Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dual Channel a AMD APU

Zdravím všechny




Nedávno jsem si pořídil notebook HP ProBook 6465b. Chtěl jsem ho jako náhradu za již přesluhující Lenovo T61 a stolní počítač na který se posledních pár měsíců jen prášilo. Je to moje první zkušenost s APU tudíž jsem byl mile překvapen relativní silou integrované grafiky ale červík v hlavě mi nedal a začal jsem koumat jak by se dal vylepšit. Samozřejmě že tak nějak chápu že po integrovaném a ještě navíc notebookovém řešení nemůžu chtít zázraky ale těch pár FPS v některých hrách by se mi hodilo. Na forech jsem se dočetl že výkon by mohlo navýšit vylepšení paměťi RAM a to konkrétně pořízení dvoukanálového setu pamětí, jelikož APU ze své podstaty nemá vlastní paměť a využívá systémovou. Ta běží v jednokanálu(Výrobce osadil pouze jeden jedinný slot, druhý je volný) tudíž její šířka je pouhých 64 bitů. To znamená i grafika má pouze 64 bitovou šířku což je dost bídné(Pokud jsem to dobře pochopil). Ze zkušeností z grafických karet stolních počítačů vím že pokud je šířka dvojnásobná, to jest oněch 128 bitů. na výkonu je to znát. Z toho vyplývají mé otázky směrem k Vám:

1)Jak velký bude nárůst výkonu při použití dvoukanálového zapojení?(I malé zlepšení se počítá, i kdyby se to neprojevilo stejně bych chtěl paměť rozšířit už kvůli perspektivě, chci aby notebook na mou práci dostačoval ještě minimálně rok dva bez výraznějších omezení)
2)Pokud zakoupím pouze jeden modul 4GB bude mi fungovat s tím co už je osazen z výroby?(Samsung, mám v plánu zakoupit Kingston).Díval jsem se na jejich parametry a jsou víceméně stejné jen výrobce a rychlost se liší. Budou spolupracovat bez problémů i za předpokladu že nová RAM bude rychlejší?Někde jsem četl že v takovém případě se obě paměti nastaví na parametry té slabší ale....jistota je jistota že :)



Děkuji za váš čas :)

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny