Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Formát souboru vs. autorská práva na jeho prohlížení a úpravy

Zdravím vespolek,
neví někdo, jak je to s autorskými právy, pokud si člověk naprogramuje vlastní prohlížeč nebo editor nějakého komerčního formátu? Jako kdyby si udělal třeba prohlížeč a editor na soubory z Wordu nebo Exelu? Porušuje tím nějaký patent nebo zákon? Myslím, že snad ne, na PDF a jiné typy souborů taky existují alternativní prohlížeče.

Díky za případné odpovědi na můj poněkud zmatený dotaz.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nie som si isty ale to zavisi od toho co dovoli ten, kto format zadefinoval. Plati to hlavne o prevo…
MM.. 25.05.2007 17:52
MM..
Díky za obsáhlou odpověď.... Třeba jak jsi dal příklad s formátem MP3 - vždyť do něho ukládá každý…
host 25.05.2007 18:44
host
Ale odpoved na tvoju povodnu konkretnu otazku: Neviem :-) Ale mohli by nastat problemy. nový
MM.. 26.05.2007 00:12
MM..
pokud není popis formátu k dispozici, záleží podle mě zda je povoleno nebo jde zakázat zpětné inžený… poslední
lední brtník 26.05.2007 00:51
lední brtník

Nie som si isty ale to zavisi od toho co dovoli ten, kto format zadefinoval. Plati to hlavne o prevode do toho formatu, kedze tym pouzijes postupy ktore vymyslel ten kto vymyslal format a tie postupy mozu byt chranene patentom. Totiz ten kto to vymyslel, moze vymysliet vpodstate nieco prevratne napr. hypoteticky keby vymyslel ako zakodovat 1kB textu do 10 bytov :-D tak to je vec ktora by sa dal patentovat apod. Podobne je to napr. u mp3.
Prehliadac by nemal byt problem, ale napr. k popisu formatu Word/excel sa nedostanes bez toho aby si mal nejaku dohodu s MS a v tej dohode budu podmienky ktore musis dodrzat, ak bude v zmluve ze si specifikaciu mozes precitat ale nesmies ju pouzit :-D tak by si nemohol urobit ani prehliadac. :)

P.S. ja uz som v praxi narazil na pripad - specifikacia interface (aplikacia -> BIOS), a bola dost hakliva otazka ze ci mozme urobit interface na nase dosky, ktory by funkcionalitou zodpovedal tomu cudziemu. Tusim z toho nakoniec vyslo ze bez dovolenia to nemozeme. Tusim to je tak ze ten interface mohol ktokolvek pouzit ako pouzivatel (to znamena ze zavolal nejaku funkciu toho interface, zo svojej aplikacie), ale nemoze sa (bez dovolenia autora) napodobnit na svojom vyrobku, takze treba rozlisovat ze co konkretne robis. Myslim ze prehliadac (citat dany format) by nemal byt problem, ale vytvarat subor v danom formate bude urcite problem (ak nie je v danej specifikacii formatu uvedene ze je volne pouzitelna alebo ak postup prevodu do daneho formatu koliduje s nejakym patentom).

..este P.S.2. ked existuju alternativne programy tak to este neznamena ze to je volne napodobnitelne, vyrobca alternativneho programu predsa moze mat dovolenie alebo kupenu licenciu od autora daneho formatu.

Díky za obsáhlou odpověď....

Třeba jak jsi dal příklad s formátem MP3 - vždyť do něho ukládá každý druhý audio editor. Buď se tedy jedná o "volný" nelicencovaný formát, nebo že by každý autor programu měl sepsanou nějakou dohodu?

K popisu formátu Wordu/Exelu se člověk běžně nedostane, jasně, ale o ten mi ani nejde. Dejme tomu, že formát zjistím vlastním výzkumem.

Mně se konkrétně nejedná o vytváření souborů s tím konkrétním formátem, ale jen o editaci a prohlížení. I když z právního hlediska to je asi na stejné úrovni.

pokud není popis formátu k dispozici, záleží podle mě zda je povoleno nebo jde zakázat zpětné inženýrství, ať v zemi původce toho formátu, nebo u nás kde naprogramuješ prohlížeč a lokální distributor se může cítit v něčem poškozen.
paroubek aby se v tom vyznal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru