Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rychlost pripojeni wifi/kabel

u routerů je zvykem udávat rychlost v bitech, u velikostí souborů a rychlostí kopírování je to v bajtech. hlavně že jsme se domluvili.
tvůj router je gigabitový, čili rychlost 100mbyte/s by proti dobré síťovce mohl zvládnout.

router umí enkovou wifi, což je typicky režim 300mbit (nikoli rychlost). se 3 anténami by mohlo jít až o režim 450mbit, nevím zda to platí i po nastavení regionu na cz/eu.
600mbit považuj za maketingový žvást výrobce - jako většinu údajů v it - a dál to neřeš. klidně je možné, že používá ještě další interní antény, ale nezvedne to rychlost spojení s jedním klientem.

režim se nerovná rychlost, ta prakticky dosažitelná bývá u wifi 11n asi 2.5x nižší.
na klientu v notebuku máš normu "ac" - abys ji využil, potřebuješ i router dvoupásmový, tedy ac. ale to už jsem ti výše psal.

protože máš byt, ve kterém kvalita signálu (a tedy i prakticky dosažená rychlost) s počtem zdí neklesá, vyhráváš zlatého bludišťáka. (můžu tě ujistit, že klesá i za sádrokartonem)
počty sousedů za zdí jsou tajné - pusť si proto inssider a prozkoumej, jak vypadá rušení jejich wifi u tebe.

a místo bludů o dosahování rychlosti 100mbyte wifim si radši natáhni kabel.

současná rychlost wifi "10mbyte" (100mbit) odpovídá normálně uváděným údajům 11n: 65mbit pro lite-n, 125mbit pro dvoukanálový režim.
že se ty asusy spolu nedomluví na vyšší rychlosti je logické - to bys musel být v měřicí laboratoři asusu a mít jiné vybavení, aby se ti zobrazily vyšší, jen teoreticky dosažitelná čísla.
u tebe je teď jasné omezení na straně routeru. až ho vyměníš, zase něco z toho využije jen zenbook, jiné krámy bez ac wifi ne.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny