Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem W7/64: vliv velikosti swapu na výkon systému

V dávných dobách kolem W95-98 se uváděla doporučená velikost swapu*) na 1,5 násobku instalované fyzické RAM. Časem, jak se velikost RAM začala snižovat a zvětšovat její velikost, někteří při dostatku RAM swap opouštěli, pokud tak dovolil instalovaný software (např. Photoshopu v před-CSkových verzích se nulový swap nelíbil). Objevily se i speciality jako swap na RAMdisku (Cenatek); už si nepamatuji, jak to tehdy ex-mod Vladimir hodnotil ;-).

I dnes se objevují různé názory. Mám vyváženou sestavu (i5-3750, 8GB RAM, nV770), W7/64/Pro, swap nastaven systémem, dlouhodobě má velikost 8GB. Nebolí mě místo na systémovém disku.

Nedávno jsem v souvislosti s nějakou paměťově náročnější hrou (GTA5?) četl, že velká velikost swapu jakoby "rozmlsá" hru, že si tam více ukládá "méně potřebná" data a v případě potřeby je odtamtud bere. Pokud je velikost swapu menší/minimální, hra prý s pamětí pracuje "uvážlivěji". Mezi swap a RAM teče méně dat a hra je při malém swapu plynulejší, "lepší".

Je tohle možné, taková práce systému se swapem? Je technicky možné zvýšení výkonu systému při omezení swapu?

GTA5 nemám, nemohu to ověřit (možná to byla jiná hra) - dotaz je ale spíše teoretický než konkrétní. Při používaném rozlišení 1280*1024 nemám dnes s žádnou hrou na téhle sestavě problém.

Díky za reakce.

-------------
*) používám dřívější výraz "swap" pro pagefile, stránkovací soubor

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny