Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem W7/64: vliv velikosti swapu na výkon systému

V dávných dobách kolem W95-98 se uváděla doporučená velikost swapu*) na 1,5 násobku instalované fyzické RAM. Časem, jak se velikost RAM začala snižovat a zvětšovat její velikost, někteří při dostatku RAM swap opouštěli, pokud tak dovolil instalovaný software (např. Photoshopu v před-CSkových verzích se nulový swap nelíbil). Objevily se i speciality jako swap na RAMdisku (Cenatek); už si nepamatuji, jak to tehdy ex-mod Vladimir hodnotil ;-).

I dnes se objevují různé názory. Mám vyváženou sestavu (i5-3750, 8GB RAM, nV770), W7/64/Pro, swap nastaven systémem, dlouhodobě má velikost 8GB. Nebolí mě místo na systémovém disku.

Nedávno jsem v souvislosti s nějakou paměťově náročnější hrou (GTA5?) četl, že velká velikost swapu jakoby "rozmlsá" hru, že si tam více ukládá "méně potřebná" data a v případě potřeby je odtamtud bere. Pokud je velikost swapu menší/minimální, hra prý s pamětí pracuje "uvážlivěji". Mezi swap a RAM teče méně dat a hra je při malém swapu plynulejší, "lepší".

Je tohle možné, taková práce systému se swapem? Je technicky možné zvýšení výkonu systému při omezení swapu?

GTA5 nemám, nemohu to ověřit (možná to byla jiná hra) - dotaz je ale spíše teoretický než konkrétní. Při používaném rozlišení 1280*1024 nemám dnes s žádnou hrou na téhle sestavě problém.

Díky za reakce.

-------------
*) používám dřívější výraz "swap" pro pagefile, stránkovací soubor

Předmět Autor Datum
Neveim kto to tvrdi a na zaklade coho, ale podla mna je to kravina. Win sice moze nieco ukladat prie…
MM.. 09.08.2016 18:37
MM..
Mozes si pozret aj sam vo Win kolko skutocne sa pouziva zo strankovacieho suboru, a pustit k tomu hr…
MM.. 09.08.2016 18:41
MM..
kdyby existovaly stopy inteligence v os při fungování s omezeným swapem, musely by být patrné i při…
lední brtník 09.08.2016 19:22
lední brtník
ale 8GB swap je hodně při 8GB RAM jde to efektivněji nastavit a pak se dá podívat jestli ho systém p…
stylar 09.08.2016 19:26
stylar
Najlepšie si to otestovať osobne. Keď to niekoho zaujíma. Vypnúť, zmenšiť, ponechať default. Naprata…
čitateľ 09.08.2016 19:31
čitateľ
Pridávam linku priamo zo zdroja 2860880
čitateľ 09.08.2016 19:36
čitateľ
Teraz ten dotaz citam 3ti krat, ak ti ide o to ze ci hra ked vidi viac dostupnej RAM (RAM+swap) alok… poslední
MM.. 09.08.2016 19:44
MM..

Neveim kto to tvrdi a na zaklade coho, ale podla mna je to kravina. Win sice moze nieco ukladat priebezne do swapu (preistotu), ale dokial je volna RAM tak to bude aj v RAM, a teda citat sa to nebude z disku, a teda podla mna je to jedno. Testovat som to netestoval ani ja, neviem jak/co by som mal testovat, to snad ma povedat ten co to tvrdi, ze co jak testoval a preco to tvrdi.

Mozes si pozret aj sam vo Win kolko skutocne sa pouziva zo strankovacieho suboru, a pustit k tomu hru.
Pozor podla nizsieuvedeneho linku to NENI polozka "page file usage", lebo MS zas vtipkoval v nazvoch, ako vzdy :)
http://serverfault.com/questions/399855/how-much-s wap-is-being-used-on-windows

To get the actual amount of PageFile usage, start 'Performance Monitor' (perfmon.exe), and 'Add Counters' -> 'Paging File' -> 'Usage'.

It will give you the answer in %, but you know the total amount of paging file so you can calculate the exact amount of USED paging file (in MB).

kdyby existovaly stopy inteligence v os při fungování s omezeným swapem, musely by být patrné i při automatickém nastavení systémem.
ale za vše mluví dosahované velikosti swapu a datum posledního přístupu do něj - žádná inteligence se ve windows nevyskytuje.

ta urban legend z pařanského webu podle mě špatně odpozorovala trend ram a zaměnila následek za příčinu.

zastáncem teorie o genialitě ms je tu jediný prázdninový spammer, už se těším, až půjdou zp do pr...

ale 8GB swap je hodně při 8GB RAM jde to efektivněji nastavit a pak se dá podívat jestli ho systém používá, když dáš počáteční velikost 512MB a maximální 8GB tak to máš nastejno, ale při zapnutí bude mít pagefile 512MB a když nestačí automaticky se začne zvětšovat postupně podle potřeby, což poznáš na velikosti

Teraz ten dotaz citam 3ti krat, ak ti ide o to ze ci hra ked vidi viac dostupnej RAM (RAM+swap) alokuje viac RAM pre seba, tak to vyhradne zavisi od konkretnej hry, ale nemyslim si ze nejaka hra alokuje podla toho kolko je volne, ono skor potreba RAM zavisi od toho jak je nastavena hra (napr. viditelnost) a od sceny (pocet objektov apod, janeviem), a ta potreba RAM je furt stejna pri stejnom nastaveni a stejnej scene. Ale to si musis skusit skusmo, alebo sa ist opytat programatora hry ze jak to naprogramoval :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru