Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SSD nefunguje po výměně základní desky

Zdravím. Měl bych malý dotaz. Pořídil jsem si novou základní desku. To z toho důvodu, že na současné odchází jižní můstek chipsetu. Už na ni nefunguje polovina USB portů, blbne zvuk a nyní už přestává rozpoznávat disky na dvou SATA portech. K poškození nejspíš došlo během připojování externího disku v hliníkové krabičce. Tenkrát škočila jiskra od kabelu ke stínění portu a od té doby problémy začaly.

Tak jsem si pořídil bazarovou základní desku, kterou mi předchozí majitel předvedl, že je plně funkční, včetně spuštění systému. Tak jsem přijel domů, zálohoval si důležité věci z SSD a základní desku vyměnil. Jenže po výměně bios nové desky rozpozná SSD disk, ale nebootuje. Píše "disk read error occoured...".

První jsem chtěl ze srandy vyzkoušet, jestli se rozjede s původním windowsem. Tak jsem dal do mechaniky instalační disk s tím, že udělám čistou instalaci. Jenže, v instalátoru se moje SSD nezobrazilo. Tak jsem vyzkoušel přes příkazový řádek na instalačním disku spustit chkdsk na disk C. Sken proběhl, všechno v pořádku a tak jsem se vrátil do instalátoru. Jenže disk tam pořád nebyl. Takže jsem z toho teď dost zmatený.

Prozatím jsem složil PC na původní základní desku, kde SSD funguje naprosto bez problémů, mimochodem, z toho PC teď píši. Jaké kroky by jste doporučili podniknout, aby mi SSD s novou základní deskou fungovalo? Děkuji za rady.

Ještě na závěr dodám, že tento error (disk read error occoured) už jsem řešil i na staré základní desce. Tam se ukázala vadná větev zdroje, kterou mám označenou a nepoužívám ji.

CPU: Intel Core 2 Quad Q6700 2,67GHz, běžně přetaktovaný na 3GHz
RAM: 2x2GB Kingston HyperX DDR2 1066MHz (CL5 tuším)
GPU: AMD Radeon HD7770 1GB
SSD: Kingston SSDnow 120GB
HDD1: Seagate Barracuda 500GB 7200rpm
HDD2: WD Black 320GB 7200rpm
Stará základní deska: Fujitsu G31T-M2 (nějaký custom bios, nahrával předchozí majitel PC kvůli přetaktování)
Nová základní deska: ASUS P5KPL-AM IN
Erární zdroj LCpower 600W
OS: Windows 7 Home Premium 64bit

V počítači dále je DVD mechanika ASUS, čtečka karet a čelní panel s USB porty a audio vstupy/výstupy.

Předmět Autor Datum
Neznamy OS by ti mel nabehnout i s novou deskou, na 99% nebudes muset reinstalovat. Jinak to ze ti…
Redmarx N 15.08.2016 11:24
Redmarx N
OS je Windows 7 HP. Vyzkoušel jsem jinou větev zdroje, jiný SATA kabel, ale vždycky bootování skonči… poslední
Luky1996 15.08.2016 11:43
Luky1996

Neznamy OS by ti mel nabehnout i s novou deskou, na 99% nebudes muset reinstalovat.

Jinak to ze ti to nebeha, tak mas nekde problem. Bud je ten OS rozdrbanej nebo odchazi zdroj nebo je i ta nova deska spatna, taky kus memtest, co pameti.
Reset BIOSu?

OS je Windows 7 HP. Vyzkoušel jsem jinou větev zdroje, jiný SATA kabel, ale vždycky bootování skončilo touto chybou. Reset BIOSu jsem vyzkoušel. Bez výsledku. Co se týče systému, instalace je stará dva měsíce. Memtest jsem nezkoušel, nevím, jakou by to mohlo mít souvislost. Problém se stabilitou systému na staré základní desce není. Od nové instalace bez BSOD a bez virů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru