Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Miniatury v open office writer, změna pořadí stran

Dobrý den,
velice prosím o radu. Musím zpracovat určitý materiál. Jde o jednotlivé oddíly, každý cca na 1 až 2 strany a tyto následně poskládat do jednoho dokumentu s číslovanými stranami. Potřebuji postupovat tak, že nejdříve vytvořím jednotlivé články a až následně je seřadím. Dříve bylo možné ve wordu zobrazit nějakým postupem miniatury všech stran dokumentu a tam tahem myší stránky libovolně přeházet, číslování se upravilo pak automaticky. Přesně toto bych potřebovala udělat, ale v open office writer jsem tuhle možnost nikde nenašla, jiný program k dispozici nemám a ani si nemohu stáhnout z internetu žadný nový. Potřebuji práci zvládnout v open office writer. Pokud tento program tuto možnost nabízí, prosím moc o radu, jak postupovat. Pokud ji nenabízí, prosím o jiný postup, jak zpětně přeházet strany dokumentu, tedy třeba stranu 1 zařadit místo strany 15, tedy ze strany 2 se automaticky strane strana 1 atd. Nebo ručně přečíslovat všechny strany, to by mi nevadilo, ale nevím kde, nebo jak to udělat, aby se pak i dle tohoto číslování v dokumentu seřadily.
Děkuji velice za pomoc.
PS:prosím vysvětlení pro amatéra s dlouhým vedením :) Moc to s počítačem neumím.

Předmět Autor Datum
Open Office neznám, ale i ve Wordu bych postupoval tak, že bych nejprve každý článek vytvořil jako s…
Machr55 18.08.2016 15:44
Machr55
Děkuji moc za názor, klidně bych tuto variantu zvolila, ale neumím soubory sloučit, neporadím si pos…
Nina123 18.08.2016 17:32
Nina123
Tady píšou, že to nejde: Do Writeru lze přidávat i grafiku, tabulky, rámečky a podobně. Je tu možn…
jirka44 18.08.2016 18:13
jirka44
Sloučení dokumentů (i s těmi prázdnými půlstranami) je zřejmě velice jednoduché.
Machr55 19.08.2016 07:57
Machr55
1. logická část dokumentu není stránka ale kapitola/odstavec 2. ani ve Wordu (pokud vím) nešly nikdy… poslední
JoDiK 19.08.2016 10:49
JoDiK

Děkuji moc za názor, klidně bych tuto variantu zvolila, ale neumím soubory sloučit, neporadím si posléze s tím, aby byly číslovány stránky jako jeden dokument a také nevím zda mi zůstane zachován vzhled jednotlivých stran po sloučení, tedy pokud bude na jedné stránce zbývat ještě půlstrany místa tak potřebuji aby i po sloučení zůstala půlstrana místa volná a další článek začínal až na nové stránce. To zřejmě ani nejde že, nebo ano? Děkuji moc, snad si s tím nakonec nějak poradím..

Tady píšou, že to nejde:

Do Writeru lze přidávat i grafiku, tabulky, rámečky a podobně. Je tu možné zpracovat záhlaví či zápatí, poměrně důkladně zformátovat text na úrovni znaků, odstavců i stránek.
Nicméně nelze v něm tak dobře pracovat s grafikou jako např. v Draw. Nelze zde spravovat jednotlivé stránky a přesouvat je mezi sebou. Stránky tvoří jakousi plynoucí řeku, v níž řádek navazuje na další, a nelze tento princip změnit. Pokud byste si například přáli prohodit pořadí stránek, musíte dokument tvořit třeba v Draw.

http://www.openoffice.cz/recenze/openoffice-libreo ffice-nebo-scribus

1. logická část dokumentu není stránka ale kapitola/odstavec
2. ani ve Wordu (pokud vím) nešly nikdy přesouvat stránky ani v miniaturách - šly a pořád jdou jen přesouvat kapitoly v zobrazení osnovy dokumentu
3. konce stránek mají být definované podle logických částí - například každá kapitola první úrovně má být na nové stránce - pak nebude žádný problém s tím "pokud bude na jedné stránce zbývat ještě půlstrany místa"
4. číslování stránek je přece automatické a nelze je tedy nijak "ručně přečíslovat" aby se pak podle těch čísel dokument seřadil, naopak - seřadí se kapitoly dokumentu a čísla stránek se přiřadí automaticky.

Takže postup?

1. Formátovat dokument pomocí stylů, přičemž nadpisy těch "článků" nastavit jako 1. úroveň pro osnovu (předpokládám, že na to má Writer stejně jako Word předchystaný styl Nadpis1) a nastavit mu vlastnost, aby byl vždy na nové stránce (Vložit zalomení stránky viz tady...).
2. Zobrazit Navigátor (F5) kde lze snadno přesouvat vybrané kapitoly = celé "články" nahoru nebo dolů a je jedno jestli jsou na jedné nebo více stránkách i s "půlstránkami"
3. Číslování stránek samozřejmě nechat na programu - nastavit ho automatické ve stylu stránky dle libosti do záhlaví či zápatí

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru