Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SNR(kodovani zvuku)

Prosim Vas co je kvalitnejsi pro nas posluchace 96db nebo 48db.Jde o nasledujici formulaci ve skriptach.MOc jsem to nepochopil

///citace
Bitová hloubka digitálního signálu určuje strukturu dynamického rozlišení a zkreslení zvukového signálu. Při osmibitové struktuře je to pouze 256 kvantizačních stupňů, do kterých se musí rozložit celá amplituda signálu. Navíc, při lineární kvantizaci je tento rozklad při malých amplitudách zvukového signálu odpovídajícího tichým pasážím příliš hrubý, což se projevuje tzv. kvantizačním šumem, ve zvuku vnímaným jako určitá zrnitost nebo hrubost. To je přijímáno jako určité zkreslení, které původní signál neobsahoval. U 16bitového rozlišení je pak těchto hladin 65 536 a problémy kvantizačního šumu a zkreslení jsou řádově menší, v běžné praxi zanedbatelné.
S kvantizací také souvisí dosažitelný odstup signál / šum a dynamika signálu, která u 16 bitů dosahuje hodnoty 96 decibelů, zatímco osmibitové rozlišení poskytuje dynamiku jen 48 dB. (SNR)//
DEKUJI za odpovedi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A co konkretne si na tom nepochopil? Je to pisane celkom zrozumitelne, a cesky. Chapes ako sa zvuk u…
MM.. 09.06.2007 22:41
MM..
dekuji vam. jasne a srozumitelne poslední
martin kolarik 10.06.2007 07:45
martin kolarik

A co konkretne si na tom nepochopil? Je to pisane celkom zrozumitelne, a cesky.
Chapes ako sa zvuk uklada v PC? Je ti jasne ze PC pracuje len s cislami? Vsetko v PC, tieto pismena, vsetko co vidis na obrazovke, atd je v pamati PC / na disku ulozeny ako cisla, podla urcitych dohod (formaty suborov apod) ktore definuju ze co tie cisla znamenaju, ako sa maju interpretovat.

Zvuk sa uklada tak ze sa vela krat za sekundu (u CD je to 44100 krat/s) zo zdroja zvuku (mikrofon apod) zobere jedna vzorka, ktora znamena okamzity stav napr. vychylenia membrany mikrofonu (mikrofon zachytava zvuk+chvenie vzduchu tak ze sa vychyluje membrana a to sa prevadza na napatie).
No a teraz ide o to dohodnut sa ako tieto vzroky previest na cisla, a na ake cisla. U starsich pocitacov napr. na Amige alebo 8bit pocitacoch apod. sa pouzivalo na kazdu vzorku len 8bitov (1 Byte), o tom co to je bit a Byte si uz dufam nieco pocul.
Do 1 Byte (8bitov) sa da zapisat cislo -128 az 127 (takze na zapis vychylenia membrany mikrofonu v tom okamziku mame k dispozicii max. 256 urovni).
Ak sa pouzije 16bitov (2byte) na zapis jednej vzorky (16bit vzorkovanie sa pouziva napr. u AudioCD) tak mam pre kazdu vzorku k dispozicii hodnoty -32767 az 32768 (65536 urovni), takze mozem ten zvuk popisat jemnejsie a teda bude v PC ulozeny kvalitnejsie (a bude zaberat 2x tolko miesta na disku ako pri 8bit vzorkovani).

Dynamicky rozsah znamena pomer najsilnejsieho signalu k najslabsiemu signalu ktory sme schopni zaznamenat. U 8bit vzorkovania je najsilnejsia amplituda 255 a najslabsia 1
U 16bit najsilnejsia 65535 a najslabsia 1
Prevod na dB z pomerov amplitud sa robi podal vzorca pre dB, 20*log(U1/U2)
20*log(255/1) = 48.13dB
20*log(65535/1) = 96.33dB
cim viac tym kvalitnejsi zaznam.

Specialne CD pre audiofilov pouzivaju tusim 24bit vzorkovanie (samozrejme v beznej vezi neprehras ptz bezna veza tym cislam nebude rozumiet), t.j. dynaicky rozsah ma ca. 20*log(2^24 -1) = 144.5dB

Snad ti to viac priblizia obrazky tu Digital_audio

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru