Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s HDD - formát na RAW a posléze nedetekován BIOSem

dobrý den, ahoj,
již nějaký týden se zabývám problémem s HDD, prošel jsem několik podobných stránek s radama a našel několik příspěvků, ale bohužel se mi problém zatím nepodařilo vyřešit. Popíšu od začátku jak se vše událo a o jaký HW se jedná.

Problém je na stolním PC (win. XP) kde je tato deska se zapojeným přes SATA původním HDD seagate na kterém je OS (ten běží v pořádku). V roce 2013 jsem zakoupil nový 1TB HDD WestDigi také přes SATA zapojený do MB. Disk byl využíván převážně k ukládání větších souborů zejména HD videa z dovolené apod. (jinam nezálohováno) a k záloze rodinných fotografií.

Před cca měsícem se u WD 1TB HDD po zapnutí PC a otevření tohoto disku v průzkumníkovi zobrazila hláška disk není naformátován a nešel v OS otevřít. Ve vlastnostech bylo info že je formátován v RAW, původně NTFS. Po přečtení několika poraden a utvrzení jak problém řešit dle těchto rad, jsem neformátoval, stáhnul testdisk (ten sem však nestihl spustit) a jako prvním jsem HDD pomocí cmd a příkazu chkdsk /f nechal opravovat. chkdsk vypisoval několik řádků s hláškou Obnovování osamoceného souboru... a potom toto: Program CHKDSK ověřuje popisovače zabezpečení (fáze 3 z 3)... Ověření popisovače zabezpečení bylo dokončeno. Program CHKDSK ověřuje deník USN... Nepodařilo se přečíst datový proud deníku USN $J. a tím chkdsk skončil a bylo potom zadáno FSUTIL USN DELETEJOURNAL /D.

Po chvilce práce v OS, se začal zasekávat a byl nutný restart. Po restartu však po boot obrazovce win XP nenaběhl login screen ale pouze černá obrazovka, OS naběhl pouze s odpojeným HDD WD. Po připojení HDD a vyhledání změn ve správě PC a připojení opět OS zamrznul, od té doby až do dneška HDD odpojen. PC funguje v pořádku jen s tím OS HDD.

Dnes i pokud je HDD WD připojen PC nezamrzne, HDD WD se nedetekuje v OS, ale již ani v BIOSu, bios při zapojení chybného HDD zavádí a načítá disky a mechaniku delší dobu, ale nenačte ten HDD WD 1TB jen ten s OS. Zkoušel jsem v biosu nastavení defaultní a i svoje dle uvážení. Kabely jsem různě proházel a zkoušel zapojení do různých portů na desce. Před tím vše fungovalo OK a s HDD nebyl problém. Vyzkoušení v jiném PC nemám momentálně k dispozici.

Dokáže prosím někdo poradit co ještě vyzkoušet? Díky moc za každou radu.

Předmět Autor Datum
Reklamace.
jezekhifi 17.09.2016 17:25
jezekhifi
V roce 2013 jsem zakoupil nový... takže sběrný dvůr a koupit nový. (pokud tazatel nemá nějakou nest…
FeRi22 17.09.2016 17:35
FeRi22
Pravda, sorry. Pro tazatele: Vlez do nastavení disku dej do hledat Správa disků a tam zkus nastavit…
jezekhifi 17.09.2016 17:44
jezekhifi
...HDD WD se nedetekuje v OS, ale již ani v BIOSu,... takže fakt jen sběrný dvůr
FeRi22 17.09.2016 18:03
FeRi22
aktualizace: proběhlo přihlášení do win., několikátý restart a nyní se již HDD v Biosu zobrazuje, al…
pavel h 17.09.2016 19:05
pavel h
1) Spusť Power Shell 2) Zdej příkaz Get-Disk Nebo Get-PhysicalDisk 3) Vidíš uvedeny HDD ? Jaké…
WPShell 17.09.2016 19:31
WPShell
jsou to winXP a při pokusu o nainstalování PS 2.0 z 968929 to skončí chybou "Při aktualizaci systému… poslední
pavel h 17.09.2016 20:41
pavel h

aktualizace: proběhlo přihlášení do win., několikátý restart a nyní se již HDD v Biosu zobrazuje, ale v OS nikoliv, nevím čím to může být, zda tím že jsem zkoušel odpojit a zapojit napajeni Hdd abych slysel, jestli bezi nebo ne.

HDD tedy je detekovan BIOSem, po prihlaseni do OS vsak neni videt ani ve spravce zarizeni ani ve sprave disku.. Nejaky napad?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru