Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s HDD - formát na RAW a posléze nedetekován BIOSem

dobrý den, ahoj,
již nějaký týden se zabývám problémem s HDD, prošel jsem několik podobných stránek s radama a našel několik příspěvků, ale bohužel se mi problém zatím nepodařilo vyřešit. Popíšu od začátku jak se vše událo a o jaký HW se jedná.

Problém je na stolním PC (win. XP) kde je tato deska se zapojeným přes SATA původním HDD seagate na kterém je OS (ten běží v pořádku). V roce 2013 jsem zakoupil nový 1TB HDD WestDigi také přes SATA zapojený do MB. Disk byl využíván převážně k ukládání větších souborů zejména HD videa z dovolené apod. (jinam nezálohováno) a k záloze rodinných fotografií.

Před cca měsícem se u WD 1TB HDD po zapnutí PC a otevření tohoto disku v průzkumníkovi zobrazila hláška disk není naformátován a nešel v OS otevřít. Ve vlastnostech bylo info že je formátován v RAW, původně NTFS. Po přečtení několika poraden a utvrzení jak problém řešit dle těchto rad, jsem neformátoval, stáhnul testdisk (ten sem však nestihl spustit) a jako prvním jsem HDD pomocí cmd a příkazu chkdsk /f nechal opravovat. chkdsk vypisoval několik řádků s hláškou Obnovování osamoceného souboru... a potom toto: Program CHKDSK ověřuje popisovače zabezpečení (fáze 3 z 3)... Ověření popisovače zabezpečení bylo dokončeno. Program CHKDSK ověřuje deník USN... Nepodařilo se přečíst datový proud deníku USN $J. a tím chkdsk skončil a bylo potom zadáno FSUTIL USN DELETEJOURNAL /D.

Po chvilce práce v OS, se začal zasekávat a byl nutný restart. Po restartu však po boot obrazovce win XP nenaběhl login screen ale pouze černá obrazovka, OS naběhl pouze s odpojeným HDD WD. Po připojení HDD a vyhledání změn ve správě PC a připojení opět OS zamrznul, od té doby až do dneška HDD odpojen. PC funguje v pořádku jen s tím OS HDD.

Dnes i pokud je HDD WD připojen PC nezamrzne, HDD WD se nedetekuje v OS, ale již ani v BIOSu, bios při zapojení chybného HDD zavádí a načítá disky a mechaniku delší dobu, ale nenačte ten HDD WD 1TB jen ten s OS. Zkoušel jsem v biosu nastavení defaultní a i svoje dle uvážení. Kabely jsem různě proházel a zkoušel zapojení do různých portů na desce. Před tím vše fungovalo OK a s HDD nebyl problém. Vyzkoušení v jiném PC nemám momentálně k dispozici.

Dokáže prosím někdo poradit co ještě vyzkoušet? Díky moc za každou radu.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny