Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna komponent v pc + dotaz ohledně instalace os

Zdravím, po delší době se na vás obracím s prosbou. Dnes se mi naskytla možnost vyměnit svůj procesor (amd fx8300 za i7 4770k) samozřejmě i se základní deskou, společně s ním bych do pc dával starší grafiku gtx 770 (místo mé r9 380). V pc mám nainstalovaný windows 10 oem verzi - https://www.czc.cz/microsoft-windows-10-home-cz-64 bit-dvd-oem/175661/produkt a otázka zní jestli systém bude fungovat i po výměně základní desky, procesoru a grafiky. OEM verze windowsu je údajně spjatá s komponenty v pc, tak se pro jistotu ptám.

Dotaz č.2 - Mám bootovací flash disk s windows 7 a do konce týdne mi má přijít nový pc bez os do kterého bych chtěl tento windows nainstalovat. Jaký bude postup? Stačí flash disk vložit do pc a zapnout a vše bude jako při instalaci z dvd, nebo je potřeba se hrabat v biosu, ve kterém jsem nikdy nebyl a vůbec se v něm nevyznám?

Moc děkuji všem, kteří si najdete čas a pomůžete mi.

Předmět Autor Datum
1. Při výměně desky se také znovu instaluje operační systém. Každá deska totiž obsahuje jiné součást…
Thunder 19.09.2016 21:13
Thunder
Děkuji moc.
DerilJoel 19.09.2016 21:21
DerilJoel
Pokud chces bootovat z flashky, asi budes muset do biosu, zalezi jak je bios defaultne nastaveny u b… poslední
Dwane Dibbley 20.09.2016 07:35
Dwane Dibbley

1. Při výměně desky se také znovu instaluje operační systém. Každá deska totiž obsahuje jiné součásti a tedy potřebuje jiné ovladače. Může ti to ale fungovat i bez reinstalace, ale pravděpodobně velmi nespolehlivě, takže se vždy doporučuje nová instalace: Jak reinstalovat Windows 10
A ano OEM verze windowsu je spjatá se základní deskou, takže na jinou neprojde aktivace. (Musel by si mít licenci spojenou se svým učtem u microsoftu.)

2. Instalace probíha stejně, musí se ti ale podaří zavést systém z toho flash disku:Jak zavést/nabootovat systém z flash disku. Budeš ale potřebovat také licenční klíč k Windows 7 k následné aktivaci.

Pokud chces bootovat z flashky, asi budes muset do biosu, zalezi jak je bios defaultne nastaveny u bezejmenne desky, vetsinou mas boot nastaven z CD a z disku, takze mozna budes muset nastavit boot order na flashku. Pak muze byt jeste problem s USB kdy bude potreba nastavit v biosu USB na legacy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru