Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Novy pocitac, co nejvetsi vykon na jednom jadru, vic jader netreba

Muzete mi poradit, jakou sestavu mam zvolit (a pripadne, zda se vyplati pockat rekneme do unora, ze se chysta neco lepsiho?)

Chystam se postavit novy pocitac jen pro hrani Oolite (oolite.org), nic jineho, a potreboval bych poradit s vyberem zejmena procesoru a desky:
- nejspis desktop
- potrebuju co nejvetsi vykon na jednom jadru
- nepotrebuju vic jader (nejsou vyuzita)
- grafika od NVidie, nemusi byt prilis vykonna, musi mit vlastni vystup (u desktopu snad samozrejme), 1 GB RAM asi taky staci
- BIOS by mel umoznit vyrazeni integrovane grafiky a vyber pouze te NVidie, dale taky nastaveni typu sdileni oblasti pameti (cili nejaky lepsi, nez jen vyber bootovaciho disku)
- 2-4 GB RAM staci
- 100GB disk staci (vlastne staci asi i vyrazne min nez 46GB, ale radsi budu mit dve kopie pro ruzne experimenty se systemem)
- bez OS
- integrovana sitovka staci, internet hra nepouziva
- integrovana zvukovka asi taky staci, hraju na sluchatka a zvukove efekty jsou spise zanedbatelne (vetsinu doby ticho, nebo zvuk motoru, obcas nejaky 44kHz ogg)
- min. 4 USB (klavesnice, mys, joystick, ovladaci pult), HDMI, monitor mam 2560x1440
- joystick mam https://www.czc.cz/thrustmaster-hotas-warthog-flig ht-stick/146758/produkt
- radsi mensi, tissi, energeticky nenarocny, levny, nevyrazny na pohled (bude lezet v koute pod stolem)
- sestavit si to zvladnu i sam, ale nebranim se nechat to udelat prodejce
- s pretaktovavanim a extra chlazenim zkusenosti nemam, ale nebranim se

Financni narocnost si predstavit neumim, ale penez je asi dost, jen se mi je nechce utracet za neco, co nevyuziju ( 1T SSD disk a CPU s 50 jadry treba)

Predem dik za namety a rady

---
Ve hrach ( http://hry.poradna.net/q/view/132284-oolite-fps-ko lik-mate-cim-vylepsit ) jsem se ptal, ale tam tohle asi nikdo nehraje a tak jsem zkousel sam, kde to drhne:

Posledni dobou dost hraju Oolite (oolite.org) a prijde mi, ze mam dost nizke FPS (bezne do 30 (to jeste celkem jde), ale obcas to pada i k jednomistnym cislum). Mam nainstalovano spoustu OXP (ano, urcite to zere vykon) a hraju to na NB s Nvidia Optimus (coz taky muze zrat framerate, jak si to ty karty preposilaji - Nvidia nema primy vystup, takze i kdyz se to posila na ni, tak ona vyrendrovane preposila Intelu, ktery ma pristup ke konektoru :( ).
Pamet to asi neovlivni - mel jsem 2GB a neswapovalo, rozsiril jsem (z jinych duvodu) na 16GB a kdyz se podivam, tak pouzita RAM porad kolem 1.2GB). Pravdepodobne je vytizeno jen jedno jadro CPU.

NB je https://www.czc.cz/acer-aspire-e1-772g-54204g1tmns k-stribrna/148710/produkt

---

Tak jsem udelal par dalsich mereni a pokusu a vychazi mi toto:
- FPS kolem 30 se vsemi doplnky, bez doplnku klidne prez 130 - takze optimalizovat se vyrazne da volbou doplnku - zbavit se tech vypocetne narocnych, ale moc nepouzivanych :(
- i pri 30 FPS:
-- vytizeni GP kolem 15% - GPU stiha levou zadni
-- obsazeno 235 MB ze 2GB GPU - ma pameti dost
-- obsazeno kolem 1.2GB z 16 GB hlavni RAM - ma pameti dost
-- vytizeni CP - jedno core asi 100%, ostatni mene nez 1% - bezi to hlavne v jednom threadu (ale pri startu vytizi kratkodobe vsechna 4, pri nacitani pozice a inicializaci, dale uz se to neopakuje, az znovu pri novem nacteni - tedy po zabiti, nebo ukonceni hry a prechodu jine ulozene pozici) - vice jader nepomuz (nijak vyrazne), je nutno optimalizovat na hruby vykon jednoho jadra

pri glxgear testu vytizeni GPU 99% - problem v Optimusu asi nebude, zjevne si to stihaji ty karty nejak rozumne predat

Předmět Autor Datum
No nečet jsem to celý tady máš nejvýkonější CPU když nepíšeš cenu www.czc.cz + www.czc.cz a postavit…
sambilionk 13.10.2016 22:55
sambilionk
Diky, dival jsem se okolo, tady ( http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti /43213-narust-v…
gilhad 14.10.2016 05:11
gilhad
Poznámka: Mrkni na levné Intel Pentium G3258 = jediné dvou jádro s otevřeným násobičem, na slušné de…
M-Pol 14.10.2016 05:46
M-Pol
Zajimave, zkusim si to projit, docela by to usetrilo penize, pokud se da az takhle pretocit
gilhad 14.10.2016 07:22
gilhad
přesně tak - až na tu desku. :-) Slušná deska ale ani být moc nemusí, fungují velmi dobře už na Asu… poslední
touchwood 14.10.2016 09:13
touchwood
Tak to zatim vypada takhle: https://www.czc.cz/88j3n5jm30gpcaig1l2fog1g7e/sezn am
gilhad 14.10.2016 07:21
gilhad

Diky, dival jsem se okolo, tady ( http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti /43213-narust-vykonu-cpu-za-poslednich-osm-let-amd -vs-intel?start=8 ) pisou, ze se u Intelu vykon (na dane frekvenci) za poslednich spoustu let vlastne nezmenil, ze za narust vykonu zodpovida v podstate pouze narust frekvence a poctu jader. Pocet jader pro me neni dulezity, cili se asi da usoudit, ze vykon ve hre bude primo umerny frekvenci (a celkem nezavisly na architekture CPU).

Takze mi z toho vychazi bud https://www.czc.cz/intel-xeon-e3-1270v5/184530/pro dukt (protoze ma L1 a L2 cache), nebo https://www.czc.cz/intel-core-i7-6700k/176320/prod ukt (protoze ma vyssi frekvenci a umoznuje rychlejsi pameti)

Vzhledem k tem doplnkum, ktere jsou skriptovane asi nebude L1 a L2 tolik vyuzita, jako u prekladanych vypoctu a bude dost vypadku. Navic u i7 zminuji vyslovne i instrukcni sady a moznost pretaktovani a patrne ho pouziva mnohem vic lidi, takze ho beru jako viteze.
----
Koukam, ze mezitim byla odpoved upravena, tak vybiram podle toho noveho - ta skrin vypada skvele :)

přesně tak - až na tu desku. :-)

Slušná deska ale ani být moc nemusí, fungují velmi dobře už na Asus H81M-PRO (a podobných) s digitálním VRM (Digi+ VRM) - je třeba ověřit, protože existují i H81M verze bez Digi. Ten procesor ta deska uživí s prstem v nose. Jediné omezení je taktování pouze z BIOSu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru