Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem roztavený plast konektoru adaptéru notebooku

Soused vlastní notebook Asus K53SV. Konektor adaptéru se mu tak rozehřál, že ho jen velice těžko dokázal vytáhnou z notebooku. Měl pocit, že je to stářím adaptéru a tak koupil jiný a do dvou dnů na tom byl stejně. Samotný adaptér se nezahříval jen konektor. Další adaptér už nekupoval. Nemůže se ten problém týkat uzemění notebooku? Nic jinýho mě nenapadá.

Předmět Autor Datum
S uzemněním to nemá nic společného. V tom konektoru (v NB) je asi špatný kontakt, měla by pomoci vým…
dsa 13.11.2016 21:00
dsa
Konektor v notebooku je potřeba propájet. Je tam přechodový odpor.
jirka44 14.11.2016 07:10
jirka44
Měl pocit, že je to stářím adaptéru a tak koupil jiný a do dvou dnů na tom byl stejně. To byl špatn…
ms 14.11.2016 09:37
ms
Omluvte mě, že se ještě vracím. Rád bych jen vysvětlil jak to bylo a zároveň všem poděkoval za pomoc…
zdenekhribek 21.12.2016 12:21
zdenekhribek
ad P.S.: je to IMHO úplně jedno.
touchwood 21.12.2016 12:40
touchwood
Tak to bych ani netvrdil. Uvažuji takto: Při zapojení kontaktu dojde k průchodu proudu a zasouvaný k…
ms 21.12.2016 12:57
ms
On měl spíš problém, že to bylo unavený mechanicky, takže pořadí zapojení je opravdu nepodstatný. poslední
Prasak 21.12.2016 14:36
Prasak

Měl pocit, že je to stářím adaptéru a tak koupil jiný a do dvou dnů na tom byl stejně.

To byl špatný pocit.

Nemůže se ten problém týkat uzemění notebooku?

To s tím nemá nic společné! Problém je v přechodovém odporu mezi konektorem adaptéru a konektorem v notebooku. Ovšem teplota tavení plastu je poměrně vysoká, je naprostý nerozum nechat to dojít tak daleko. Řešením je výměna konektoru v notebooku a kontrola konektoru na adaptéru.
Mimochodem, jakpak byl adaptér připojován? Nejdříve konektor adaptéru do notebooku a teprve poté adaptér do zásuvky rozvodné sítě nn, nebo opačně?

Omluvte mě, že se ještě vracím. Rád bych jen vysvětlil jak to bylo a zároveň všem poděkoval za pomoc. Byl to skutečně přechodový odpor, konkrétně ten středový kolík napájecí zdířky se při manipulaci s adaptérem v místě připevnění do desky ulomil ale nějaký kontakt tam zůstal. Kolega elektrikář se to neůspěšně pokoušel zapájet, bylo nutné koupit celou tu kostičku napájecí zdířky. Těžko jsem to hledal a nakonec našel za cca 250 korun + doprava.
Takže ještě jednou všem děkuji.

P.S. pro MS - Netuším jak to majitel notebooku zapojoval, já dávám jako poslední zásuvku do rozvodné sítě. Je to tak správně?

Tak to bych ani netvrdil. Uvažuji takto: Při zapojení kontaktu dojde k průchodu proudu a zasouvaný kontakt je namáhán opalem (dochází ještě ke všemu k "nabíjení" vstupních kondenzátorů v napájení desky). Napájecí konektor ss strany je často titěrný, zato zástrčka na straně nn je robustní a lépe nahraditelná. A vzhledem k napětí nějaký fatální přechodový odpor nehrozí. Odpojení je to samé - vyhlazené ss. byť malé napětí, ale poměrně velký proud, rádo při vytahování vytáhne oblouček.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru