Předmět Autor Datum
Na propracovanou kancelářskou práci by měl být propracovaný kancelářský software, na ten OS se ani n…
karel 14.11.2016 20:24
karel
Žádný "nejlepší" operační systém není. Dotaz je vhodný tak na "zive", tam hloupá flame mají rádi. Př…
ms 14.11.2016 20:25
ms
• Na uvedenou cinost LINUX distribuci, ty WIN|OSX jsou placené . Dale zalezi na urcitém HW, na které…
XoXoChanel 14.11.2016 20:25
XoXoChanel
Děkuji, už jsem si myslel, že si tu budou všichni jenom tahat ego a psát ****.
Torma 14.11.2016 20:37
Torma
Na takto polozenu otazku ale rozumne odpovedat nejde. Pripomina to skor nezmyselnu domacu ulohu, nez…
blue5 14.11.2016 20:51
blue5
To je jak otazka ci je lepsi football alebo hokey ... pre kazdeho subjektivna vec,... A dost zalezi…
Mlocik97 14.11.2016 20:53
Mlocik97
Nemá smyslu se vytahovat - to je o ničem. se přiznám, že poslední systém od Win mi sedělo XP. Netvrd…
tojezdenek 14.11.2016 20:54
tojezdenek
Mimochodem XP mají dodnes podporu od výrobce. :) Předminulý týden přišla aktualizace. Dnes už nevím,…
centsm 14.11.2016 21:52
centsm
Dík za info a upřesnění, myslel jsem oficielní formou... Je mi známa možnost pokračovat v aktualizac… poslední
tojezdenek 15.11.2016 09:48
tojezdenek
Tak v první řadě bych se orientoval podle toho, na kterém systému poběží všechny požadované aplikace…
Wikan 14.11.2016 20:25
Wikan
Ano, ano, ano. Nebo-li Windows umi spoustet programy na kancelarskou praci, linux umi spoustet prog…
RedMaX 14.11.2016 20:54
RedMaX
Nedá se říci, který systém je nejlepší a nejpropracovanější. Když takhle, tak bych asi dával hlas Ma…
Rce 14.11.2016 22:51
Rce
Uprimne, jsi mi takova zahada. Ja zacinal s linuxem na RedHatu, pak jsem chvili pouzival Mandrake a…
Redmarx N 15.11.2016 08:09
Redmarx N

• Na uvedenou cinost LINUX distribuci, ty WIN|OSX jsou placené . Dale zalezi na urcitém HW, na kterém se ma urcité OS tocit.
TiP ~ Moderni OS zdarma, kancelar, hry, multymedia, bych doporucil 'Alespon vyzkouset' je RemixOS.
* Jde o OS na Android x86 jadre, s moznosti instalace EFI|Legacy, ma i pristup k aplikacim 'Google Store' /* Svou velmi malou minimalni konfiguraci, jede svyzne i na strasim nebo slabsimù HW, NTB, tabletach..

RemixOS nastahnuti/vyzkouseni : remixos
* System jde pouzit i rezimu Dual-Boot

Nemá smyslu se vytahovat - to je o ničem. se přiznám, že poslední systém od Win mi sedělo XP. Netvrdím, že další Win jsou zlý, nebo dobrý - každému, co mu pasuje. Tak jsem to řešil tak, že jsem si nandal Linuxy a ta XP mám ve virtuálkách. Systém mám aktuální a přitom můžu rippovat dvd a zkoušet další blbiny, jak jsem býval zvyklý za časů, kdy XP měly podporu od výrobce. A jsem taky spokojený. 8-)

Dík za info a upřesnění, myslel jsem oficielní formou... Je mi známa možnost pokračovat v aktualizacích - snad až do r.2020 jsem kdesi četl - at už pro Čínu a i Pentagon + bankomaty - i v ČR atd.. Jen to jsem ale už pak neřešil, když jsem přešel na Linux a současný stav s XP mi vyhovuje - aji hry se tam dají hrát, jen je zapotřebí mít slušný procesor a dostatek RAM. A když se mi to zadaří zavirovat (ta XP)? Má to zálohované - obnova trvá pár minut a můžu jet dál. 8-)

Ano, ano, ano.

Nebo-li Windows umi spoustet programy na kancelarskou praci, linux umi spoustet programy na kancelarskou praci a Macos umi spoustet programy na kancelarskou praci.

Ovsem napriklad kancelarsky balik MS Office nejnovejsi verze jsou k dispozici pouze pro Windows a MacOS. Pokud pracujes v LibreOffice, tak je linux take vhodny system.

Bohuzel v jakem programu budes kancelarskou praci vykonavat jsi radeji neprozradil.

Nedá se říci, který systém je nejlepší a nejpropracovanější. Když takhle, tak bych asi dával hlas MacOs. Ten jsem neviděl spadnout, běží rychle, spolehlivě, má mnoho nastavení a mnoho "výbavy". Jenže. Potřebuje vlastní železo a ne zrovna levné.

Každému vyhovuje něco jiného. Musíš si ty systémy prostě vyzkoušet a sám říci, co ti nejlépe vyhovuje. Nejlépe je použít VirtualBox a v něm si to odzkoušet. Na kancelářskou práci jsou všechny systémy vhodné. Ani tak nelze určit jednoznačného favorita. A u Linuxu je to ještě zajímavější. Windows máš jaké jsou a basta. V linuxu si můžeš zvolit mnoho grafických rozhraní (KDE, Gnome, Mate,....), každé rozhraní vypadá jinak a má jiné možnosti. V tom je krása Linuxu, že má všeho vícero. Kdybych měl hlasovat, tak bych ti asi doporučil Linux (Linux je jen jádro) z distribuce Fedora a prostředí MATE nebo KDE. S instalací Fedora jsme nikdy neměl problém, prostě se spustí DVD a bez problémů se nainstaluje. Stejně tak ihned po instalaci spustíš a jede, nic netřeba nastavovat. Nainstaloval jsem Fedoru+MATE vícero uživatelům a uživatelkám a někteří vůbec netušili, že tam mají Linux a libovali si, jak to frčí :-). V dnešní době zmatků s různými xichty Windows to byl dobrý pokus. Ale to vše je můj soukromý názor, vlastní si uděláš jen sám, když si to vyzkoušíš svýma rukama.

Uprimne, jsi mi takova zahada. Ja zacinal s linuxem na RedHatu, pak jsem chvili pouzival Mandrake a pak presel na Fedoru, ale ty casy mam davno pryc. Sice jsem se furt snazil tu Fedoru udrzovat a mit to na domaci samohrajce, abych neztratil kontakt s timhle svetem, ale proste to neslo.

Zminim jen takovou blbost uplne na zacatku. Kdyz spustim PC s Fedorou a najede mi prihlasovaci obrazovka, tak chci zadat heslo, ktere mam pisma a cisla. A prave kvuli cislum musim pokazde rucne spoustet tlacitko Numlock, protoze to se ve Fedore neda uzibvatelsky nastavit, aby se spoustelo.
Ve Windows se to da poresit v registru, v "normalnim" linuxu je na to jednoducha utilitka numlockx, ale ve Fedore to kvuli vnucenemu nedodelanemu Waylandu nejde nijak nastavit.

A tohle je jen takova drobnost uplne na zacatku prace s PC. Jednoduse nejsem schopen pochopit, co vidis na ty Fedore uzivatelsky privetiveho a jak to muzes doporucovat zacatecnikum. Ja jsem s tou Fedorou (kterou jen nutne reinstalovat na novou verzi kazdych 11 mesicu) definitivne skoncil, na pracovnim PC jedu na Ubuntu LTS (ktere se reinstaluje jednou za 5 let) a na domaci samohrajku jsem nahodil Manjaro s rolling update (takze se nemusi reinstalovat nikdy).

Sorry, vim, ze to neni k dotazu uzivatele, ale pokud se rozhodne pro linux, tak mu rikam, jdi do Ubuntu. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru