Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ghost mi dodzubal partitions

Tak som v rychlosti potreboval klonovat hdd. Na desktop som pripojil dalsie 2 sata disky na jednom bola instalacia win a tu som klonoval. Ghost chcel z nepochopitelnych dovodov klonovat v dose a dozadoval sa restartu. Ok ked to potrebuje...dal som restart ghost sa rozbehol a pri grafickom rozhrani zatuhol. Restart to iste. Ok vratime sa do okien...ghost ponukne vratenie a nic sa nedeje. Skusime pri dalsom restarte ghosta vynechat a ist hned do xp ale nic sa nedeje.
Kedze ghost sa zapisal do mbr a vyhodil odtial gruba bootujem z live cd. Grub sa vsak odmieta zapisat do mbr s hlaskou, ze disk hd0 neexistuje. Pritom ho v /boot/ vidim (priradil /dev/sda disku hd0). Po neuspesnych pokusoch bootujem z xp cd a skusam fixmbr a fixboot. Aaaa dostal som ntldr missing. Nevadi skopirujeme z cd...ale co to? Pozeram sa na rozdelenie particii...ghost vyhodil particu c1 a priradil jej pismeno I a sebe dal pismeno C...navyse si sformatoval vlastnu particiu a oznacil si ju ako C. Otazka znie co dal?
Mam podozrenie ze sprosty ghost si oznacil svoju particiu ako bootovaciu, takze bude treba zmenit bootovanie.
Vlastne otazka znie, ci mi niekto presne vie vysvetlit co robi ta brzda ghost ked sa restartne do dosu a klonuje disky.

Předmět Autor Datum
hm tak to asi neporiesim na tomto pc...bootcfg hlasi chybu disku pri scanovani a priznam sa ze mi za…
fleg 22.06.2007 16:16
fleg
Ale jasne, ponastavoval si mu piate cez deviate, ale na vine je ghost vsakze....:) PC robi len to co…
shiro 22.06.2007 17:18
shiro
Operacie s diskami a partitions robim uz niekolko rokov, a preto mi nedava zmysel, ked klonujes disk…
fleg 22.06.2007 17:40
fleg
Ohladne sata som na napr. stretol s tym, ze ak som pripojil disk na marvell sata radic co mam na dos…
shiro 22.06.2007 18:32
shiro
Ano, to delal stary Ghost (neznal SATA disky/radice). Od verze 10 (tusim) uz nema problemy.
mif 22.06.2007 18:36
mif
Jasne, jedna sa o ten z hirens boot cd, ten je dosacky. Windows verziu som skusal, ale nic moc...
shiro 22.06.2007 20:25
shiro
A co te vedlo k tomu, klonovat disk ve woknous? Nechci vyvolavat nejaky flame, ale me zatim DOSova v…
mif 22.06.2007 18:09
mif
Ono oknova verzia vlastne robi aj tak vsetko v dose (aj ked naozaj na to nevidim dovod ved hostitels…
fleg 22.06.2007 18:23
fleg
Nejspis za to muze ten grub (ale nejsem si jisty - nepouzivam). Klonoval jsem desitky disku v PC-DOS…
mif 22.06.2007 18:31
mif
To iste mozem napisat ja. Klonoval som 10ky diskov a ghost mi nikdy nerobil zle...mas sa sekol hned…
fleg 22.06.2007 18:53
fleg
Ghost 2003? Tak to je ono! Tuhle verzi mam dokonce koupenou (mno, multilicenci z prace :-p) a neumi…
mif 22.06.2007 18:58
mif
Ja mam verzi 9 a SATA to umi.
Radek 22.06.2007 19:01
Radek
Jo, je to mozne (psal jsem "snad"). Z desitky jsem delal partisny na SATA notesech, pak jsem "presel…
mif 22.06.2007 19:03
mif
Jo to je jedno. ja jsem zkusil 10 a nebo 11, ted uz nevim a je to odporny jako cely Norton a okamzit… poslední
Radek 22.06.2007 20:50
Radek
V oknach sa tvaril Ghost v pohode. Disky rozpoznal a umoznil klonovanie. Skusim tu 10 co povie. Mne…
fleg 22.06.2007 19:11
fleg
Nedal je doporadku asi proto, ze s nima ma problem. Zkus rovnou jedenactku.
mif 22.06.2007 19:15
mif

hm tak to asi neporiesim na tomto pc...bootcfg hlasi chybu disku pri scanovani a priznam sa ze mi zacinaju dochadzat napady.
edit: nakoniec pomohol externy program (jeden z partition nastrojov na hirens cd) a vymazanie blbej particie ghosta a nastavenie bootovacieho flagu na "cecko". Dufam ze grub uz protestovat nebude a po jeho prepisani mbrka bude vsetko tak ako predtym.

Ale jasne, ponastavoval si mu piate cez deviate, ale na vine je ghost vsakze....:)
PC robi len to co mu povies. Inak ked si uz odobrnik na klonovanie, tak by si mal vediet, ze sa to nikdy nerobi za windowsu, resp. spod beziaceho systemu. Nech uz klonujes akokolvek. Pouzivam uz roky na klonovanie ghost z hiren's boot cd, a bez problemu.

Inak skus nabootovat nejake livecd, napr. winternals, alebo daky linux, a pomen si tam pismena jednotiek, ako ti to vyhovuje ked ich mas prehadzane. Oprava boot sektoru je uz ina vec. Tam sa mohlo stat fakt hocico, takze neviem ci to das este dohromady.

Operacie s diskami a partitions robim uz niekolko rokov, a preto mi nedava zmysel, ked klonujes disky, ktore su pripojene k pc len ako mass storage ist do restartu a nasledne dosu. Toto je pochopitelne ak sa klonuje zivy beziaci system (aj ked linuxove dd zvlada aj toto) a nie ked klonujes "mrtve" disky. Takisto operacie s partitions sa vykonavaju pod oknami az na tie, ktore zasahuju do "zivej" particie a ktore vyzaduju reboot. Neviem aku chybu som tak asi mohol urobit ked pri klonovani urcis source a destination a to je asi tak vsetko. To, ze blby ghost aj s jeho grafickou nadstavbou (ktora tam je inak na dve veci kedze som uz urcil co chcem robit v oknach) zamrzol a nic mi neoznamil je uz ina vec. To, ze ghost nevedel vratit boot flag spravnej particii lebo jaksik neratal s linuxom a grubom v mbr svedci tiez o kvalite programu.
Ako som povedal vymazal som dos particiu a bootvanie nastavil na spravnu.
Pouzivam uz roky klonovanie ghostom a doteraz ziaden problem nebol. Evidentne ale nie je pripraveny na rozne alternativy v systeme (neviem ci mu vadili 3 sata disky v kombinacii s grubom alebo nieco ine).

Ono oknova verzia vlastne robi aj tak vsetko v dose (aj ked naozaj na to nevidim dovod ved hostitelsky OS poskytuje akurat platformu pre samotnu aplikaciu), pretoze si vyzaduje vzdy restart. Doteraz vsak ajked zamrzla alebo z ineho dovodu nechcela v dose pokracovat, tak po restarte vedela vzdy vratit bootovanie spat oknam. Odporucam si teda otestovat ako sa bude chovat ghost v kombinacii s grubom v mbr. Podla mna to zmrvi vsade rovnako.
A viedol ma k tomu aj casovy stres...vedel som, ze v oknach mam ghosta a boli bootnute tak som tam pripojil dva sata disky a siel rychlo klonovat. Keby som vedel prebootujem do linuxu radsej. Okrem toho nie som si isty ako klonuje ghost (mam pocit, ze na urovni suborove systemu) ale dd urcite klonuje sektor po sektore a to je to imho spravnejsie.

Ghost 2003? Tak to je ono! Tuhle verzi mam dokonce koupenou (mno, multilicenci z prace :-p) a neumi SATA disky! Co udela s "vicepartitnim" diskem na SATA ve win, se muzu pouze dohadovat (v DOSu na serialu vytuhne). Od (snad) verze 10 chodi korektne. Ja jsem to poresil v. 11.0.1 z Hirenu (admini odpusti, ale nedavam link ;-)). Spokojenost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru