Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytvoření programu - nápověda ?

Dobrý den,

mám dotaz ohledně programování a výběru programovacího jazyka... chtěl bych si vytvořit jednoduchý prográmek, ve kterém by bylo vyhledávací okno a několik rolovacích seznamů. Pomocí jednoho z těchto dvou vstupů bych složil název, který by vyhledal v tabulce a zobrazil mi informace, které budou uložené v databázi. Další věc, kterou by program měl umět jsou jednoduché výpočty +-*/, aritmetický průměr, atd. které by počítal na základě dalšího vstupu a informací z tabulky. Další podstatná věc je získávání informací na základě prvního vstupu ze souboru Excelu - *.xlsx tyto informace se každý den mění.

Všechno tady tohle zvládnu udělat v excelu bez problému. Mám celkem zkušenosti se psaním funkcí, ale chtěl bych to převést do spustitelné aplikace, klasického okna. Aby to vypadalo a mohli to použit i méně zdatní uživatelé. Bohužel nevím zatím k jakému programovacímu jazyku se přiklonit, nehledně na to, že mám velmi málo času na učení se programování. Vím že excel by měl obsahovat Visual Basic, nebo něco takového, ale nezkoušel jsem zatím.

Prosím proto o radu, alespoň nějaké "nakopnutí" čím bych mohl takový prográmek vytvořit.

Děkuji

Předmět Autor Datum
Na jazyce zase tak zásadně nezáleží, takže např. C#, Java nebo C++.
Wikan 29.11.2016 10:26
Wikan
Dobře, ale je mezi nimi rozdíl co se týče začátků ? Jak píšu, nemám moc prostoru se tohle učit, takž…
Tullamor 29.11.2016 11:01
Tullamor
"příkazy" a uživatelské prostředí (to ovšem nijak s jazykem nesouvisí) jsou v zásadě podobné. U C++…
Wikan 29.11.2016 11:11
Wikan
OK, díky za tip. vyzkouším C# snad se mi bude dařit. Když ne, tak jdu zpátky do tabulek :)
Tullamor 29.11.2016 11:36
Tullamor
Prosím proto o radu, alespoň nějaké "nakopnutí" čím bych mohl takový prográmek vytvořit. Ono, na za…
XoXoChanel 29.11.2016 12:27
XoXoChanel
I v Excelu můžeš vytvořit programy s klasickým oknem (UserForm). A expedovat to můžeš ve formě doplň…
Zdenál 29.11.2016 13:47
Zdenál
Základní otázka je, zda budou mít uživatelé nainstalovaný Excel nebo ne. Pokud ano, můžeš využít pří…
Jan Fiala 29.11.2016 14:14
Jan Fiala
Ostatní uživatelé mají taky Excel, jen různé verze, minimálně však Office 2010. Vyzkouším si C# a z…
Tullamor 29.11.2016 21:04
Tullamor
Pokud znáš VBA, tak ze C# jen potřebuješ navrhnout formuláš + nějaké reakce na kliknutí tlačítka. Zb… poslední
Jan Fiala 30.11.2016 06:31
Jan Fiala
Pokud nemáš zkušenosti, tak C#
Klma 29.11.2016 18:09
Klma

Prosím proto o radu, alespoň nějaké "nakopnutí" čím bych mohl takový prográmek vytvořit.

Ono, na zacatku programovaciho jazyka, treba uvedené c# bych doporucil zacit <CONSOLI> /* Takové to cerné okynko podobne jako CMD kuprikladu, které jsou uplne nejsnadnejsi hlavne pri zacatku k pochopeni a nasledovnému nauceni, dekleravoani, scitani, udat hodnotu a nasledovne si ji zavolat, zobrazit s Consol.Writeline (promena); a podobne.
* na c# zrejme Visual Studio Comunity (zdarma), i Code neni spatny, ale nauceni a zkouseni bude VStudio dle mne lepsi volba ( i kdyz xls znam spise z VB a osobne preferuji VBasic.net [zadny 'break' ani prisna i kdyz prehledna synteza :-p], asi to uvedené c# no, i ta budoucnost VB a c# nebude ta samé, i kdyz VB zatim mrtvy jeste neni.) ..

I v Excelu můžeš vytvořit programy s klasickým oknem (UserForm). A expedovat to můžeš ve formě doplňku (add-in), který přidá ikonu do ribbon menu Excelu a kliknutím na ni se bude program spouštět.
Podle mě to bude nejrychlejší varianta, protože než by ses naučil další jazyk, čtení z databáze, XLSX, různé špeky, tak to vidím v nejlepším případě na pár měsíců dřiny.

Když píšeš makra, používáš přece vestavěný jazyk VBA (Visual Basic for Applications), což je upravený Visual Basic, doplněný o objektový model Excelu.

Základní otázka je, zda budou mít uživatelé nainstalovaný Excel nebo ne.
Pokud ano, můžeš využít přímo Excel, C#, kde budeš volat objekt Excelu a vše budeš v podstatě dělat ve VBA Excelu na pozadí.

Pokud uživatel Excel nemá nainstalovavný a ty chceš z Excelu číst nebo do něj dokonce zapisovat, už to přestává být jednoduché a budeš potřebovat nějakou knihovnu, která umí s Excel souborem nativně pracovat

Ostatní uživatelé mají taky Excel, jen různé verze, minimálně však Office 2010.

Vyzkouším si C# a zjistím jak se věci mají. Každopádně vím, že Excel a VBA je pro mě mnohem snažší cesta. Programováním se nejspíš nikdy živit nebudu, takže by to pro mě sice bylo příjemné obohacení, ale taky spousta času, který musím investovat do jiných věcí. Ale vyzkouším....

Děkuji všem za příspěvky, alespoň vím, kterým směrem se mám dát.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru