Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz na nejdůležitější část PC

Vem si takove Arduino - v minimalni konfiguraci to je procesor+zdroj napeti (treba plocha baterka). Pritom je to schopne i v teto konfiguraci provadet slozite vypocty. Vykonove tak kolem urovne 486, nebo prvnich Pentii. Kdyz k tomu pripojis nejakou periferii, tak je to schopne prez ni komunikovat - napriklad prez dva draty seriovy monitor a muzes si tam posilat data, nechat si je tam zpracovat a vysledek si precist (podobne jako se muzes prez internet pripojit k jinemu pocitaci - tady teda jen v textovem rezimu). pokud si tam das ty draty 3 (hodiny+data+zem), tak uz na to pripojis desitky periferii, vcetne dotykove obrazovky a muzes je normalne pouzivat - a porad je to jen CPU+baterka - nikde zadna zakladni deska.

I v plne palbe je ta zakladni deska jen nosic konektoru, stabilizatoru a USB konvertoru - troska medi a sklolaminatu, co za vecer vyrobim v obyvaku. Procesor jsou miliony tranzistoru a navrhnout aspon trochu schopny je prace na mesice az leta, nemluve o tom ho vyrobit.

V PC ta zakladni deska dela trochu vic, nese nejake ty periferie a radice na sobe, ale porad je (i se vsim pripojenym bordelem) radove primitivnejsi, nez samotne CPU. A bez CPU s ni neudelas absolutne nic, zatimco se samotnym CPU a hrsti lacinych soucastek se uz neco podniknout da.

Zakladni deska v PC je fajn (teda, nejak to bez ni nejede, ale to nejede ani bez zdroje a pameti a bez disku s tim taky moc zajimaveho neudelas), ale CPU udava, jak vykonne to bude, obsahuje v sobe integrovanou grafickou kartu, je schopno generovat zvuky, komunikovat mnoha ruznymi protokoly ... kdyz si vezmes dva vyrazne ruzne vykonne pocitace se stejnou patici, tak prohozenim procesoru se rychlejsim stane ten s lepsim procesorem, ne ten s tou lepsi deskou.

(Ostatne si srovnej cenu za zakladovku a CPU a srovnej si vahu a objem - taky to neco naznacuje).

---

Podobne jako u auta - prevodovka, nadrz, kola a volant jsou fajn, ale motor je holt motor.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny