Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pomoc pri testu

Kolik bitů je minimálně potřeba pro zakódování české abecedy (42 znaků)?

To je stejná otázka jako ta první. Těch 42 znaků teda nepřepočítávám, asi je to bez rozlišení velikosti písmen (to by mohl být bit navíc, proč to tak naši předkové neudělali?).
Tak si proberme možnosti: 4 bity jsou málo, ty poskytují jen 16 stavů, 5 bitů poskytuje 32 kombinací, to je furt málo, takže bude potřeba 6 bitů které poskytují 64 možností.

Jinak pokud chci vědět, kolik bitů potřebuju pro uložení třeba desetimístného čísla (tj. 10 000 000 000 stavů) neni nic jednoduššího než udělat dvojkový logaritmus (to už fakt z hlavy nedám). Ten sice žádná kalkulačka nezná, ale stačí vzít libovolný logaritmus (přirozený i desítkový a klidně i jiný) a podělit ho logaritmem dvojky a samozřejmě vzít nejbližší vyšší číslo, protože 0,2 bitu se realizovat nedá. Tím zjistim, že na desetimístné číslo potřebuju 34 bitů a jsem v háji, protože 32 nestačí a další je až 64 (tak šlo by asi udělat 40=32+8, ale kdo by se s tím tahal, zas taková paměťová nouze v tomto případě neni), takže musím zvažovat, jestli mi stačí jen něco přes 4 miliardy a nebo se tahat s podporou 64 bitů (pak bych zvětšil počet cifer, protože kvůli jedné cifře je to blbost). A nebo zmenšit počet cifer na 9 a bude to v pořádku. Zatím jsem toto dilema odsunul na vedlejší kolej.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny