Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pomoc pri testu

Určitě to není množina, protože může obsahovat více identických prvků, zatímco množina (kromě dalších věcí) každý prvek buď obsahuje právě jednou, nebo ho neobsahuje vůbec.

Dále nutno upozornit, že v databázi mohou být tabulky, které nemají definované žádné uspořádání a přitom obsahují více řádků - tudíž nelze říct, že by databáze musela být nutně uspořádaná.

A naopak hodně často obsahuje několik různých uspořádání prvků, čili nejde ani mluvit o jednotném uspořádání databáze jako celku.

------------

Ovšem tato otázka je položená fakt blbě, stejně jako ty odpovědi k ní - ani jedna odpověď nevysvětluje, co je databáze.

- Databáze jsou jakákoliv data uložená v počítači - to je naprosto bludné vysvětlení - například báseň sama o sobě není databází, ani když ji nahraješ do počítače. Stejně jako třeba BIOS, nebo kalkulačka jsou daty v počítači, ale nikoli databází. Na druhou stranu nejedna databáze je rozprostřená přez řadu různých počítačů. A některé databáze vůbec nemusí být v počítači. - Takže databáze sice občas nějak souvisí s nějakými daty v počítači, ale takřka nikdy se všemi či jakýmikoliv a s počítačem taky souviset může a nemusí. A vysvětlení to rozhodně není.

- Databáze je systémový SW - nebo taky uživatelský, a samozřejmě, že většina systémového SW nenjsou databáze - čili občas bývá nějaká souvislost mezi databází a systémovým SW, ale občas taky ne a sichr to není vysvětlení.

- Databáze je utříděný souhrn vzájemně provázaných dat - tohle se vysvětlení blíží nejvíc, i když to rozhodně nemusí být pravdou - Databáze klidně může obsahovat i tabulky, které spolu nesouvisí vůbec a žádné vazby mezi nimi nejsou (nemluvě o záznamech, kde snadno mohou existovat sirotci, kteří nemají aktuálně žádnou vazbu na jiná data v té databázi).

- Databáze je množina dat uspořádaná podle určitých kritérií - není, rozebráno na začítku.

Takře je to nejspíš otázka na jednu konkrétní větu z učebnice (někde takhle vlevo dole), nebo z výkladu učitele, jak to pochopil on (pokud to vůbec pochopil).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny