Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Server a OS do firmy s 6 PC

Zdravím všechny, potřebuji poradit jaký operační systém a server pořídit do malé firemní sítě s 6 PC, 4 voip telefony, 2 tiskárnami. Potřebuji aby mi na serveru běžel web v PHP, emaily vč. antiviru, daly se na něj ukládat soubory a aby server přiděloval adresy pc (DHCP) a pro administrátora aby jej mohl spravovat odkudkoliv. Nalezl jsem nějaké HP Microsoft Windows Server 2012 R2 Foundation s tím že bych musel pořídit i server což by problém nemusel být. Jen nevím jak je to s licencemi a požadavky co mám. Někde jsem četl že to nemá dálkovou správu a k tomu OS se musí i tak dokoupit licence v mém případě asi 6 pro 6 lidí. Jak to tedy je? Nebo jít do Linuxu? Díky všem za radu.

Předmět Autor Datum
Nebo jít do Linuxu? • Ano, navíc MS je spíse nebo vhodnejsí na ASP.Net, pro tebe Linux + PHP 7, zr…
XoXoChanel 10.02.2017 01:56
XoXoChanel
A kdo ten server bude spravovat? Ty? Podle tvého dotazu neznáš ani Windows, ani Linux, takže bych do…
touchwood 10.02.2017 06:52
touchwood
Pokud jsi tedy odbornik v teto oblasti tak mi urcite rad poradis jake reseni by jsi navrhoval pokud…
Tomy1980 10.02.2017 08:25
Tomy1980
Návrh řešení se odvíjí od požadovaných funkčních řešení. To co jsi vypsal, je naprosté informační mi…
touchwood 10.02.2017 08:45
touchwood
Presne tak, bohuze tenhle pristup je pomerne casty, nejdriv se nesmyslne utrati penize za nejake lic…
RedMaX 10.02.2017 09:19
RedMaX
• Skoda ze Windows Server [2016] ve verzi "Nano" není RDP (na Contener snad jeden z nejlepsích alter…
XoXoChanel 10.02.2017 10:34
XoXoChanel
Za mna linux a budem ti ho kludne na dialku aj spravovat a ked chces server ti dodam tiez;o). Na win… poslední
fleg-sk 10.02.2017 19:28
fleg-sk

Pokud jsi tedy odbornik v teto oblasti tak mi urcite rad poradis jake reseni by jsi navrhoval pokud je to mozne. Ptam se proto protoze ze se mi dostala na stul nabidka kde je jen za MS s licencemi cena cca 30tis. Rad bych nasel vhodnejsi reseni ohledne MS za nizsi cenu a pokud to jde. Jinak jedine ten linux. Neres spravce zda bude umet Linux nebo MS. To uz by pak bylo na nem. V okoli jsou a podle vseho cena za spravu vychazi stejne. Ja jen financuji, proste mi to prijde to dost.

Návrh řešení se odvíjí od požadovaných funkčních řešení. To co jsi vypsal, je naprosté informační minimum. Windows server samozřejmě splní požadavky na síťové funkce, ale budeš si muset pořídit poštovní server, a to budou další náklady. Ale to je jedno, protože ty řešíš nepodstatné věci. Napřed si najdi toho admina (abys pak nezjistil, že to je studentík co sotva umí naistalovat Windows/Linux), ten ti navrhne řešení a jeho cenu. Spíše si ujasni, co vlastně chceš. Zda jednoduchý webmail, nebo plnotučný Exchange s kalendářem, co podle tebe znamená "antivir na serveru", co tiskárny (účtování provozu, přístupová práva, ...), jak a kdo bude vytvářet uživ. účty a s tím spojené procesy - je toho dost, co musí majitel procesu nastavit. Technikálie jsou, jak jsem už napsal, zcela nepodstatné respektive vyplynou ze zadání.

Tvé amatérské představy jsou krásné, časté a samozřejmě zcela nesmyslné. Věnuj se financím a tyhle věci nech na správce/architekty řešení.

Presne tak, bohuze tenhle pristup je pomerne casty, nejdriv se nesmyslne utrati penize za nejake licence a potom se hleda admin, ktery to nejak da dohromady. Ve vysledku to prijde draz nez kdyby to udelal obracene: nejdriv vypracovat zadani, potom najit admina, ktery podle zadani sestavi navrh a nasledne ho realizovat, pokud to bude vyhovovat.

• Skoda ze Windows Server [2016] ve verzi "Nano" není RDP (na Contener snad jeden z nejlepsích alternativ vubec) s Anti-Malware (bez GUI, ale ten jde doinstalovat pres Install-WindowsFeature), podpora API OpenGL 4.4 u RemoteFX.
*Hlavne je podstatne rychlejsí, ale osekany o nelteré fuknce a to i v otazce zabezpecení, samozrejme podppra Hyper-V, VMCX, VMRs, MultiPoint Services ...

Za mna linux a budem ti ho kludne na dialku aj spravovat a ked chces server ti dodam tiez;o).
Na win zabudni, vo Fundation verziach nemas RDP licencie a navyse Exchange su dalsie desatttiscie vyhodene do vzduchu (na 6 pc je to uplne zbytocny moloch).
Btw suhlasim s tw, najdi si admina a on ti navrhne infrastrukturu (ja som ti uz svoj navrh podal;oP).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru