Předmět Autor Datum
Mají dokonce IRC kanál, fórum a online help. Když něco nevíš, můžeš se tam zeptat.
karel 18.02.2017 19:10
karel
dokumentácia v angličtine
pme 18.02.2017 19:13
pme
Co tam chces nastavovat? Za me default high profile, source, destination a potom projedes zalozky,…
RedMaX 18.02.2017 21:02
RedMaX
nedokaze to vyuzivat HW akceleraciu cez GPU, aj ked to dookola kadetade omielaju - nepouzitelne. ote…
shiro 18.02.2017 21:12
shiro
Zalezi na co to chce, pokud je to rychly stream, tak je hodne dobre to enkodovat pres GPU, pokud je…
RedMaX 18.02.2017 21:19
RedMaX
nezmysel. mediacoder aj ked ho nemas kupeny, dokaze spracovavat aj 20 suborov...akurat musis zakazdy…
shiro 18.02.2017 23:05
shiro
Jo, tak jsem to myslel, Mediacoder umi jeden soubor bez preruseni. Ale pokud enkodujes v noci nebo v…
RedMaX 19.02.2017 09:20
RedMaX
Ved to ma na tom stve. Preco to nespravia normalne a s full nastaveniami, ked uz robia akceleraciu c…
shiro 19.02.2017 09:50
shiro
Podle me to Intel i NVidia dela v marketingovem stylu, hele umime enkodovat pres GPU do HEVC. Jenomz…
RedMaX 19.02.2017 10:16
RedMaX
mozno aj podporuju, ale nedohladal som ziadne info.... defakto = nepodporuju :-) svojho casu som poz… poslední
shiro 19.02.2017 13:55
shiro

Co tam chces nastavovat?

Za me default high profile, source, destination a potom projedes zalozky, ze kterych si vytvoris vlastni profil:

Picture - nahore velikost vystupu, anamorphic none, modulus 2, pozor na cropping, aby to neorezalo, pokud nechces, davam custom a vsude 0.
Filters - vsechno off
Chapters - pokud chces kapitoly
Subtitles - titulky, tam neni co vysvetlovat
Audio - Auto Passtrhru znamena nedelat s tim nic a ponechat puvodni nebo nastavis vlastni kodek, dneska asi nejvic AAC nebo pripadne Opulus.
Video - codec H.265, FPS asi menit nebudes (Same as source), vyberes constant framerate, encoder preset je nastaveni kodeku, coz je uplne nejdulezitejsi, mas tam predvolene urcite volby diky kterym je to nejak rychle a podle toho jak to potrebujes prekodovat rychle a kvalitne, tak to nastavis. Ja obvykle pouzivam Medium pro dobry pomer kvalita/rychlost, ale porad dobre pouzitelny je i Faster. Encoder Tune je None, Encoder profile Main, Quality zalezi na tobe, ja pouzivam Avg bitrate a 2-pass, bitrate zase na tobe da se i 850kbps ale pokud si kodujes nejake fullHD do vlastni videoteky, tak bych doporucil bitrate nekde okolo 2000kbps.
No a potom dole mas extra options, coz si myslim, ze je nejdulezitejsi, protoze tady si muzes hodit vlastni prednastaveni toho H.265 do ktereho kodujes, ale s tim nema Handbrake nic spolecneho, to uz je na znalosti kodeku a na tobe, co od toho ocekavas. Ja tam treba pouzivam jenom

subme=3:me=3

kterym prepisu to default nastaveni Medium na o neco lepsi, ale stale rychlejsi nez Slow.

V podstate teda ten Handbrake je jednoduchej program, kterym se ani moc zabejvat nemusis, proste jen prekodujes video z nejakyho zdroje do neceho pouzitelnyho a dobre komprimovanyho, to dulezity je znalost nastaveni kodeku nebo to proste nechat na predvolenych moznostech.

nedokaze to vyuzivat HW akceleraciu cez GPU, aj ked to dookola kadetade omielaju - nepouzitelne.
otestovane na GTX1060, pricom akceleracia napr. v Mediacoderi bez problemov funguje.
Obecne ta okrem nastaveni rozlisenia a podobnych zakladnych veci moze trapit nast QRF...22 je pre 720p, 24 ci viac je na 1080p.

Zalezi na co to chce, pokud je to rychly stream, tak je hodne dobre to enkodovat pres GPU, pokud je to domaci videoteka, tak je kodovani pres GPU vzdy nepouzitelne.
MediaCoder je v podstate placeny program, respektive zadarmo umi enkodovat jen jeden soubor, takze treba pro me na nic. Jinak ale je MediaCoder hodne dobrej a intuitivni, ale radeji jsem zacal pouzivat Handbrake nebo VidCoder, ktery jsou zadarmo.

nezmysel.
mediacoder aj ked ho nemas kupeny, dokaze spracovavat aj 20 suborov...akurat musis zakazdym odkliknut nejake okno.

aby som v 21. storoci cakal hodinu pri xeone e3-1231v3 a GTX1060 na prekodovanie 1080p filmu je takisto nezmysel, ked tu mame HW akceleraciu grafikou, ktora to zmakne za 10-20 minut. V dnesnom svete si clovek nemoze dovolit na nieco len tak cakat.
Pravda, neviem preco pri vyvoji NVENC a zodpovedajuceho HW v nvidia grafikach to osidili o niektore nastavenia, ale aj tak je kvalita hodne dobra. Aj na domacu videoteku. Samozrejme, pokial uzivatel neni zatazeny na kvalitu a rata pixely z 0.5m od TV, miesto pozerania filmu. To potom nema co riesit nejake encody ale kupit si bluray.

Jo, tak jsem to myslel, Mediacoder umi jeden soubor bez preruseni. Ale pokud enkodujes v noci nebo v dobe, kdy jsem v praci, tak muzes prave jen ten jeden soubor a potom to stoji, dokud rucne neodkliknes dalsi.

Jinak mam hodne dobre odzkousenenj jak NVidia NVENC, tak Intel QuickSync a ta kvalita proste dobra neni. Nastaveni je oproti klasice osizene a pokud chces neco trochu v lepsi kvalite, tak bych to fakt nedoporucoval. To enkodovani pres grafiku je vhodne na nejake streamy, urcite by se daly enkodovat nejake serialy nebo filmy, na ktere kouknes jednou a smazes, ale neco vlastniho nebo neco co si chci ponechat nekde v archivu, tak to urcite ne. Pry ma lepsi nastaveni AMD VCE, ale nemam AMD grafiku, takze to nevyzkousim.

Ved to ma na tom stve. Preco to nespravia normalne a s full nastaveniami, ked uz robia akceleraciu cez GPU? Ale preco takto polovicne? Blbci su to.
U AMD je problem s tym, ze nikde neviem dohladat nejaku podporu...ani u Mediacoderu nic nieje. Takze AMD je tym padom von z hry, ked clovek ani nevie, ci mu to vobec bude fungovat.

Podle me to Intel i NVidia dela v marketingovem stylu, hele umime enkodovat pres GPU do HEVC. Jenomze udelat kompletni hardwarovou podporu tak, aby to dokazalo enkodovat s veskeryma volbama, by stalo mnohem vic usili nez to co tam maji podporovano ted.

Otazka, na kterou neznam odpoved, je i ta, o kolik by to potom bylo skutecne rychlejsi nez to enkodovat standardne pres procesor s vyuzitim softwaru (OS + aplikacni podpora).

Ohledne AMD netusim, chvili jsem se o to zajimal, ale nakonec jsem novou grafiku zase koupil NVidii, takze nevim, jak na tom jsou, papirove to vypadalo moc hezky, ale kdyz rikas, ze to aplikace stejne nepodporuji, tak to stejne vyzni do prazdna.

mozno aj podporuju, ale nedohladal som ziadne info.... defakto = nepodporuju :-)
svojho casu som pozeral po RX480, ale skoncil som kvoli vyssie uvedenmu pri GTX1060, tam info aj istota bola.

oproti CPU by to bolo o hodne rychlejsie, nakolko v GPU je na toto specialna enkodovacia cast, ktora toto riesi. zase neverim ze by to stalo XY milionov, dohadzat tam potrebne instrukcie ci podporu nastaveni. Ked to slo pri h264, musi to ist aj pri h265.

Ohladom rychlosti, co som robil testy, tak dane video mi slo 1.2 - 1.3x speed pri encodingu do h265 cez CPU....cez grafiku slo 10-12x speed.
Pokial clovek encoduje SD video, tak neni problem sa dostat aj na 20-40x speed, podla nastaveni, rozlisenia, kompresie...

Preto som aj vravel ze dneska sa uz vobec nema co riesit neakcelerovane encodovanie cez CPU. Ale zakonite, od sameho zaciatku riesit HW podporu v GPU. Preco by som mal cakat hodinu, ked mozem cakat 15 minut? Akurat ze podporu spackali a nieje uplna, co sa nastaveni tyka.

Skusal som aj "hack" s CUDA encodingom, ktory nvidia utala v ovladacoch a mal poriadne nastavenia. No tento nepodporuje h265, cize z toho nic.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru