Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem koupě nb

Zdravím všechny. v posledním čtvrt roce kočuju za prací a mimo domov mám připojení jenom skrze děsnej netbook. nemám smart phone ani nejsem jeho zastánce. nejsem příliš zastánce ani notebooků. plánoval jsem konečně pořídit nové pc a tak jsem si říkal, že bych si ho koupil a měl ho mimo domov, ale nakonec ve mě uzrálo přesvědčení, že mohu prozatím vzít zavděk i nb :-) nemusí to být nic moc a zatím neřeším příliš parametry apd. o ceně nějakou představu mám. ale moje otázka je taková:

kde nb koupit? :-)

původně jsem nebyl ani pro to, koupit si to v e-shopu, ale už snad i to bych zkousnul, takže včetně e-shopů. zajímá mě jestli někde v elektru nebo ve specializované prodejně na pc? a případně které? pokud by se mělo jednat o fyzickou provozovnu, asi by měla být v praze. jakou byste doporučili značku? já měl představu lenovo, ale zas tak na tom nelpím. od tohoto nb očekávám běžné věci, které snad umí v dnešní době i lednička, plus hlavně přehrávání videí, protože nejsem zastánce televize, takže si radši něco pustím. případně hudby, kdy bych dokoupil repráky nebo minisystém. co se týče grafiky, asi to teda nemusí být nic moc, žádný herní notes to nebude. neplánuju to ani používat jako notebook, tedy přenosný, bude to mít funkci desktopu. dřívě by mě nenapadlo koupit si to jinde než u prodejců počítačů, ale rozbil se mi mixér a já se tak po něm díval a viděl třeba v datartu slušnej výběr nb (pro moje účely)a i když jsem to nezkoumal, možná bych si i vybral. v ostatních shopech, respektive e-shopech to je podobný, takže už to nevidím tak černobíle jako dřív, holt doba se mění. z toho důvodu tento dotaz. předem díky za odpovědi
p.s. jedná se mi především o doporučení, případně negativní zkušenosti, s určitými prodejci, značkami apd.

Předmět Autor Datum
jaký je rozdíl mezi specializovaným prodejcem pc a eshopem? kromě toho, že v 90% případů je ten fyzi…
lední brtník 11.03.2017 16:36
lední brtník
za prvé, tu anketu jsem tam dal, jenom, že jsem jí tam viděl, tak jsem to využil na tom nestav, hlav…
dan009 11.03.2017 17:07
dan009
Podle mne jedině specializovaný obchod, což rozhodně není Datart, ale poslední dobou už ani Alza, ta…
jirka44 11.03.2017 17:45
jirka44
díky. mironet moc nesleduji od té doby co místo vlajkové lodě linuxu přesedlal na ws. s czc nemám za…
dan neregistrovaný 11.03.2017 21:55
dan neregistrovaný
V první řadě musíš vědět co a za kolik chceš. Pokud průměrný notebook,tak cenové rozpětí je 15k - 20…
kozakl 11.03.2017 18:31
kozakl
spíš podprůměrný. bude to taková záloha, kterou ani nevím jak dlouho budu používat. takže v zásadě t…
dan neregistrovaný 11.03.2017 22:51
dan neregistrovaný
No určitě ne někde v Tescu,kde jim to leží pár let a i výběhové modely prodávají jako superstroje a…
Karel04 11.03.2017 22:53
Karel04
Když nevíš co vlastně chceš, kup nějaký repas do 5 000. Pár let ti to vydrží a pak se rozhodneš, co…
111 11.03.2017 23:03
111
Minule byl tady dotaz na nějaký levný, ale přesto dostatečně kvalitní, nejlépe od Asusu a byl doporu…
jege 11.03.2017 23:08
jege
nevypadá špatně, ale nevím jestli bych tam chtěl tu nvidii. asi to nevyužiju, tak to budou spíš vyho…
dan neregistrovaný 12.03.2017 20:47
dan neregistrovaný
pokud levny notas na nejake to surfovani, tak tenhle: lenovo-b70-80 Akorat nepouzitelny disk vyhod…
RedMaX 12.03.2017 21:00
RedMaX
Dell, Lenovo, Asus, MSI. Zhruba tak jeste pouzitelne znacky na notasy. Co se tyka obchodu, tak je…
RedMaX 11.03.2017 23:47
RedMaX
spíš vidím tu levnější variantu. fakt nic lepšího nevyužiju, vyhodil bych zbytečně peníze. navíc jse…
dan neregistrovaný 12.03.2017 20:56
dan neregistrovaný
viz komentar nahore: Core i3-5005U bohate staci na kancelar, internet a video, 4GBRAM taky staci, k…
RedMaX 12.03.2017 21:03
RedMaX
jj díky. jak jsem napsal na začátku, nemám na to velké nároky, proto jsem se ptal, kde by to šlo ješ… poslední
dan neregistrovaný 12.03.2017 22:21
dan neregistrovaný

jaký je rozdíl mezi specializovaným prodejcem pc a eshopem? kromě toho, že v 90% případů je ten fyzický prodavač buď debil nebo lama?

univerzální elektro - pobavilo. ano tam se právě ty mixéry kupují. pokud jsi je hledal v lékárně nebo mezi počítači, omezený výběr tě musel překvapit.

repase - když potřebuješ com port. i s novou baterkou bude nejspíš nízká výdrž a bude to těžký krám na cesty. ale bude to česky levné a to se vyplatí za jakoukoliv cenu.

netbook je příšerná volba, na tom se dělat nedá. váha 1.5kg je akorát, replikátor portů, úhlopříčka 12" a více, výdrž 8h - to cena hravě vyleze na 20-25.000.
jestli to má být cestovní, předpokládám že ignoruješ modely s přídavnou grafikou.

za prvé, tu anketu jsem tam dal, jenom, že jsem jí tam viděl, tak jsem to využil na tom nestav, hlavní je dotaz. specializovaný prodejce je u mě ten, co prodává pc, notebooky a vše kolem. e-shop může být takový i makový, ale v zásadě v žádném si to neprohlídnu, takže stejně vybírám podle parametrů, případně dobrého jména nebo zkušeností s tím či oním e-shopem a tak je to dohromady. univerzálním elektrem jsem myslel datart, euronics apd., kde se prodává vše, nejen pc. zmínka o mixéru byla kvůli kontextu, asi jsi to četl moc rychle :-) repase a podobné, to byl spíš vtípek kvůli úplnosti ankety, aby se každý soudruh mohl vyjádřit podle svého gusta. na netbook mám přístup, není můj a radši na něj nechodím vzhledem k jeho výkonu a stavu zasvinění. ne, cestovní to být opravdu nemá, myslel jsem, že jsem to napsal jasně. budu ho mít v praze, budu ho používat jako desktop. takže jaké je doporučení?! očekával jsem odpovědi typu: koupil/kupuji si pc, nb apd. tady a tady, jsem s tím spokojen/byl jsem nespokojen, případně proč. nb si dnes můžu koupit na každém rohu, rád bych si to zúžil a neopakoval cizí chyby ani nevynalézal kruh. předem díky za rady :-)

Podle mne jedině specializovaný obchod, což rozhodně není Datart, ale poslední dobou už ani Alza, takže zbývá Mironet a CzC. Já sám kupuju v Alze hlavně protože se tam dá zaparkovat, všechno si v showroomu ošahat a jsou tam od nevidím do nevidím. Co se značky týká, neuvádíš cenový limit, takže se poradit moc nedá.

díky. mironet moc nesleduji od té doby co místo vlajkové lodě linuxu přesedlal na ws. s czc nemám zatím zkušenosti. současný komp jsem kupoval v místních obchůdku, ale patřil pod computer star nebo podobnou firmu a byl jsem s koupí v zásadě velmi spokojen. na ten nb nemám žádné extra nároky, je to taková záloha, takže zvolím asi zlatej střed ve všech směrech. díky za názor...

V první řadě musíš vědět co a za kolik chceš. Pokud průměrný notebook,tak cenové rozpětí je 15k - 20k. Značka Dell,Asus,Lenovo. Nákup bych doporučil Alzu,není tam problém s reklamacemi a máš možnost osobního odběru a případně i předvedení.

spíš podprůměrný. bude to taková záloha, kterou ani nevím jak dlouho budu používat. takže v zásadě to budou trošku vyhozené peníze a proto cena bude taky dost důležitá, ale ne "za každou cenu". nebudu mít na to ani čas, ani extra nároky, takže nepotřebuju našlápnutej procesor, extra ohromnou paměť, na grafice tolik nesejde a ani nechci příliš velký, přestože ho nemám v plánu moc přenášet, ale i na běžné použití mi stačí průměrná velikost. takže specifika na shit, z toho důvodu jsem nadhodil dotaz. kde je ta spodní hranice :-) až budu chtít racket luncher, tak si s tím dám záležet a budu shánět nb a prodejce bude druhotný. nad tou alzou se zamyslím, ale už kvůli tomu zelenému panáčkovi asi ne :-) jinak já tam nikdy nic nekoupil, ale já slyšel ohlasy spíš opačné, alza a reklamace prý nic moc, ale ještě se optám. díky za názor. co se týče ceny, zatím jsem to nezkoumal, ale možná by se našlo i něco do 15 tisíc, co by stačilo, ale musel bych se na to mrknout nebo optat, nb jsou pro mě španělská vesnice, nemám moc představu o procesorech a výkonech, které jsou dostatečné pro normální fungování.pokud bych nenašel něco normálního za solidní cenu, tak od toho asi upustím s tím, že bych si koupil pořádný nb, který by měl mnohem lepší parametry a byla by to už náhrada mého desktopu, ale nejsem ještě rozhodnutý, mám k nb výhrady a počítal jsem s postavením kompu...

No určitě ne někde v Tescu,kde jim to leží pár let a i výběhové modely prodávají jako superstroje a novinky.Nejlépe si v nějaké prodejně něco okouknout,nechat předvést,opsat si číslo modelu,doma v klidu prostudovat recenze na webu.Pak to případně objednat přes internet,třeba i v tom samém obchodu,nekupovat přímo.Protože při objednávce přes eshop nebo mailem to můžeš do 14 dnů případně vrátit bez udání důvodu.Vyzvednout a zaplatit jde pak i osobně na té prodejně,důležitá je jen forma nákupu elektronickou cestou.

nevypadá špatně, ale nevím jestli bych tam chtěl tu nvidii. asi to nevyužiju, tak to budou spíš vyhozené peníze. ale ještě to zvážím, v klidu k tomu sednu a pak zjistím, co asi zhruba chci a vyberu si mezi uváděnými e-shopy. o víkendu bych se k tomu měl dostat

Dell, Lenovo, Asus, MSI.

Zhruba tak jeste pouzitelne znacky na notasy.

Co se tyka obchodu, tak je to v podstate jedno, stejne reklamujes u vyrobce, tady bych dal pozor snad u Lenova, ale zbytek je to jedno. Asi nejlepsi zajit do normalniho obchodu na pocitace typu Alza, CZC, Mironet, asi i ten Datart, pokud se tam najde nejakej rozumnej notas.

Cena je odvisla od narocnosti, chces rychle nacitani s SSD, priplatis si, potrebujes vykonejsi procesor, priplatis si. Nezapomen, ze procaky v notasech jsou spis tragicke, je to tak na kancl a net , pokud se budeme bavit o klasickych Uckach v cene nekde okolo 15K. Kvalitni procesory jsou HQ, ale ty uz jsou spis od 20K vejs.

---

Jestli cena do 15K, tak vyrad Dell a myslim, ze ani MSI nema v nabidce nic. Takze ti zbyde Asus a Lenovo.

Cenu ale zbytecne nehrot. Kamaradce davam obcas ke zkouknuti nejaka videa a take jsem ji radil koupi notasu, chtela neco hodne levneho, tak jsem poradil neco za 13K, jenze ona si v Alze vybrala udajne skvely notas za 9K, bomba to byla jen do chvile nez zjistila, ze to HEVC fullHD neprehraje tak, aby to netrhalo nebo se nezpozdoval zvuk. Ted ty videa musi nejprve konvertovat na desktopu do H264, ktere to jeste s vypetim vsech sil da.

spíš vidím tu levnější variantu. fakt nic lepšího nevyužiju, vyhodil bych zbytečně peníze. navíc jsem koukal, že třeba lenovo tam cpe hdd s velkou kapacitou, tak to bude pak minimálně dobrá extra paměť k desktopu. nejsem si totiž jistej, jak dlouho bude trvat ta situace, která mě nutí si nb pořídit a bez toho pak nb moc nevyužiju a skončí asi u rodičů na chalupě :-)

viz komentar nahore:

Core i3-5005U bohate staci na kancelar, internet a video, 4GBRAM taky staci, kdyz to neni na hry nehlede na intelackou GK a vetsi 17" displej. Kazi to akorat pomalej disk, jenze ten neni problem vymenit a koupit to SSD. Disk vyuzijes jako externi, koupis na nej krabicku.

jj díky. jak jsem napsal na začátku, nemám na to velké nároky, proto jsem se ptal, kde by to šlo ještě koupit. pokud bych měl utratit hodně peněz za pořádný nb, nekoupím to kdekoliv. v zásadě to potřebuju hlavně na to, na co byly vymyšlené netbooky s tím, že ty jsou už moc malé, pomalé, mají omezené možnosti ve všech směrech. ale na nic velkého to nebude, jenom nouzovka.něco si vyberu, možná na té alze nebo podobném shopu a nebudu to moc řešit. jenom až si zúžím výběr, tak se mrknu na ty konkrétní notebooky a jejich součásti, abych si nenaběh. potřebuju to na to, abych se s tím mohl hlavně připojit, což v dnešní době obnáší i něco přehrát, ale žádný hrací stroj nebo něco nutně na prohlížení hd obsahu to být nemusí. to můžu až doma nebo si to dát přes flashku do tv, přes týden na to ani nebude čas nebo nálada. už se začínám rozhlížet a jsem si jistej, že něco vyberu...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru