Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem MS Excel - jak na hromadnou korespondenci z excelu do excelu?

Zdravím všechny znalce excelu a prosím o radu:

protože se mnohem líp vytváří(a následně chová při přetékání polí apod.) formulář pro hromadnou korespondeci v excelu (třeba víceřádková faktura, dodací list, aj.), připadá mi ideální použít jen a pouze excel pro komplet hromadnou korespondenci.
Googloval jsem chvíli, a nejsem sám kdo to řeší.
Jeden hoch našel dokonce odkaz s hotovým takovým formulářem, viz poslední příspěvek s odkazem zde viewtopic.php - je to odkaz na soubor mailmerge.xls - takhle přesně bych to v podstatě chtěl mít.

Jenže, jsem v excelu začátečník co se týče VBA, a nedokážu si to sám upravit pro moje potřeby. Nebyl by někdo tak hodný a nerozebral by zde trošku z jakých bloků a funkcí je takový formulář postaven, prostě to okomentovat, včetně úplných začátků, jak se do toho VBA prográmku dostanu a příklady úprav položek (sloupců dat).
Myslím že by to ocenila spousta lidí.

Předmět Autor Datum
Tiež si riešim obdobné veci priamo v Exceli. Musíš si však uvedomiť, že Excel nie je prioritne stava…
robert13 03.04.2017 15:00
robert13
Prikladám názornú ukážku princípu, odkaz Tvojho linku som neskúmal... Preskúmaj a pokračuj vlastnou… poslední
robert13 03.04.2017 15:27
robert13
Můžeš přesněji specifikovat, co Ti v tom přiloženém souboru není jasné? VBA se stará pouze o tisk. A…
Siki83 03.04.2017 15:03
Siki83

Tiež si riešim obdobné veci priamo v Exceli. Musíš si však uvedomiť, že Excel nie je prioritne stavaný na dlhšie texty v bunkách, ale napriek tomu sa dá v pohode navrhnúť rozumné rozloženie buniek, aby si dosiahol dokument nerozoznateľný od Wordu a plniaci funkciu hromadnej korešpondencie.
Na napĺňanie nepotrebuješ VBA, postačia obyčajné vzorce, najmä indirect (nepřímý.odkaz), pričom jeden hárok slúži ako ako formulár a jeden ako databáza.
Do formulára dáš ovládací prvok, napr. číselník, pomocou ktorého "listuješ" v databáze a volíš si riadok databázy, ktorým napĺňaš "formulár" prostredníctvom funkcie indirect.
Touto funkciou "poskladáš" odkaz na bunku databázy, ktorej obsahom chceš naplniť konkrétnu bunku vo formulári.
Áno, dá sa využiť aj formulár (presnejšie "užívateľský formulár VBA" = GUI - graphical user interface), je to však už "machrovitejšia" nadstavba, bez ktorej sa dá zaobísť a fungovať to bude aj bez toho.
Ak využiješ i pár primitívnych makier, priradených tlačidlám, môžeš si nadefinovať napr. hromadnú tlač zvolenej množiny údajov z databázy a pod.

Můžeš přesněji specifikovat, co Ti v tom přiloženém souboru není jasné? VBA se stará pouze o tisk. Aby jsi mohl soubor využívat nepotřebuješ znalost VBA. Úprava položek spočívá v přepsání jmen a adres na listě DATA. Počet vytištěných stránek (adres) zadáváš do buněk C4 a C5.
Ve staženém souboru je nastaveno 3 a 6, tedy budou vytištěny celkem 4 strany se jmény z listu DATA, začínající na 3 a končící na 6 řádku (Mary, Michael, Henry, Michelle).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru