Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NVMe SSD do PCIe - je nutna podpora biosu?

Dotaz na ty co maj vic zkusenosti - je nejaky problem s funkcnosti NVMe SSD disku v PCIe, pokud deska nema nejakou podporu pro ne (bios atd)? A je nejaky potencialni problem s vice disky ve vicero PCIe slotech soucasne? Nejde mi o "bootable" disky, ale chci pridat do jednoho Supermicra dva NVMe SSD do dvou PCIe slotu (normalni karticka/redukce PCIe-M.2) - pak z nich SW mirror nebo kdyby byla prednejsi rychlost tak strip. Je to cosi se starsim 1150 slotem, ale ma 3 normalni PCIe 3.0 sloty. System by bootoval ze SATA, tohle jen pro data ktere potrebuju "rychle".... (pocitam se Samsung 960Pro)

Předmět Autor Datum
Dvě stejné karty mohou, ale taky nemusejí fungovat, záleží jak moc byl vývojář prase. Kompatibilita…
touchwood 19.04.2017 10:48
touchwood
Jednak jsem zadnou rozumnou nenasel, druhak - obavam se vykonnostniho propadu, on HW raid je vzdy ne…
lucifer 19.04.2017 11:05
lucifer
takže chceš výkon a zabiješ to windowsím softraidem? :-) Když použiješ tu kartici a osadíš 4x lepší…
touchwood 19.04.2017 11:11
touchwood
ne, pobezi tam nejake freeBSD nejspis, ja plnim jen zadani kolegy co tohle "chce" a "nutne potrebuje…
lucifer 19.04.2017 11:14
lucifer
# Osobne mam lepsi zkusenost s [M.2] (teoreticka propustnost 6Gb/s) jak [PCIe], jak cenove, tak vyko… poslední
XoXoChanel 19.04.2017 14:47
XoXoChanel

Dvě stejné karty mohou, ale taky nemusejí fungovat, záleží jak moc byl vývojář prase. Kompatibilita obecně by problém být neměla, pokud z toho nebudeš bootovat.

Spíše než dvě redukce bych volil jednu kartu s více sloty a interním RAIDem.

edit: něco takového: ad4mspx2.php

P.S.: proč jsi zvolil zrovna NVMe?

Jednak jsem zadnou rozumnou nenasel, druhak - obavam se vykonnostniho propadu, on HW raid je vzdy neco-za-neco, a tyhle disky umi cteni k 3GB/sec. Resim to prave kvuli pozadavku na cteni/trieni vetsich objemu dat, aby byla propustnost samotneho uloziste citelne vyssi nez SATA. Proto pripadne i uvaha o stripu, s vedomim rizika s tim spojenym. (pravidelne zalohovani beru jako samozrejmost)

edit: NVMe jsem zvolil jednak kvuli tomu ze asi aktualne v jeste zaplatitelne kategorii asi nejvykonnejsi (960Pro Samsungy) a druhak ze je to pidi nic co klidne dokazu dat do mini1U serveru. (flex risery + aktivni chlazeni). No, nekoukat se na mne tak divne, u nas je nejak porad snaha narvat maximum do minima prostoru...

takže chceš výkon a zabiješ to windowsím softraidem? :-)

Když použiješ tu kartici a osadíš 4x lepší mSATA do R0, dostaneš se někam ke 2GB/s. Ovšem osobně si nedokážu představit aplikaci, která by měla tak neoptimální požadavky. Na třídění dat je SQL, ne souborový systém. ;-)

ne, pobezi tam nejake freeBSD nejspis, ja plnim jen zadani kolegy co tohle "chce" a "nutne potrebuje", tak to ma mit. Jinde uz 960Pro v PCIe mam, ale v generacne novejsi desce a jen jeden. Fakt desny rachot co to dokaze, s cikmoliv jinym co jsem mel v prackach nesrovnatele. Nebe a dudy, teda...peklo a harfa.

# Osobne mam lepsi zkusenost s [M.2] (teoreticka propustnost 6Gb/s) jak [PCIe], jak cenove, tak vykonove, stabilitou i kompaibilitou..
* Ano, BIOS tam muze a hraje velkou roli, ne kazdy BISO/zakladni deska podporuje vsechny karty at P/M.2, ale z pravidla je BIOS aktualizovan na vetsinu techto produktu, alespon v otazce kompatibility.(nebo ja bran alespon nativne na Generickych ovaladacich)

TiP ~ Na zrychleni klasickych HDD disku nebude spatny budouci Intel OPTAN, jinak s vyse uvedenym RAID (jak uvadis neco za neco) mam spise 'doborou' zkusenost (z 80% zapojeny v profilu Raid0/Striping) jak 'spatnou', snad na vsech moznych deskach se SBridge vydané po roce 2010..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru