Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem USB myš brání bootu PC / kouše se ve Windowsech

Mám tady kancelářský PC, cca 5 let starý, s W7/Pro/64, bez přeinstalace, cca rok bez aktualizací.

Občas zlobila USB myš (klikání nefungovalo, nebo se klikutí projevilo jako "nabrání" a nedalo se toho zbavit). Vyměnil jsem myš za jinou, dal do jiného portu a občas to zlobí i nadále.

Dnes ráno, po zapnutí PC, se boot zastavil (vidím vpravo dole na monitoru čísla postupu v hexa) ještě před klasickou biosáckou obrazovkou American Megatrends bla bla s možností vstupu do nastavení BIOSu, po tvrdém restartu znova, na stejném místě countdownu.

Už jsem začal lamentovat nad nutností hledání hardwarové závady, ale ještě mě napadlo vytáhnou myš z USB portu. V ten moment boot pokračoval, W7 normálně naběhly. Po připojení myši do jiného předního USB portu je i ta funkční. Zkusil jsem PC vypnout (se zasunutou myší) a zapnout, naběhl normálně.

Čím tohle všechno může být?
Ve Správci zařízení žádný konflikt nevidím.
Napadá mě (asi zcela nesmyslně??) baterka CR2032, která ještě určitě měněna za těch 5 let nebyla. PC je používán denně, je za nevypínanou APC.

Nebo mohou být nějak softwarově "poškozeny" USB porty? Kromě myši je do USB připojen jenom skener Epson, ten funguje normálně.

Díky za tipy

Předmět Autor Datum
Možno ti pomôže V BIOS vypnúť "zapnuty prepínač možnosti bootovania z USB". [usb.jpg]
Ansam 28.04.2017 10:11
Ansam
Díky, na tohle při restartu PC mrknu. To nenabootování se ale stalo poprvé, předtím jen myš čas od č…
L-Core 28.04.2017 10:50
L-Core
CSM nema nic spolocne s USB bootovanim. CSM je legacy komponent pre VSETKO pre legacy (ne UEFI) boot…
MM.. 28.04.2017 11:12
MM..
Asi to opravdu bude tou myší, zazlobila už i na druhém PC (tlačítka občas nefungují). Zítra si asi z…
L-Core 28.04.2017 18:31
L-Core
Krome toho BIOSu muze byt take problem na desce - smeckovy radic USB a samozrejme obligatne to muze…
Redmarx N 28.04.2017 11:05
Redmarx N
Tak z toho bych radost neměl. Jedná se konkrétně o tento PC: [28748-moje-objednavky-czc-cz-2017-04-…
L-Core 28.04.2017 11:15
L-Core
Vidim tem Enermax NANX a vstavaji mi hruzou vlasy na hlave. ]:) Nerikam, ze je to na stopro tim zdr…
Redmarx N 28.04.2017 11:30
Redmarx N
Hm ale schvalne nech napise znacku mysi ;D
MM.. 28.04.2017 13:21
MM..
To snad ani značku nemá, "Titanum Goblin" tak odhadem za dvě stovky maximálně, drátová myška ;-)
L-Core 28.04.2017 17:19
L-Core
Tak je tam asi studenak alebo urvaty kabel uz od vyroby apod.
MM.. 28.04.2017 17:34
MM..
Zatím jsem vyměnil myši mezi počítači, na tom druhém/manželčině zatím klid (ani jedno "škobrtnutí"),…
L-Core 28.04.2017 17:23
L-Core
Nove PC mozna radeji nehrotit, jestli je potreba trochu toho vykonu, tak jednoznacne RyZen 5 1400 (4…
RedMaX 28.04.2017 18:35
RedMaX
Něco obyčejného, bez samostatné grafické karty. Bude to pokusný kus (manželčin PC jím vždy je :-D),… poslední
L-Core 28.04.2017 19:23
L-Core

Díky, na tohle při restartu PC mrknu. To nenabootování se ale stalo poprvé, předtím jen myš čas od času zlobí ve Windowsech (na pár vteřin se kousne, tlačítka fungují podivně). Ještě vyzkouším raději i MBAM, není to můj PC, jeden nikdy neví.

Teď jsem tam připojil svou myš a tu "zlobivou" si vzal já. Zatím fungují normálně obě, třeba to tak zůstane..

CSM nema nic spolocne s USB bootovanim. CSM je legacy komponent pre VSETKO pre legacy (ne UEFI) boot, nastavenie zavisi od toho jak je nainstaleny windows. A bootovat z USB sa da aj s CSM disabled.
USB podpora biosu sa stale vola napr. USB legacy support alebo USB device support apod. (niekde v sekcii Advanced - USB apod) a da sa skusit vypnut. BIOS ale zvycajne stejne kbd/mys osahava aby sa dalo vliezt do biosu. Niekedy pomoze skusit USB2 port a ne USB3, skusit updatnut bios ak je novsi, ale mozno treba len zahodit mys hlavne ak to je nejaky trus apod.

P.S. ked mys blbne aj vo Win tak je to najskor HW problem bud v mysi alebo v USB portoch (napajanie, predne kabliky v kejse nahovno (zvycajne ano), alebo rusenie na nezapojenych USB3 vedeniach, apod)

Vidim tem Enermax NANX a vstavaji mi hruzou vlasy na hlave. ]:)

Nerikam, ze je to na stopro tim zdrojem, ale jestli se to zopakne, tak ho vymen a uvidis sam, jestli nahodou zase nemam ohledne tohoto zdroje pravdu (narazka na to, ze mi tu bylo tvrzeno, ze to nejsou zase tak spatne zdroje, ale mam sve zkusenosti :-)).

Zatím jsem vyměnil myši mezi počítači, na tom druhém/manželčině zatím klid (ani jedno "škobrtnutí"), já mám teď tu "zlobivku". Chvíli jsem hrál Minecraft a měl jsem dojem, že chvílemi opravdu zlobí. Pokud to bude myškou, budu jen rád - ale stejně asi manželce pořídíme další/novější PC a tohle půjde do rezervy.

Nove PC mozna radeji nehrotit, jestli je potreba trochu toho vykonu, tak jednoznacne RyZen 5 1400 (4/8 core) nebo 1600 (6/12 core), ale pockat az se situace uklidni, at uz nedodelane ovladace nebo problemove desky.

Pokud to ma byt neco obycejneho, tak jednoznacne Intel Pentium G4560 (2/4 core), to je ted cenova bomba s vykonem core-i3. :!:

Něco obyčejného, bez samostatné grafické karty. Bude to pokusný kus (manželčin PC jím vždy je :-D), jak se vypořádám s případnou koexistencí W7/pro a W10 (a těch mých DOSovských aplikací), snad i s SSD + normálním HDD. Na hry to nebude, respektive ty drobné indie hry tam určitě půjdou, když šly i na PC o deset let starším.

Spolehlivost, tichost - to jsou hlavní cíle. S W10/Pro OEM počítám s cenou do 20k (periferie netřeba). Sere mě maximálně, že nejsem schopen se dostat k enterprise verzi W10, problém zaplatit ji bych neměl.

Na to je čas

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru