Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ubuntu 7.04 CD vs. DVD (rozdiel?)

Dobry den.

Aky je rozdiel v Ubuntu 7.04 medzi CD a DVD verziou? Dnes som si totiz stiahol DVD verziu z torrentov v domneni, ze tam budu uz vsetky potrebne kodeky na prehravanie filmov a vela uzitocnych programov. Ta DVD verzia zabera predsa len 4GB oproti 700MB CD verzii, ktoru pouzivam uz davnejsie.

Prave pri LiveCD verzii som mal problemy prehrat akekolvek video subory ulozene na HDD (ulozene s WinXP). bolo jedno, ci to bolo mpeg, avi, asf, wmv.

Dalsim sklamanim bolo, ze LiveDVD verzia obsahovala TIE ISTE programy, do plusu boli pridane len nejake male logicke hry, co som si vsimol a mozno ani to nie! ako je to mozne? na co bolo potom pouzitych dalsich 3GB miesta?

a co s tym prehravanim videa? niekolkokrat som skusil doinstalovat potrebne (vacsinou MPEG) kodeky podla ponuky od Ubuntu. Vsetko prebehlo OK, uspesne sa nainstalovalo a napriek tomu pri pokuse o prehranie vypise absenciu kodekov...co s tym? ake kodeky mam instalovat a odkial? bolo by fajn, keby to boli klikatkove instalatori (prave kvoli nim som zacal pouzivat ubuntu).

Nechcem opustit Ubuntu, zda sa mi to uzivatelsky velmi pritulne a vhodne riesenie prave pre mna, na zaciatok. Dakujem na zodpovedanie ktorejkolvek otazky. pripadne info doplnim...

pekny den

p.s. este doplnim dalsiu otazocku. kde najdem kompletny zoznam instalovanych aplikacii v DVD a CD verzii? na strankach projektu Ubuntu som to nenasiel a ak ano, nezodpovedal ten zoznam skutocnosti...

Předmět Autor Datum
Rozdiel medzi cd a dvd moze byt napr v pridani dalsich verzi jadier pre 64b procesory alebo instalac…
fleg 16.07.2007 14:41
fleg
Zde jistě najdeš, co hledáš: wiki.ubuntu.cz :-p
krtenek 16.07.2007 20:44
krtenek
Problém bude v tom, že Ubuntu nemá v sobě zabudované "kodeky" pro žádný "nesvobodný" formát. Více o…
mia 16.07.2007 22:51
mia
ovsem ma moznost nainstalovat VLC, ktery prehraje tez vsechno a zadne "kodeky" se neinstaluji ;-)
JR_Ewing 17.07.2007 15:59
JR_Ewing
wau! VLC mam rad. zatial vo WinXP. Celkom som zabudol, ze existuje aj pre Linux (dokonca bol na nom…
2laak 17.07.2007 18:06
2laak
Slax mam odnedavna na USB :-)
2laak 17.07.2007 18:05
2laak
Jaký je rozdíl mezi instalačním CD a DVD? Instalační CD je dvojího druhu. První je tzv. Desktop CD,…
nononot 17.07.2007 15:50
nononot
Vdaka za obsaznu odpoved :)) moc ste mi pomohli. Uz len kupit novy HDD a capit tam moje LiveDVD Ubut…
2laak 17.07.2007 18:11
2laak
aha v Add/remove application v Preferencies sa da nastavit Installable with Ubuntu CD/DVD ROM. tusim…
2laak 17.07.2007 18:31
2laak
podotykam, este som nemal moznost precitat si link od fleg-a o prehravani "neslobodnych" formatov vi… poslední
2laak 18.07.2007 05:57
2laak

Problém bude v tom, že Ubuntu nemá v sobě zabudované "kodeky" pro žádný "nesvobodný" formát. Více o tom tady: Vyhrazen%C3%A9_form%C3%A1ty

Pokud chceš distribuci, která je připravená na avi, mp3 atd..., zkus Slax, má to cca 200MB, přehrálo mi to kromě realmedia zatím všechno a dá se to docela lehce nainstalovat na harddisk, i když je to primárně live.

Jaký je rozdíl mezi instalačním CD a DVD?

Instalační CD je dvojího druhu. První je tzv. Desktop CD, které je současně LiveCD, instalace probíhá v grafickém režimu a je vhodné pro většinu uživatelů. Druhým druhem je Alternate CD. Toto CD neobsahuje grafické prostředí, instalace probíhá v textovém režimu a je určena pro speciální případy, například když vám nejde spustit Desktop CD nebo na něj máte málo paměti RAM (máte k dispozici méně než 256 MB).

DVD kombinuje obě tyto možnosti - tzn. máte možnost vybrat si, zda instalovat v grafickém režimu (resp. použít Live CD) anebo v režimu textovém. Kromě toho DVD obsahuje větší množství programů. Pokud se vám ovšem zdá, že po nainstalování systému z DVD máte k dispozici stejný počet programů jako při instalaci z CD, nepropadejte panice - DVD skutečně více programů obsahuje, avšak tyto aplikace nejsou v základní instalaci, jsou pouze na DVD obsaženy (výhodou je to, že při doinstalovávání programů nemusíte nic stahovat z Internetu, ale můžete je nainstalovat přímo z balíků obsažených na nosiči - DVD).

Kodeky, fonty, Operu, Skype, čtení a zápis na NTFS se dá řešit jednoduše klikátkem Automatix:
http://www.abclinuxu.cz/software/system/balicky/aut omatix-automatix2

Mě Automatix v Kubuntu 7.04 funguje , nainstaloval jsem bez problému, co jsem potřeboval. Oproti běžnému hw mám v PC ( Athlon XP1700+ , DFI deska s VIA chipsetem, 762 MB RAM a GK GeForce MX400 64 ) ještě satelitní kartu SkyStar2 a programy sleduji v Kaffeine- běhá to naprosto v pohodě.

Další klikátko je Easy Ubuntu. Pak je možnost použít Ubuntu již rozšířené- Ubuntu ultimate edition ( je to neoficiální úprava) http://www.bibri.net/2007/05/12/ubuntu-ultimate-edi tion-v-kvetnovem-chipu/

Vdaka za obsaznu odpoved :)) moc ste mi pomohli. Uz len kupit novy HDD a capit tam moje LiveDVD Ubutnu.

Trochu sa mi zda nevyhodne, ze tie programy naviac nie su dostupne pri nabudovani ako LiveDVD. Avsak otazka: nainstaluju sa pri instalacii na HDD? asi nie, ze? potom ako zistim (okrem prehliadania DVDcka file managerom), ake programy na DVD este su? Mne sa v Ubuntu paci Add/remove funkcia stahujuca aplikacie z netu. jednak je tam rating, pekny a vystizny popis daneho programu. Toto pri browsovani DVDcka asi odpada...preto sa mi to zda ako nevyhoda.

Ci je na to nejaka utilita, ktora bude prehliadat DVD?

Vdaka za pripadne usmernenie :beer:

podotykam, este som nemal moznost precitat si link od fleg-a o prehravani "neslobodnych" formatov videi na Linuxe, ale podarilo sa mi vyriesit problem s kodekmi. Ale chcem sa spytat na nejake veci, ale nechcem kvoli tomu zakladat new thread :-)

Teda pri pokuse o prehranie videa v Totem playeri zistil, ze nema potrebne kodeky, tak som ich zacal stahovat. Stiahol som ten najpopularnejsi (podla ratingu). Ponukol mi aj menej popularny, ale ten som neistaloval, v domneni, ze do OS nie je dobre cpat viac kodekov, lebo "rozdrbem" OS. Este pozostatok mentality z WinXP :-[ Avsak vtedy video neslo spustit. Tak som sa pustil do kodek download maratonu a vsetky kodeky, ktore mi Totem ponukol som poctivo nainstaloval (tusim 3) no a cuduj sa svete, video sa spustilo bez chyby.

moje otazky: je to fakt tak? na kazdy subor formatov je iny kodek? teda to nefunguje ako vo WinXP, ze si stiahnem kodek pack a mam vsetky potrebne kodeky? Neskodi to OS, takato instalacia kodekov? Vdaka ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru