Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hloubkové čištění HDD pomocí Ultimate Boot CD > MAXLLF - je to bezpečné?

Hloubkové čištění HDD pomocí Ultimate Boot CD > MAXLLF - je to bezpečné?

Dobrý den, jak nadpis napovídá k čemu se chystám, potřebuji si před tím něco ověřit. Neřešte prosím proč mažu disk nebo jestli by nestačil mírnější postup.

Četl jsem, že v zásadě existují 3 druhy formátování:
-"klasické formátování" ("vysokoúrovňové formátování") - je pouze smazána původní a znovu vytvořena prázdná alokační tabulka na začátku partitionu (=diskového oddílu) nebo disku, místa kde jsou data i místa bez dat jsou jen označena jako volná místa, ale k fyzickému smazání dat při tomto formátování nedojde
-"dnešní LLF (low level formating)" - totéž co klasické formátování, plus navíc je celý partition/disk každé místo (tedy dříve volná místa i dříve obsazená místa) přepsáno nulami nebo jiným vzorkem či náhodnými čísly pro znemožnění (nebo aspoň pro značné ztížení) obnovy původních dat
-"původní LLF" - něco zcela jiného - na disku jsou znovu nastaveny všechny pozice, sektory, stopy, rozestupy, jejich fyzické polohy -> mění nebo upravuje nebo aktualizuje nebo reinicializuje se fyzická geometrie disku (cylindry, (hlavy asi těžko), sektory)

(opravte mě jestli se mýlím)

Tady narázím na problém, polopravdy, mýty a nejasnosti: Na mnoha místech netu se píše, že původní starý LLF provedený uživatelem pomocí drtivé většiny programů k tomu určených dokázal HDD úplně zničit, protože programy určené pro LLF nebyly dostatečně přesné pro přesné nastavení stop, sektorů, rozestupů, geometrie, ... jako nastavení provedené přímo výrobcem HDD, kvůli čemuž programnastavil geometrii nepřesně, což vedlo po provedení LLF uživatelem k nepřesnému fyzickému adresování a vlivem toho k fyzickému poškození nebo zničení disku.

Proto se musím zeptat, jakým způsobem provádí Ultimate Boot CD, konkrétně utilitka MAXLLF ale i ostatní utilitky, Low level formating? Provádí to jen pomocí přepsání všech sektorů nulami nebo jiným vzorkem, nebo je přenastavována fyzická geometrie disku?

Děkuji za odpovědi.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny