Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poraďte malou PC skříň

Nyní mám 10 let starý počítač ve skříni o velikosti zhruba 32 cm výška, 32 cm délka a 16 cm šířka. Je to strašně obrovské a zabírá moc místa. Potřeboval bych ho zmenšit a na ušetřené místo dát NAS Synology o 4 discích, který jsem si koupil.

Počítač budu kupovat nový, rozpočet mám 20-30 tisíc Kč (bez monitoru, nechám si ten, co mám).

Začal jsem se kvůli úspoře místa poohlížet i po all-in-one PC, které kupodivu nejsou drahé (dá se slušný najít za cenu 20-30 tisíc Kč, různá Lenova a Acery, HP nebo Mac jsou dražší). Jenže si nejsem jistý jeho koupí, pokud se něco porouchá, budu muset odnést do opravy vlastně celý počítač vč. monitoru (protože počítač je uvnitř toho monitoru).

S počítačem provozuji jen kancelářské práce, skypování a sledování filmů. Potřebuji na něm DVD/CD vypalovačku a všiml jsem si, že ta u malých skříní někdy nebývá. Pak potřebuji standardní výstupy na sluchátka, mikrofon, několik USB na periferie (skener, dvě tiskárny, myš, klávesnice, NAS, flashdisk... atd.), samozřejmě WiFi a připojení routeru, případně čtečku karet, ale tu mám externí.

A další věc, aby byla skříň pokud možno tichá, tedy možnost tichých větráků a nehlučného chlazení. Počítač mám v pracovně a vedle je ložnice, tak ať moc neruší rodinu.

Poradíte, na co se při hledání malé skříně zaměřit? Děkuji.

P.S. počítačům nerozumím, jsem jen obvyklý uživatel.

Předmět Autor Datum
Jde to postavit na platformě Mini ITX krabice/deska a osadit ventilátorem ARCTIC F12 Silent/800ot/mi…
M-Pol 09.07.2017 23:27
M-Pol
Doporučím USFF skříň (menší PC už neexistuje) a Dell s tříletou NBD zárukou. (servis na místě místě,…
touchwood 10.07.2017 06:02
touchwood
Počítač od Dell se mi zdá "levný" (oproti jiným hotovým PC, co prodávají na CZC) - jen 15 tisíc Kč.… poslední
jans 10.07.2017 17:36
jans
Dovolím se zeptat "blbě". Nedostatek místa na stole či pod stolem předpokládám trápí skoro každého.…
jans 10.07.2017 08:14
jans
Proč? Protože PC je odjakživa modulární architektura. Tedy skříň musí být schopna pojmout a uchladit…
touchwood 10.07.2017 08:48
touchwood
Ja mam malou skrin, ale tobe by se asi zdala hodne velka. :-) Mel jsem ale jeste o dost vetsi a bylo…
Redmarx N 10.07.2017 09:45
Redmarx N
Mala skrin ma casto horsi airflow a spatne se tam posklada vykonejsi graficka karta a vic disku. Pr…
XoXoChanel 10.07.2017 09:52
XoXoChanel
Bohužel musím souhlasit s redmarxem, termomechanika je jasná a žádné výjimky nepřipouští. Pokud máš…
touchwood 10.07.2017 10:26
touchwood
• Neni to jen o Bitfenixech, treba takova levnejsi verze Elite 110 /*Do 130 vleze i FuryX (Zelman Z1…
XoXoChanel 10.07.2017 10:48
XoXoChanel
A co tohle třeba s pasivním zdrojem na mITX ....www.mironet.cz
sambilionk 10.07.2017 12:30
sambilionk

Počítač od Dell se mi zdá "levný" (oproti jiným hotovým PC, co prodávají na CZC) - jen 15 tisíc Kč. V čem je háček? Budu na něm kromě běžné kancelářské práce i moct koukat na filmy, skypovat a pracovat s Gimpem a jednodušší grafikou? (občas si pro svoje potřeby stříhám rodinné video, nic náročného, počítačové hry nehraju)

Jsou u těchto hotových PC nějaká omezení?

V čem se vlastně liší mini-PC od all-in-one PC? Není lepší už tedy rovnou koupit all-in-one PC, které zabere ještě méně místa na stole, protože je to vlastně jen monitor bez skříně?

Jinak tedy bohužel tento Dell nemá DVD/CD vypalovačku, ale koukám na tento a ten už vypalovačku má.

Dovolím se zeptat "blbě". Nedostatek místa na stole či pod stolem předpokládám trápí skoro každého. Proč tedy lidé nevyužívají malých skříní více? Přijdu-li ke komukoli domů, má velkou skříň. Vejde se do malé skříně opravdu všechno, nebude se malý prostor projevovat na horším výkonu počítače, protože se toho dovnitř vejde méně? Nebo nezvýší se poruchovost či nesníží trvanlivost? (Pravda je, že když kouknu do mé současné skříně, tak je zaplněna jen asi z 1/3, ale předpokládám, že to je kvůli cirkulaci vzduchu.)

Proč? Protože PC je odjakživa modulární architektura. Tedy skříň musí být schopna pojmout a uchladit jak slabý procesůrek, tak megažravou příšeru s velkým chladičem. Totéž platí třeba pro karty (dnes už téměř výhradně grafické). Tím, že použiješ menší formát, se dobrovolně vzdáváš této modularity, nebo její části.

Dnes, kdy se PC kupuje jako spotřebák a mnoho lidí jej vůbec neupgraduje, se to může jevit jako přežitek, část uživatelů o takové možnosti ani netuší. Nicméně existují lidé, kteří se modifikace konfigurace svých (a cizích) PC dodnes věnují. A ti naopak upřednostňují velké skříně, protože (např.) dosáhnout tichého chlazení je v nich velmi jednoduché a levné, kdežto u těch malých a menších skříní to stojí peníze navíc. Ona "malá zaplněnost" právě přispívá k dobré výměně tepla a nepotřebě aktivního proudění ve skříni (což znamená vždy hluk).

Ja mam malou skrin, ale tobe by se asi zdala hodne velka. :-) Mel jsem ale jeste o dost vetsi a bylo to moc. Ta co mam mi vyhovuje.

Mala skrin ma casto horsi airflow a spatne se tam posklada vykonejsi graficka karta a vic disku.

Mala skrin ma casto horsi airflow a spatne se tam posklada vykonejsi graficka karta a vic disku.

Priklad ?
• Na m/i-ATX skladam jiz nekolik let, ze maji horsi AirFlow neni pravda a vykonejsi GKarta taktéz, kuprikladu do Bifenixu vlezla bez problému i GTX@1080, zadné vysi teploty se nekonali a to plati i pro ostatni znacky na kterych jsem je MINI skladal, i pro sebe si jiz skladam jen exluzivne minPCs.
* Nevim jak 2X ventilo (kde je casto osazen jen 1x VELKY TICHY v cele + klasika vysavani zadek) muze byt ty hlucnejsi jak 2-3X v Desktopu !?, navic ty malé se profoknou jak nic a to neberu ohled ze [W/TDP] HW prvku jde dolu, ne nahoru.

TiP ~ HDDs nemusis osazovat do skrini typu mATX klasicky "3.5" ale jsou pouzit i "2.5", to nepocitam M.2/mSATA ktery se da pouzit jako systemovy (bezkablovy).
* V dnesni dobe kde neni problém koupit 3T za par korun, tak proc rvat do PC nejakych 6 disku ..

Bohužel musím souhlasit s redmarxem, termomechanika je jasná a žádné výjimky nepřipouští. Pokud máš malou skříň, musí být buď větraná, nebo silně perforovaná, aby se v ní nehromadil ohřátý vzduch. Obojí znamená zvýšené náklady, zrovna ty bitfenixy jsou 2,5x dražší než běžná kvalitní ATX skříň.

• Neni to jen o Bitfenixech, treba takova levnejsi verze Elite 110 /*Do 130 vleze i FuryX (Zelman Z1 na herni stred je taktéz dostacujici), kterou jsem osadil s [Intel i5 + GTX@1050Ti] je ticha, v lete Gkarta (pri benchmarku) neprekrocila 70C°.
* Celni 120/140mm [~90CFM/*Cube Feet /Minut, na 19dBa] Air tu bednu profokne velmi efektivne, navic neni v nich problém pouzit né jen pri OC i WCooling, me zase pripadne zbytecné kupovat desky ATX s 3X PCIe pro zapojeni Single GPU a celé to narvat do 2M bedny (do které jsou lidi zvykli to vse jen nahazet a zavrit = a uz to vsechno umim a znam /*u ITX to chce mit jiz nejakou techniku, ktera se da ziskat jen praxi) + 3/4X FAN pro pocit ze je to lépe vetrany protoze je to prazdnejsi, to nepocitam kolikrat jsem zde videl, mistni RADCE doporucovat pri koupy bedny original FAN menit za jiné, takze jaké porovnavani kvality ..

• To ze je to drasi a ze topi, to se pise mozna tak na internete, mITX se dnes daji koupit i levnejsi a pritom kvalitni verze ("samozrejme i s prachovymy filtry, antivybracni prichytky pro HDDs"), kdo chce lepsi "treba i s gumovym potahem bocnic", "s oknem", tak si priplati, ale to snad plati pro vsechny typy nejen mATX od iTX az ATX nebo NAS, Server, Pasive|Silent..
* Jen bych do i kdyz neni podminkou beden typu mATX/iTX doporucil pouzit modularni zdroj kvuli limitaci kablu.

"Z tech levnejsich", kuprikladu do Thermaltake Core VI, mi vlezl jak CPU Coling 'Vezak' + Phantom :
* Skrin za par euro, s celnim Coolerem 100CFM :

200 x 200 x 30 mm fan (800rpm, 13dBA)

ThermalTake Core VI :
[img=/file/view/29250-tt-core-vi-jpg]http://pc.poradna.net/file/view/29250-tt-core-vi-j pg[/img]
[img=/file/view/29248-12-png]http://pc.poradna.net/file/view/29248-12-png[/img]
[img=/file/view/29246-2-png]http://pc.poradna.net/file/view/29246-2-png[/img]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru