Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook náhodně vypíná

Zdravím vespolek. Dostal se mi do rukou notebook HP Pavilion G6-1146SF v dost neutěšeném stavu, zlomené panty, plasty, nakřáplý displej, klávesnice v troubě. Rozhodl jsem se ho zachránit, protože deska s procesorem a grafikou (nvidia 520M) se zdála být v pořádku. Všechno jsem postupně nahradil. Ovšem projevila se ještě horší vada, nejspíš právě na základní desce. Notebook začal sám od sebe nepravidelně vypínat, restartuje se.
Zkusil jsem a nepomohlo:
> vizuálně jsem prohlédl desku lupou, opticky jsem nikde nenašel zádnou závadu, ani škrábanec
> kompletně rozebrat a složit notebook do posledního šroubku a znovu složit, přepastovat chlazení (integ. CPU)
> zkušební výměna RAM, hardisku, wifi modulu, klávesnice, mechaniky (všechny komponenty u kterých je to možné jsem zkusil jen odpojit a nabootovat Linux z flashky)

Nemáte prosím někdo nápad, kde hledat závadu, co vyzkoušet, abych nemusel měnit i základní desku? Vypínání je opravdu nahodilé, někdy jede notebook třeba 15 minut i v zátěži (AIDA64 stress test), jindy nejde ani 2 vteřiny v kuse, začne kolečko restartů, které třeba po 6tém či 10tém restartu samo přestane a notebook zase nabootuje. Někdy stačilo jen zavřít a otevřít víko s displejem, tím se přerušilo kolečko restartů a zase se rozjel. Občas se vypnul i když jsem stiskl šasi vlevo vedle klávesnice, tam kde je na desce procesor a většina portů, ale jindy zase nereaguje na stisk. Opravdu jsem nevysledoval žádnou pravidelnost. Jdu sem pro poslední záchranu, než ho asi nakopnu. Protože jestli budu kupovat ještě zákl. desku s int. procesorem, tak už se s náklady dostanu hluboko za hranici ceny celého notebooku. A z původního notebooku by tak zbyl jen modul RAM, hardisk, dvd mechanika a vrchní kryt displeje :-D

Předmět Autor Datum
nvidia 520M máš pravděpodobného viníka. asi jsi nechtěl slyšet, že máš ten shit vyhodit.
lední brtník 24.07.2017 05:48
lední brtník
Sakra tušil jsem to :/ Opravdu se s tím nedá nic udělat? Našel jsem inzerát, kde prodává desku i s p…
still10k 24.07.2017 09:30
still10k
Asi se tím bavit pro zábavu,ale investovat byť litr,ne. Koupíš desku,nebude to tím,nové paměti,také…
kozakl 24.07.2017 09:34
kozakl
Deska napajeni neexistuje
MM.. 24.07.2017 10:17
MM..
Raz pises vypne raz ze restartuje, tak co vlastne to robi? Jak chces posudzovat zavadu ked ani presn…
MM.. 24.07.2017 10:16
MM..
Ono jak kdy. Někdy vypne a už nezapne. Ale v drtivé většině restartuje. Prostě vypne a po cca vteřin…
still10k 24.07.2017 10:45
still10k
Studenak sa hlada tazko. V tomto pripade nemas moc sancu. Vypinanie alebo restart su zvycajne odlisn…
MM.. 24.07.2017 10:55
MM..
Váhal jsem, jestli ho mám opravit nebo ne. Zrovna jsem se neměl v čem vrtat, tak jsem rozvrtal tenhl…
still10k 24.07.2017 17:05
still10k
Zdravím, tak jestli by po čase někoho zajímalo, jak to dopadlo.. Po dvou upečení v troubě se asi stu… poslední
still10k 04.08.2018 23:56
still10k

Sakra tušil jsem to :/ Opravdu se s tím nedá nic udělat? Našel jsem inzerát, kde prodává desku i s procesorem za 2000,-, ale jen s int. GK Intel. Když to koupím, budu s náklady na 150% ceny notebooku, ale alespoň se mi částečně vrátí vložené prostředky. Co teď s tím? Vyplatí se to rozebrat a prodat po dílech, nebo mám doufat, že seženu desku pod 1000,- ?

Raz pises vypne raz ze restartuje, tak co vlastne to robi? Jak chces posudzovat zavadu ked ani presne nenapises co sa deje. v ktorom presne momente sa to restartuje po tom restarte? Je nejaky zaznam v event vieweri? V nirsoft bluescreen view?

Studenak sa hlada tazko, povodny stav uz naznacoval ze to niekto hodil o zem, co je uz znamka ze bude utrhnute aj nieco na doske alebo studenaky apod. takze to nemalo moc vyznam ozivovat.

Ono jak kdy. Někdy vypne a už nezapne. Ale v drtivé většině restartuje. Prostě vypne a po cca vteřině či dvou znovu naskočí. Někdy hned restartuje znovu (třeba 6-10x za sebou), někdy dojede třeba do systému a restartuje znovu. Jindy jede i 15 minut, pak bez zjevné příčiny restartuje. Dvakrát jsem to otestoval tak, že jsem nechal nabootovat do systému a nechal jsem ho jen tak stát. Většinou za pár minut či vteřin znovu restart bez jakkoliv manipulace s ním, aniž by se na něj sáhlo, i otřesy jsem vyloučil.

Podle charakteru poškození jsem to spíš tipoval na zasednutí otevřeného notebooku v oblasti disleje. Na pád to nevypadalo. Proto jsem se do něj pustil v domění, že deska je v pořádku.

Jak se hledá ten studeňák? Už jsem o tom slyšel, že se to dá najít a opravit. Ale netuším jak a co všechno k tomu potřebuji.

Studenak sa hlada tazko. V tomto pripade nemas moc sancu. Vypinanie alebo restart su zvycajne odlisne veci takze tam toho je mozno aj viac nielen jedna chyba, ale to sa neda moc tipovat. Mozno ak blbne DC menic sa to moze spravat aj takto, ale moze to byt cokolvek.
Mozes skusit dosku upiect, ale tym ju asi znicis uplne lebo sa roztecu konektory alebo co vsetko na tom je. Alebo prehriat trochu lokalne niektore miesta horkovzdusnou pistolou. Notebooky v takom stave sa neopravuju, vidis ze preco.

Váhal jsem, jestli ho mám opravit nebo ne. Zrovna jsem se neměl v čem vrtat, tak jsem rozvrtal tenhle. Zkušenostmi se člověk učí...

Zapečení je dobrý nápad, také mě to napadlo, jen s tím nemám zkušenosti, tak jsem se chtěl ujistit, že neexistuje žádná jiná možnost, co vyzkoušet. Horkovzdušná pistole mi bohužel odešla neznámo kam, ale trouba stále stojí tam, kde má. Nemám co ztratit, deska je stejně na odpis, upeču ji ]:)

Díky za rady a mějte se :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru