Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pár věcí ohledně jednoho pevného disku

Dobrý den. Potřeboval bych poradit s jedním takovým problémem. Trochu to rozepíšu.

Dříve jsem měl v PC dva disky. Jeden z nich SSD a druhý klasika plotnový 500GB Seagate. MBR se nacházel z nějakého mně neznámého důvodu na plotnovém disku a systém na SSD disku. Časem jsem dodal ještě jeden 2TB disk. Dnes se mi počítač nespustil. Read error occured, nebo něco takovýho. To jsem opravil pomocí instalačního disku. Zdá se, že MBR byl nově zapsán na SSD disk, protože nyní PC bootuje i bez připojeného 500GB disku.

Aktuálně se ale tento 500GB disk zobrazí ve windows pouze jako ikonka disku, písmeno jednotky a pokud se pokusím otevřít obsah disku, vyskočí mi okno, že byl přístup odepřen. Disk je poměrně starý, má naběháno přes 20.000 hodin. Počítal jsem s tím, že může odejít a tak je většina věcí z disku už na bezpečném místě. Nicméně, zajímalo by mně, jestli ještě existuje způsob, jak by se dal ten disk rozběhnout. Jsou tady lidi, kteří tomu jistě rozumí lépe, než já. Přidám výpis SMART toho disku. Ještě bych dodal, že spustit chkdsk na tomto disku jsem už vyzkoušel a téměř se to nehýbalo. Po hodině byl teprve na první fázi na 2%. Disk nekliká, nepíská a zdá se, že ani neškrábe. Do necelých 20.000 hodin byl dokonce bez vadných sektorů.

Takže, existuje nějaká možnost, jak by se dal disk rozchodit bez ztráty dat, nebo už je hin? Mockrát děkuji za odpovědi a přeji hezký den.

Předmět Autor Datum
Nabootuj ubuntu alebo iny live linux, a skus to tam. Myslim ze je sanca dostat z toho aj data. Alebo…
MM.. 24.07.2017 18:27
MM..
Alebo/a v pravy klik na disk a tam vlastnosti-zabezpecenie, mas mozno hovadiny. Ak sa da tak prebrat…
MM.. 24.07.2017 18:28
MM..
Děkuji. Tam jsem to našel. Dal jsem upřesnit a přidal své uživatelské jméno. Bylo tam jen System a A…
Luky1996 24.07.2017 18:34
Luky1996
Poskodili sa data bud kvoli vadnym sektorom alebo kvoli inemu problemu. Mas tam W8 alebo W10 a teda…
MM.. 24.07.2017 18:37
MM..
Aha. Windows 10 mám. Takže jsem to pochopil tak, že jako prevenci před podobnými "nehodami" je dobré…
Luky1996 24.07.2017 18:59
Luky1996
Nemusis to vypinat, ale ked to je povolene tak sa to proste len hibernuje. Normalne to nema sposobov…
MM.. 24.07.2017 19:03
MM..
Rychlé spouštění zaměstná jen systémový disk. Ty máš HDD vadné,na to nemá typ spouštění vliv. Pokud… poslední
kozakl 24.07.2017 20:03
kozakl

Děkuji. Tam jsem to našel. Dal jsem upřesnit a přidal své uživatelské jméno. Bylo tam jen System a Administrators. Včil je celý přístupný. Co to může způsobit, že se to nastavení takhle samo od sebe změní? Včera jsem večer vypnul počítač a dneska už nechtěl naběhnout.

Poskodili sa data bud kvoli vadnym sektorom alebo kvoli inemu problemu.
Mas tam W8 alebo W10 a teda ked mas v energia - tlacitka - rychle spusteni povolene, tak nic nevypinas, a len sa to sleepuje, a tam sa tiez moze vela veci posrat, ptz to zapisuje celu RAM na disk furt a potom cita. Pozri si na ktorom disku mas hiberfil.
Ale skor je problem v tom disku (su tam v SMART pending sektory, utilita od vyrobcu alebo prepis vsetkych sektorov by ich mal premapovat.)

Aha. Windows 10 mám. Takže jsem to pochopil tak, že jako prevenci před podobnými "nehodami" je dobré vypnout to rychlé spouštění. Jestli se to spouští o pár sekund déle už je mi jedno. Na tom nezáleží. Hiberfil je na Cčku, resp. na SSD disku. Akorát z toho starého disku vytáhnu ještě hudbu a už ho vyřadím. Začíná už být hlučnější. Jediné, co mi v tom bránilo bylo, že systém bez něho nebootoval. Tak vám mockrát děkuji za radu a užitečné informace. Přeji hezký den.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru