Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pár dotazů k nové sestavě

Dobrý den,

mám prosbu o upřesnění některých mých nedostatků počítačové znalosti. Pro Vaši představu, PC rozumím asi jako někdo kdo se jim v rámci samostudia věnuje 10 let. Zvládnu sestavit celý počítač, mám menší přehled o parametrech jednotlivých komponent, vím zhruba jaké vhodné kombinace HW jsou pro dané požadavky třeba, dokonce se na mě během těch pár let obrátil spoustu lidí s problémem, který jsem zvládl vždy analyzovat a popř. opravit či doporučit vhodnou výměnu HW. S mými sklony k perfekcionismu věřím, že dokážu dobře "vyladit" cirkulaci vzduchu a organizaci kabeláže v bedně. Veškeré znalosti však čerpám jen z internetu, čili tyto znalosti jsou dost ovlivněné názory lidí a autory článků, ze kterých jsem čerpal. Dotaz pokládám, protože na podzim mám v plánu velký upgrade PC, pravděpodobně formou úplně nové sestavy. Tímto se dostáváme k mým dotazům. Obecně bych se chtěl zeptat, jestli je výhodnější, ať už po finanční stránce nebo po stránce spolehlivosti, koupit komponenty "na míru" a PC sestavit sám nebo koupit celou novou sestavu. Konkrétně bych se spoléhal na obchod alza.cz se kterým mám dobré zkušenosti ačkoli k tomu se také můžete vyjádřit. Další dotazy jsou specifičtější. S novou sestavou je jedna z prvních otázek volba procesoru. Já používám již několik let AMD Phenom II X6 1090T a osobně bych dobrých zkušeností značky AMD uvažoval nad Ryzen 1080X ale ani po letech se nemůžu zbavit dojmu že pro high-end sestavy je Intel Core I7 (teď možná I9) správná volba, se kterou však nemám žádné zkušenosti. S procesorem samozřejmě souvisí volba základní desky, údajně nějaká vyšší třída MSI základovek bude pro herní sestavu vyhovující. Grafickou kartu bych si představoval něco jako GTX1080T, podle toho co v posledních letech čtu, je to naprostá špička pro sestavy "zítřejších nároků". Ohledně RAMek prosím jen o doporučení nějaké spolehlivé herní značky, představoval bych si tak 2×4GB DDR4 od 2000Mhz. Co se týče zdroje, v Seasonic mají údajně vysokou spolehlivost ale mám pocit, že pro herní sestavy to není úplně dobrá volba. Corsair údajně nemají dlouholetou spolehlivost a CoolerMaster se mi zdají lehce předražené. PC bednu bych volil čistě dle vzhledu, dá se říct že, čím větší bedna, tím nižší teploty, nebo tam hraje roli i cosi jiného? A v poslední řadě, uvažoval jsem nad investicí do SSD (ideálně 1TB) ale slyšel jsem, že mají mizernou spolehlivost. Samozřejmě bych volil i sekundární HDD takže opět prosím o doporučení vhodné značky pro herní PC. Sestavu chci dostatečně výkonnou pro 4K a popř. další generaci VR. Pokud máte k čemukoliv nějaké připomínky či názory, budu rád za každou radu. Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ať už po finanční stránce nebo po stránce spolehlivosti, koupit komponenty Vetsinou je jiz postaven…
RedMaX 05.08.2017 10:41
RedMaX
Procesor je RyZen 1800X dobra volba. Na hry ? To uz i 1600X [6/12] ma vic FPS za podstatne nisi cen…
XoXoChanel 05.08.2017 11:01
XoXoChanel
Cti prispevky az do konce: Sestavu chci dostatečně výkonnou pro 4K a popř. další generaci VR. Tam…
RedMaX 05.08.2017 13:05
RedMaX
Poznámka: Pro plné využití nV 1080Ti v 4K rozlišení v současnosti, rozhodně Intel Core i7-6800K + př…
M-Pol 05.08.2017 13:24
M-Pol
+1 voilà * Navic jedena z mala platform podporujici DDR4 [Quad-channel], OC az tak akutni nebude, uz… poslední
XoXoChanel 05.08.2017 14:31
XoXoChanel

ať už po finanční stránce nebo po stránce spolehlivosti, koupit komponenty

Vetsinou je jiz postavena sestava drazsi nebo doplnena o nejakou smeckovou komponentu, nemusi to platit vzdy, ale: Pokud to umis a chces mit absolutni jistotu, postav si to sam. Nesveril bych stavbu sveho PC nekomu jinemu, nevidim k tomu duvod.

na podzim mám v plánu velký upgrade PC

Tak se ozvi na podzim az to budes stavet. Proc to chces resit ted, kdyz je to irelevantni? Buh vi, co bude na podzim.

Idealne si na podzim sestav virtualne treba v te Alze nejakou sestavu, ktera by se ti pozdavala jako dobra a my ti tu napiseme, co z toho je OK a co bys mel vymenit a pripadne dame nejake navrhy. Je vzdy dobre, kdyz tazatel umi vyvinout vlastni iniciativu a pouze si to necha schvalit, jestli nekde neudelal chybu.

Zdroj ber idealne Gold a kvalitni znacku, Seasonic je rozhodne jednou z moznosti, zadne lepsi nebo horsi pro herni PC neexistuje.

Procesor je RyZen 1800X dobra volba. Na trh maji prijit Core i9 na platforme Skylake-X ale to pro hry vhodne neni. Na hry je momentalne nejlepsi Core i7-7700K a nekdy behem podzimu az zimy by mel prijit Core i7-8700K, ktery uz bude 6ti jadrovy a pravdepodobne bude perfektne zvladat i 4K a VR.

Ano, na 4K a VR jedinne GTX1080Ti, ale nekdy snad v zime maji prijit nove grafiky Volta, bude zalezet kdy prijdou a jake budou, trebna vyjdou driv nez zacnes stavet a jeste to zmenis.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru