Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapnutí PC

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,jestli je nějaký program ke stažení,aby se mi zapnul PC při nastavení času?

Předmět Autor Datum
BIOS (jedině a pouze)
Flash_Gordon 01.10.2007 21:18
Flash_Gordon
a kde tam prosím?
Jardík 01.10.2007 21:19
Jardík
Manual nebo intuice . pozn.: musí to být deska ATX (AT nelze)
Flash_Gordon 01.10.2007 21:19
Flash_Gordon
Něco takového? http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/zjed noduseni_prace/automatizace/shutd…
Cat 01.10.2007 21:21
Cat
Mají pravdu v tom co tam píší: (oživení systému platí pouze pro hibernaci a pro režim spánku)
Flash_Gordon 01.10.2007 21:27
Flash_Gordon
Samozřejmě, spustit vypnutý počítač, když nepočítám tlačítko a časové relé spínající 220V, může jen…
Pytlík 01.10.2007 22:10
Pytlík
:-D Asi to bude tím, že takový program by musel zapisovat do BIOSu -> BIOS (jedině a pouze) // Edit…
Flash_Gordon 01.10.2007 22:15
Flash_Gordon
Možná jsem přehnaně konzervativní (...) Vůbec ne a máš svatou pravdu. Od té doby, co mi explodovala…
Rce 01.10.2007 22:56
Rce
No, standardizovany je v RTC tusim len alarm cas, nie datum, problem ale je aj to, ze to BIOS pred v… poslední
MM.. 02.10.2007 02:55
MM..
Onehdy (dost davno) jsem nekde cetl, ze nektere routery umeji poslat magic packet na konkretni sitov…
mif 01.10.2007 22:20
mif

Samozřejmě, spustit vypnutý počítač, když nepočítám tlačítko a časové relé spínající 220V, může jen a jen BIOS. Může jej spustit, při vhodném nastavení, od nějakého vnějšího podnětu (např. klávesnice), nebo od vnitřních hodin (tzv. RTC). Operační systém do toho může vstoupit pouze tím, že nějakým programem ten čas zapnutí nastaví. Kupodivu je takových programů jako šafránu, pokud vůbec existují. Vysvětluji si to tak, že pravděpodobně nastavování budíku není standartizováno a je to u každé desky jinak a proto nelze napsat univerzální program. Možná by k této (nepotvrzené) domněnce měl co říct např. kolega MM..

:-D Asi to bude tím, že takový program by musel zapisovat do BIOSu -> BIOS (jedině a pouze)

// Edit

Možná jsem přehnaně konzervativní, ale na každém PC bych nejraději viděl tvrdý POWER OFF button jako to bylo za času zlatých 386 a basta ! Čím méně toho má technika pod kontrolou tím lépe.
Příkladem budiž System Shock.

Možná jsem přehnaně konzervativní (...)

Vůbec ne a máš svatou pravdu. Od té doby, co mi explodovala strašlivou ránou vypnutá tiskárna (vybouchl elektrolyt ve zdroji), mám doma počítač a vše co s ním souvisí, zastrkané do psa s vypínačem a vypínám to. V práci jsem totéž nařídil všem.

No, standardizovany je v RTC tusim len alarm cas, nie datum, problem ale je aj to, ze to BIOS pred vypnutim moze prepisat (aby fungovalo to co je nastavene v BIOSe) tak nema zmysel robit aplikaciu ktora nieco nastavi ked to BIOS aj tak prepise.

Bohuzial MS robi (namiesto zadefinovania potrebnych veci napr. v ACPI) napr. zaoblene a lietajuce 3D okna, uvodnu znelku a zvuky (vyvijal tusim 18mesiacov), no slaaava, este dobre ze mame MS, neviem co by som robil bez super znelky (ktoru vypinam ako prvu po instalacii Win) a bez lietajucich zaoblenych okien (co vypinam ako druhe po instalacii) :)

Win nastavi timer na prebudenie len ked sa ide do standby alebo do hibernate. Nie je problem pouzivat hibernaciu (je to skoro to iste co vypnutie).
Netreba ani externy program malo by stacit pouzit planovac uloh vo Win, a zaskrtnut u nnaplanovanej ulohy "prebudit PC pre tuto ulohu".

Co sa tyka zapinania klavesnicou apod. tak to by OS (pomocou definicii v ACPI) by mohol nastavit aj pre vypnutie (S5), ono sa to aj bezne robi, zavisi od vyrobcu dosky ako to robi, vacsinou je na to nastavenie v BIOSe ale teoreticky mohlo by byt aj v OS. Pre Datum/cas ale nie je definovany sposob ktorym by to OS nastavil (resp. predal to nastavenie ACPI metode), takze datum/cas zapnutia pre S5 nastavit v OS nejde, dokial to niekto nezadefinuje v ACPI a MS neimplementuje (ako poznam MS tak niekedy v roku tritisic)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru