Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozhraní CD mechaniky u notebooku

Dobrý večer,
prosím o radu od zkušenějších. Je toto PICT0806.JPG standardní rozhraní CD/DVD mechanik pro notebooky? A umístění konektoru? Je víc typů rozhraní?

Proč se ptám: potřeboval bych vyměnit mechaniku ve starém ntb IBM Thinkpad 600E. Je tam DVD mechanika IBM s redukcí na UltraBay slot. Potřebuji vědět, jestli tam bude pasovat jiná mechanika než IBM.
Díky za odpovědi!
jzb

Předmět Autor Datum
na notebooky.idnes.cz resuscitovali dva typy někdy mohl být problém s neoriginálními ide mechanikami…
lední brtník 22.10.2007 23:18
lední brtník
pasovat bude (95% slim ntb mechanik má shodný konektor). Důležité je ale koupit správnou verzi mecha…
touchwood 23.10.2007 06:52
touchwood
FW a ruční pájení je totiž jediná možná cesta ke změně master/slave No fuj, to jsem nevěděl.
josephino 23.10.2007 07:06
josephino
Ono tam malo byt spravne napisane "FW alebo rucni pajeni ...", aby nevznikali pripadne nedorozumenia…
MM.. 24.10.2007 15:03
MM..
Zatim, co jsem se setkal s notebooky, tak mechanika byla na sekundarnim kanalu radice, disk na prima…
Jan Fiala 24.10.2007 15:13
Jan Fiala
Trapi ta to aj tak ptz. ak kupis v takom pripade slave tak secondary slave nemusi byt viditelne v BI…
MM.. 24.10.2007 15:17
MM..
nové notebůů mají sata mechaniky, tam už by mohl zákazník věřit že s ním výrobce takto nevy... anebo… poslední
lední brtník 24.10.2007 17:30
lední brtník

pasovat bude (95% slim ntb mechanik má shodný konektor). Důležité je ale koupit správnou verzi mechaniky, tj. správně nastavenou (nebo nastavitelnou). Každý NTB totiž má jinak CD připojené, jednou jako master, podruhé jako slave (tudíž je třeba koupit buď zase master nebo slave verzi mechaniky).

Ruční změna je sice možná, ale ne vždy jsou volně k dispozici odpovídající firmwary (FW a ruční pájení je totiž jediná možná cesta ke změně master/slave)

Ono tam malo byt spravne napisane "FW alebo rucni pajeni ...", aby nevznikali pripadne nedorozumenia. V kazdom pripade ak by vyrobcovia NB a mechanik dodrziavali standardy (a spravne pripojili/vyhodnotili pin pre cable select) tak by nic take nebolo potrebne, ale sak naco dodrziavat standardy u NB, ved predsa zakaznik (pre vyrobcu v preklade: "ten blbec co plati") da NB do servisu a zaplati za "zarucene spravnu" mechaniku trojnasobne viac ako je hodnota beznej mechaniky.

Trapi ta to aj tak ptz. ak kupis v takom pripade slave tak secondary slave nemusi byt viditelne v BIOSe a nemusi z toho ani vediet bootovat prip. mozu nastat ine problemy, ptz. BIOS rata s tym ze CD bude ako secondary master a napr. nemusi zvladat situaciou ked je slave bez mastra (to je specialna situacia ktora by ani nemala nastat, ptz. pri inicializacii kanala ma odpovedat master za slave, a ked tam nie je master... BIOS a zariadenia sa s tym zvykne vysporiadat spravne, ale nemusi).
P.S. u NB je to pravdepodobnost tak fifity fifty, su NB ktore maju vsetko na jednom kanali su NB ktore to maju na dvoch, takze spoliehat sa neda na ziaden predpoklad.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru