Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem lossless audio CD compression na netu

...vrátit se k vinilům. Ty jsou na tom s čistotou a dynamičností mnohem líp než CD.
Pozor: nejkvalitnější záznam na vinylu sice zvládne vyšší frekvence, ale s dynamickým rozsahem je na tom hůř(!) než obyčejné CD (jiná věc je, že většina nahrávek na CD toho nevyužívá, protože se snaží hrát co nejhlasitěji).

Jestli jde o kvalitu, je mnohem lepší sáhnout k SACD nebo DVD-Audio než k vinylům.
Někteří lidé sice věří, že mají takové uši, že jim stojí za to pořídit si gramofon + zbytek řetězce za několik set tisíc, aby slyšeli teoretické výhody kvalitního záznamu na vinylu. Má to i svoje mouchy: záznam se za chvíli "ohraje" a už není tak kvalitní, navíc je slyšet každé zrnko prachu.

Co vidím jako podstatné je, že před záznamem na vinyl se používá uplně jiný způsob masteringu, takže nahrávka na médiu je prostě jiná: při masteringu pro vinyl se bere ohled na fyzické vlastnosti media (aby to vůbec bylo přehratelné), což s sebou přináší mnohá zvuková omezení a kompromisy. Jestli se to někomu subjektivně líbí víc, to je jiná věc.

EDIT - tohle je možná zajímavá myšlenka:
Some recent recordings released on vinyl do not undergo the same kind of loudness-based mastering, although some still do. This is partly due to technical limitations of the format and partly due to vinyl now being a product for the niche market favoured by a small number of hi-fi enthusiasts — similar to the CD's role in the mid-1980s.
Za přečtení stojí celý článek http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war, který se zabývá asi největším problémem hudebních nahrávek posledních let.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny