Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem oneskorenie sata1 disku

zdravim-mam taky problem:
preinstaloval som windows(xp sp2) a obcas sa stane, ze kopirujem na inu particiu(zapojeny je len 1 kus SATA v mode 1), tak sa to prekopiruje, ale zacne to aj s onekorenim 30 sekund niekedy-niekedy to ide hned. takisto aj niektore programy sa spustaju s onekorenim-napr. spybot. predtym mi to nerobilo. nejaku zvysenu zataz PC nevidim-takze neviem preco. drivery som nainstaloval.
DMA by malo byt zapnute a hdtune mi ukazuje rychlost kopirovanie cca 60 MB/s. chipset via kt600 a doska KV7(tusim abit). AMD 2600+
nevie niekto kde je problem?

...defragmentovat som skusal-nepomohlo.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
problém sa volá VIA čipset,problémy s prenosom väčších blokov dát sú známym problémom všetkých VIA č…
gmx 22.11.2007 12:18
gmx
Co to preboha meles. Ja sice nie som ziaden fanda VIA, ale hovorit ze si ma namiesto toho zobrat SiS…
MM.. 22.11.2007 12:45
MM..
RAM som testoval memtestom a OK. v tom spravcovi zariadeni mam toto: multipics.net/?id=852960&klic=…
Pavol 22.11.2007 14:54
Pavol
Uz prvu vec co tam vidim ze je (predpokladam mechanika) samotna na kabli a ako SLAVE. To nie je dobr…
MM.. 22.11.2007 15:08
MM..
Podla mnualu su na doske sata1 sa sata2 konektory-disk je v sata1 zapojeny. Tie obrazky co si dal s…
Pavol 23.11.2007 08:01
Pavol
musi byt ako master? lebo pri bootovani sa vyhladavaju ide devices a tym sa bootovanie spomalilo. b…
Pavol 26.11.2007 12:51
Pavol
asi pod "Radice SCSI a RAID" Obe tie mensie RAM su uplne rovnake (obe su trosicku pomalsie ako ta 51…
MM.. 26.11.2007 13:26
MM..
asi pod "Radice SCSI a RAID" ...mam tam 2 polozky: via serial ATA raid controller scsi/raid host co…
Pavol 26.11.2007 17:55
Pavol
pod tym "via serial ATA raid controller" ked das vlastnosti tak by si mal mat informacie o 2kanaloch…
MM.. 26.11.2007 18:14
MM..
ziadne vlastnosti tam nemam: multipics.net/?img=1114581,bez_nzvu.jpg ...ked je na slave, tak necak…
Pavol 26.11.2007 19:31
Pavol
No este sa preistotu pozri aj sem http://www2.abit.com.tw/page/en/download/download_d river_detail.p…
MM.. 26.11.2007 19:47
MM..
...skusil som a tu je vysledok(okrem toho, ze nic sa s oneskorenim nezmenilo): -cd mechaniku som odp…
Pavol 27.11.2007 13:07
Pavol
a) akekolvek IDE zariadenie ak je samotne na kabli, malo by byt nastavene na master, nie na slave (n… poslední
MM.. 27.11.2007 14:05
MM..

problém sa volá VIA čipset,problémy s prenosom väčších blokov dát sú známym problémom všetkých VIA čipsetov ,tak isto ich nestabilná rýchlosť ich deklasuje na úroveň čipsetov vhodných skôr pre kancelárske pc,v odstate a dá povedať,že pokial pc funguje stabilne,nepadá a nezamrza,nereštartuje sa náhodne,nieje v podstate čo riešiť,nanajvýš upgradovať ovládače pre čipset,ktoré môžu nestabilný timing čipsetov eliminovať na únosnú mieru,iná pomoc okrem výmeny dosky za dosku s iným čipsetom/napr. nforce,sis/ nieje

Co to preboha meles. Ja sice nie som ziaden fanda VIA, ale hovorit ze si ma namiesto toho zobrat SiS tak to je odvaha. Problem s prenasanim velkych suborov mala len A-verzia southbridgu 686, ktora sa robila tak pred 5rokmi.

Ak je problem s kopirovanim casto za to moze RAM alebo ine HW problemy, skontroloval by som to "DMA by malo byt zapnute" ze ci naozaj zapnute je (spravca zariadeni - ATA controllery - kanal prvy alebo druhy, vlastnosti - to co je v sivom okienku (aktualny mod).
P.S. a prescanovat na viry, nainstalovat najnovsie ovladace, ak nic nepomoze nainstalovat Win nanovo, ak ani to nepomoze hladat problem napr. v kabelazi k disku (skusit novy kabel) a otestovat aj disk (utilitou od vyrobcu disku)...
P.S.2. toto co sa popisuje v otazke by som skor pripisoval rozdrbanym Windowsom (konkretne explorer apod), alebo nejakemu debilnemu antiviraku, skusit to kopirovat total commanderom, a vypnut na chvilu antivirak.

RAM som testoval memtestom a OK.
v tom spravcovi zariadeni mam toto:

multipics.net/?id=852960&klic=xCUbqCEU&overall=1

antivir-NOD-skusal som vypnut, nepomohlo-
spustanie spybotu v total commanderi tiez "trva".
soft od vyrobcu disku( Maxtor 6 V160E0 SCSI Disk Device (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)) mi hadze milion chyb zacianjucich hlavickou:

See the end of this message for details on invoking
just-in-time (JIT) debugging instead of this dialog box.

************** Exception Text **************
System.NotSupportedException: The given path's format is not supported.....

...skusim este preskenovat na virusy(ale nepredpokladam ze by nieco bolo,...)

...btw ako gmx spomenul:

pokial pc funguje stabilne,nepadá a nezamrza,nereštartuje sa náhodne,nieje v podstate čo riešiť

....aj to je problem-obcas sa sekne(bud BSOD alebo len zamrzne a pomoze tvrdy reset)-niekedy aj tyzden ide v pohode, a niekledy po starte hned bsod.
ram som testoval, vyzera byt ok, a graf. kartu som tiez skusal vymenit a robi to iste-pred reinstalom windowsu to robilo pomaly pri kazdom sedeni, teraz len obcas-vtedy ale pri kopirovani to nemeskalo a hned to kopirovalo.

Uz prvu vec co tam vidim ze je (predpokladam mechanika) samotna na kabli a ako SLAVE. To nie je dobre takto pouzivat, najumpruj ju na master a ak je samotna na kabli musi byt na konci kabla.

Tie obrazky co si dal su len o PATA, nie je tam kanal na ktorom je HDD, musis tam mat radicov viac, zaujimave su vsetky.
Podobne plati aj o SATA nie je uplne jedno v ktorom konektore je disk, ak je samotny disk mal by byt v prvom sata konektore (napr. s oznacenim poradoveho cisla 0, t.j. SATA0). Nie je to jedno lebo microsoft. Co viac dodat.

Samozrejme problemy tam mozes mat aj v inom, zdroj, doska, prehrievanie, nemas to pretaktovane? RAM otestuj aj pomocou programu z www.goldmemory.cz
Software od vyrobcu disku si poriadne pozri pre aky disk a pre aky OS je urceny. Ak je pre DOS tak sa to spusta v DOSe a nie pod Windows.

Podla mnualu su na doske sata1 sa sata2 konektory-disk je v sata1 zapojeny.

Tie obrazky co si dal su len o PATA, nie je tam kanal na ktorom je HDD, musis tam mat radicov viac, zaujimave su vsetky.

kde to najdem?:

multipics.net/?id=856921&klic=6R6OKVIJ&overall=1

...netaktovane a teplota sa nedostane nad 60°C.

...CD/DVD mechanika je zapojena v IDE1 na konci kabla...je ako slave, tak to zmenim na master.

musi byt ako master? lebo pri bootovani sa vyhladavaju ide devices a tym sa bootovanie spomalilo.

btw.: prisiel som k nejakym ram(mal som 512 a pridal som tam 128 a 256MB)-tu je report z everestu:

uloz.to/95694/Report.htm

...chcem tam ale len 2 kusy a preto sa chem opytat-mam dat prec tu 128 alebo 256MB ram-z hladiska ich parametrov? dik.

asi pod "Radice SCSI a RAID"
Obe tie mensie RAM su uplne rovnake (obe su trosicku pomalsie ako ta 512), takze ked uz tam das jednu tak tam mozes dat aj obe "nove". To je jedno. Dolezite je len ci prejde memtest alebo goldmemory test bez chyby (skus radsej goldmemory.cz, ten testuje lepsie. Startuje sa klavesou Esc). Ak bude bez chyby mozes tam nechaj aj vsetky tri moduly.

Co sa tyka toho CD na master, ak ju das na master a vsetko je OK tak nemoze dojst k spomaleniu bootovania. Takze nieco tam asi nie je OK. Skusil by som iny kabel, skontroluj poriadne ci je jumper v spravnej pozicii (podla napisu na CDROM) aby bol v pozicii master. Kabel skontroluj ze je spravna strana v kejse (u 80ziloveho je strana ktora ma ist do kejsu oznacena - modra apod).
Vlez do BIOSu a poriadne si pozri ake IDE zariadenia zdetekoval, ci tam nemas CDROM 2x ak ano tak to prepni na "Auto". Skontroluj poradie bootovania, HDD daj na zaciatok. FDD vypni (None) ak nemas disketovu mechaniku. Ako sa to spomalilo? (o kolko a kedy presne to caka?)

asi pod "Radice SCSI a RAID"

...mam tam 2 polozky:
via serial ATA raid controller
scsi/raid host controller
-pozrel som asi vsetky polozky(aj v inych polozkach), ale nikde som nevidel to policko, kde sa nastavuje DMA/PIO-takze to tam asi neni.

spomalilo sa to tak, ze pri bootovani, este pred tym, ako sa hlada sata disk-vypisuje: looking for ide devices(alebo nieco take,nepamatam si to presne, ale nabuduce si to zapisem).

pod tym "via serial ATA raid controller" ked das vlastnosti tak by si mal mat informacie o 2kanaloch a aj nejake policko "transfer mode". Ak tam nesvieti nikde ze PIO tak sa na to vybodni je to OK.

A ako dlho tam caka pri looking for IDE devices? Ako dlho caka ked mechaniku prehodis na slave?
Ak caka moc dlho (napr. 20sekund apod) tak mas nieco blbo, bud je problem kabel alebo je v BIOSe nastavene napevno CDROM u slave, a treba to dat na Auto, apod. Uistit sa ze je potom ta CDROM pod Win ako master (vo vrchnom sivom riadku bude UDMA-2, nie v spodnom).

Ta CDROM/kabel k nej podla toho co pises moze byt pricina tych problemov vo Win, neviem ako casto mas ten problem ale mozes skusit CD mechaniku uplne odpojit napr. na par dni (a v BIOSe nastavit IDE devices (master, slave) na None alebo na Auto ak tam nie je "Auto") a skusat s PC pracovat (a kopirovat medzi particiami alebo co) ze ci budes mat problemy aj nadalej.

ziadne vlastnosti tam nemam:

multipics.net/?img=1114581,bez_nzvu.jpg

...ked je na slave, tak necakam vobec-vobec sa neukaze to hladanie(alebo sa ukaze len na velmi kratku dobu, co som nezaregistroval).

....mohlo by to byt aj 20 sek, neviem-nestopoval som, ale nebolo to kratko(napr. keby som to mal porovnat s hladanim sata devices, tak hladania ide devices trva dlhsie).

...skusim to co si napisal, potom napisem.

No este sa preistotu pozri aj sem
http://www2.abit.com.tw/page/en/download/download_d river_detail.php?pFILE_TYPE=Driver&fSEARCHTEXT=kv7
tam mas ovladace pre KV7 (a KV7-V podla toho aku mas), zaujimave su ovladace VIA chipset a VIA SATA (ale pozri si vsetky). Ak chces mozes skusit nainstalit (ak si si isty ze mas dosku KV7) a potom sa pozri zas do spravcu zariadeni na ten via serial ATA and RAID controller, ci sa nieco nezmenilo.

Ale skor to tipujem na problem s tou CDROM, skusil by som ju na nejaky cas uplne odpojit.

...skusil som a tu je vysledok(okrem toho, ze nic sa s oneskorenim nezmenilo):
-cd mechaniku som odpojil a nic sa nezmenilo. btw ked je ako slave a je na konci kabla(vtedy to spomali)-nie je problem v tom, ze na konci ide kabla by mal byt slave a ja ju nastavim ako master?

-tie 2 ovladace som nainstaloval- 1. je na nastavenie raidu a druhy som uz mal nainstalovany. Po nainstalovani nic v spravcovi nepribudlo.

edit: ja to uz asi necham tak a cez sviatky to zase preinstalujem 3-[

a) akekolvek IDE zariadenie ak je samotne na kabli, malo by byt nastavene na master, nie na slave (nie je to nutne, je to ale lepsie, ptz ak by bol slave samotny tak to moze robit problem pre OS alebo BIOS ptz pri inicializacii ma master odpovedat za slave a ked nie je master tak nikto neodpoveda).
b) ak je akekolvek IDE zariadenie samotne na kabli, musi byt na konci kabla (nezavisle na tom ci je nastavene na master alebo slave). T.j. koniec kabla nesmie ostat volny. To je nutne aby nevznikali chyby prenosu.
c) 80zilovy IDE kabel treba dat spravnym koncom do MB.

To je cele. Sa to pokus zapojit tak ako treba, ak ti to potom nefunguje poriadne tak sice robis neco blbo, ale ak nevies ze co, tak to nechaj tak ako to bolo predtym a kasli na to.

Ten ovladac pre SATA/RAID by mal byt ovladac pre SATA, nielen na "nastavenie RAIDu". A dufam ze si mu tam nenastavil nejaky raid :) Tazko povedat, ak nic nepomaha tak daj vsetko tak ako bolo a skus Win nainstalovat nanovo.
A rob si obcas zalohu particie (acronis apod) a nebudes potom musiet instalovat nanovo pri kazdom probleme.

P.S: este mozes skontrolovat v BIOSe ze nemas SATA prenuty do RAID modu. (presne nastavenie zavisi od konkretnej dosky, vid navod k doske...). Alebo skus tu novu instalaciu Win a uvidis ci to pomohlo...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru