Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zkažená fotka - čím to může být

Zdravím, dnes jsem byl na horách fotit v inverzním počasí. Když jsem doma fotky stáhl, zjistil jsem, že spousta z nich je pokažená. Dal jsem sem odkazy na (pro srovnání) dobrou focenou v létě a na zkaženou, focenou dnes. Foceno foťákem Olympus UZ-765. Obě jsou pořízeny 10x optickým zoomem a ta dnešní vypadá, jako by byl zapnut digitální zoom, ale ten zcela jistě nebyl (porovnal jsem i informace v Exifu - jsou kromě expozice totožné), úplně se ztratily detaily. Pokud nebyl použitý zoom, zkreslení je mnohem menší a fotky zblízka jsou perfektní. Mohlo by to být mrazem? Foťák byl dlouho venku a bylo cca -3 stupně. U obou fotek jsem ponechal EXIF a jen pro úplnost - zkažená fotka je již 12373. pořízená foťákem - ale to přece nemůže mít vliv - když i ta dobrá má pořadí 10873 - zase takový rozdíl v tom není. Jsem z toho rozčarovaný, protože takové fotky opět jen tak nenafotím a rád bych se tomu příště vyhnul. Díky za každý názor.
U obou fotek je udělán kvůli velikosti výřez, nejsou nijak zmenšené, ani zvětšené.
Zkažené foto:
[http://img183.imageshack.us/img183/6118/pc292373spa tneqt8.th.jpg]
Dobré foto:
[http://img407.imageshack.us/img407/3844/p7140873dob rehp7.th.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nechci Vás zklamat,obě fota jsou nekvalitní.Zde možná najdete odpověď. http://www.fotografovani.cz/a…
Lubomír 29.12.2007 21:17
Lubomír
Samozřejmě, že i ta "správná" fotka není nijak kvalitní, to vím - je zde jen pro srovnání, že jednou…
Miloslav 29.12.2007 21:26
Miloslav
Spíš se mě vybavuje v paměti ,že jsem používal na fota na sněhu přídavnou čočku na normálním foťáku,… poslední
Lubomír 29.12.2007 21:32
Lubomír

Samozřejmě, že i ta "správná" fotka není nijak kvalitní, to vím - je zde jen pro srovnání, že jednou tam ty detaily jsou, podruhé zmizely a mě zajímá proč. O kvalitu tu nejde, objekt je focen ze vzdálenosti cca 15 km, takže kdovíjaké kvality nejde obyčejným foťákem docílit. Spíš tedy než kvalitní a nekvalitní bych to opravil na "použitelná" a "naprosto nepoužitelná".

Spíš se mě vybavuje v paměti ,že jsem používal na fota na sněhu přídavnou čočku na normálním foťáku,asi to mělo něco do sebe.Další výhodou bylo u manuálního ostření,že se udělal kompromis mezi popředím a pozadím a výsledné foto bylo kvalitní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru