Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fanless PC

Chtěl bych si postavit "fanless PC", tedy počítač bez jediného větráku. Máte to někdo? Jaké byste mi poradili komponenty? Uvítal bych nízkou spotřebu energie a možnost komponenty podtaktovat, aby nehřáli. Procesor nejlépe nějaká mobilní verze od Intelu nebo AMD, kterou lze podtaktovat.

PC bude používán na internet, psaní dokumentů, přehrávání hudby a videa, prohlížení fotek, hry vůbec nehraji. PC bude převážně neustále zapnut kvůli stahování torrentů.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
S normálníma komponentama jako obyčejná skříň obyčejnej cpu nejlíp dvoujádro a fanless zdroj je to b…
MM_tank 31.12.2007 21:46
MM_tank
Ne ne ne, použití větráku nebo jakéhokoliv jiného aktivního chlazení je nepřípustné. Chci postupně o…
kvalt 02.01.2008 15:53
kvalt
Přes fanless zdroj totiž projde jen minimum vzduchu, má minimální dírky a sám je docela teplý až hor…
MM_tank 02.01.2008 17:32
MM_tank
Jak to myslíš, udělat nebo zvětšit díru pod zdrojem? Proč pod zdrojem? Já myslel spíš udělat pořádný…
kvalt 02.01.2008 17:39
kvalt
Většina skříní mívá pod zdrojem místo na 8-12cm ventilátor s různě kvalitním žebrováním- mřížkou už…
MM_tank 02.01.2008 21:10
MM_tank
Aha, ale zas když o tom přemýšlím, tak si myslím, že ten zdroj asi bude také vydávat nějaké teplo a…
kvalt 02.01.2008 21:32
kvalt
No jeden zákazník si chtěl jednou taky udělat fanleess pc a komponenty si vybral sám. Byl tam presco…
MM_tank 03.01.2008 02:22
MM_tank
Mě jde hlavně o to, aby to bylo tiché, žádné pohybující se součástky, krom HDD (zatím). poslední
kvalt 05.05.2008 12:04
kvalt

S normálníma komponentama jako obyčejná skříň obyčejnej cpu nejlíp dvoujádro a fanless zdroj je to bez jediného ventilátoru dost těžko realizovatelný. Potom je celá skříň ohřátá a pasívní chladiče se prostě rozpálí na těch 90stupňů i víc protože to teplo prostě nikam neuteče.

S nějakýma úpravama typu velká díra do case a velká díra pod zdroj - aby se vevnitř aspoň trošku hýbal vzduch je to možný.

Myslím že použití kvalitního zdroje s tichým větřákem je rozumnější řešení.

Ne ne ne, použití větráku nebo jakéhokoliv jiného aktivního chlazení je nepřípustné. Chci postupně odstranit jakýkoliv zdroj hluku, základem bude tedy fanless PC. HDD později nahradím také něčím nepohyblivým. Mechaniku neřeším, ta se stále netočí.
Ten nápad s otvorem dole a druhým otvorem nahoře PC skříně může být dobrý, tomu bych se rozhodně nebránil, vznikl by tam asi tzv. "komínový efekt", tedy že teplý vzduch stoupá automaticky vzhůru a tím by mohla vzniknout ve skříni taková lehká obměna vzduchu zezpoda nahoru, kudy by ohřátý vzduch unikal otvorem pryč. Ale to budu muset asi nejdříve sám otestovat, jestli to takto bude fungovat.

Většina skříní mívá pod zdrojem místo na 8-12cm ventilátor s různě kvalitním žebrováním- mřížkou už vyvrtaných otvorů. Dá se to vyříznoout a dát tam pěknou mřížku. Potom by chladič procesoru byl dost blízko aby to mělo nějaký efekt. Samozřejmě díru nebo komínek jde na horní část case dát taky ale tohle by se mě zdálo lepší třeba kvůli nalití vody.

Aha, ale zas když o tom přemýšlím, tak si myslím, že ten zdroj asi bude také vydávat nějaké teplo a pak by tou dírou pod zdrojem asi kvůli tomu přicházel studený vzduch ke zdroji místo toho, aby tudy unikal teplý vzduch ven z PC Case. Pak by asi ten komínový efekt nefungoval.

No jeden zákazník si chtěl jednou taky udělat fanleess pc a komponenty si vybral sám. Byl tam prescot 3,2ghz a topil jak svině, k tomu měl nějakou /tehdy/ 6600GT v pasívu-myslím. S chladičem freezer to bylo pořád skoro na maximu a při zatížení to throtlovalo. Když se na tom chladiči zapl vetřák na minimální otáčky tak to moc nepohlo akorát se točil vevnitř horkej vzduch. Skříň byla nahoře rozpálená na 50-60. Zdroj stačil tak akorát na uchlazení sebe a rozhodně ta skříň nemohla dýchat. Pak souhlasil s tím že se tam přidá jeden větřák. Ten sem dal asi 12cm větřák na pět voltů a pod zdroj. Efekt to nemělo skoro žádný protože ten větřák začal tahat teplo z toho zdroje dovnitř do case. No ale už to potom nějak jelo. Měl sem z takhle zkurvenýho počítače fakt radost....

Takže podle mě jedině udělat v case díry.

Samozřejmě že budeš mít energeticky o polovinu méně náročné cpu ale i tak. Na celedenní a noční stahování bych si sehnal nějaký starý počítač, ten bych potrápil a na hry jiný, lepší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru