Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Triakový regulátor výkonu

napatove spicky snad nie (vypina to v nule), ale rusenie mozu (myslim rusenie ktore sa prenasa po 230V), resp. problem moze byt dnes aj v tom ze podla dnesnych predpisov uz by IMHO mal byt na vstupe zariadenia nejaky filter, aby to nezatazovalo len cast sinusovky, ale celu (ale neviem naisto ci to je uz predpis :) Tiez si nie som isty ze ci by triakovy regulator bol vhodny na ten motor co tam je (zavisi asi aj od toho co to je za motor, do motorov az tak nevidim). Vseobecne ale motory na to mozu reagovat blbo - vid popis:

Stavebnice slouží pro regulaci tepelných spotřebičů, zdrojů světla (mimo žářivky a úsporné žářovky), otáček motorů (mimo jednofázové asynchronní s kondenzátorem).

Napadaju ma 2veci:
1. jednoduche riesenie je nacpat tam diodu - odrezes celu polvlnu :-) Ci to bude dobre pre ten motor, to netusim. Spinacom ju mozes skratovat = max. rychlost.
Doplnene: Pre asynchronny motor musi byt k diode paralelne odpor ca. 0-100ohm, hodnotu nutno urcit skusmo zavisi od konkretneho asynch.motora.

2. ak to ma uz viac rychlostnych pozicii, mozno by stalo za to najprv sa pozriet ze ako su tie rozne (pomale) rychlosti vyrabane, aby sa ten tvoj regulator nahodou nemlatil s tym sposobom volby rychlosti ktory tam uz je.

P.S. este ma napadlo ze mozno by stacilo nacpat seriovo k vetraku (ale len k vetraku nie ku ziarovke) nejaky vykonovy (napr. 10W) odpor, netusim aky vykon moze mat taky vetrak ale predpokladam ze nie viac ako 20W, ale mozno sa mylim, to by bolo treba najprv si overit na vetraku ak na nom je nejaky udaj.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny