Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Triakový regulátor výkonu

Zdar,

do novýho bytu jsem si pořídil novou kuchyň a do ní i novou digestoř. Má to však háček - je vcelku hlučná už na prvním stupni výkonu a má zbytečně velkej tah. Chtěl bych tedy výkon digestoře omezit, jako nejlepší řešení mě napadá triakový regulátor.
Našel jsem si tohle:
http://www.tipa.eu/cz/produkt/09810563-stavebnice-t -triakovy-regulator-vykonu-230v%7C12a-pt019/
Jde mi o to, že triakové regulátory produkují VF rušení a napěťové špičky, pokud jsem dobře googlil. Vadí to údajně (mimo jiné) žárovkám - jednu v digestoři mám taky. Musel bych tedy asi sehnat filtry.
Zajímá mě, jestli by filtry byly nutné, kdybych tu digestoř otevřel a regulátor zapojil jen k motorům. kdybych reguloval digestoř celou, tak se mi sníží i svit žárovky a to by asi nebylo ono. Bude se rušení šířit i po vedení zpětně, tedy do ostatních el.zásuvek a k lustrům na stejné fázi? Osobně bych řekl, že ano.
Prosím o jakékoliv připomínky a postřehy, ve slaboproudu nejsu moc kovanej a nepamatuju si už ze školy všechno.

Pokud někoho napadne jiné rozumné omezení výkonu digestoře, sem s ním.
Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pozdravujem všetkých, je to stara tema, ale ja som riešil podobný problém na digestore IKEA a možno… poslední
PetoH 07.08.2023 22:40
PetoH

Pozdravujem všetkých, je to stara tema, ale ja som riešil podobný problém na digestore IKEA a možno to niekomu ešte pomôže. Problém hluku nebol v digestore, digestor bol relatívne tichý, no problém bol v priemere odsávacieho potrubia - vychádzal som z digestora potrubím 150 mm do stupačkového potrubia 100 mm. Keďže vzduch neodchádzal dostatočne rýchlo tak začal digestor hučať. Dá sa to jednoducho overiť keď odstránite z digesotra odvádzaciu rúru. Takže redukcia priemeru potrubia spôsobovala ten hluk. Na jednotke bol rovnako hlučný ako na trojke. Vyriešil som to trijákom - ovládanie funguje už len na jednotke a regulujem výkon otočným triákom. V praxi je to také trošku nemotorné, pretože ventilátor sa začne točiť na nejakých cca. 30% otočenia triáku, následne keď sa rozbehne ventilátor, tak sa dá ešte znížiť. Digestor ide dramaticky tichšie a dá sa regulovať jeho hluk. Ako hovorím je to také nemotorné, ale funkčné - mne to vyriešilo existenciu zapnutého digestora v obyvačkokuchyni. Samozrejme som ho musel zapojiť v črevách digestora, nakoľko digestor mal aj osvetlenie tak aby som nereguloval aj to. Triák som zabudoval do digestora, prevrtal otvor a pri tlačítkach som mal otočné koliesko.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru