Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odstranění prokládání videa (natočeno HD digikamerou)

Jako (ani ne poučený) laik jsem se zaměřil na hledání nějaké digi kamery (domácí video), nakonec to bude na 99% Canon HV20 (popř. "30"), v horizontu pár měsíců..

Měl bych ale jeden dotaz - "problém", s kterým si nevím rady. Stáhl jsem si video s kočkama, které uložil jeden majitel mou vyhlédnuté kamery, download (50MB) http://leteckaposta.cz/file/865252487.1/45c065fda5f 38aa5931f9296f46686b6c11928d8 (formát *m2t, neupravováno, takto video vypadá při uložení z pásky na disk PC).

VLC player jej normálně přehraje, ale při "obyčejném" nastavení VLC jsou rychleji se pohybující objektky jakoby "vodorovně páskované" (prokládání). Vyberu-li nějakou volbu z menu VLC playeru (Video - Odstanění prokládání), je pak vše v pořádku.

Dotazy:
1) budu-li video, natočené kamerou (nebo tohle, to je vlastně jedno) v PC dále upravovat (konvertovat třeba do *avi, divx, zmenšovat rozlišení...), "ztratí" se nějak ono prokládání? Nebo co je potřeba udělat, aby nebylo při přehrávání patrné?

2) budu-li přímo natočené video přehrávat z kamery na TV, bude prohládání vidět nebo ne? Bude se to dát nějak odstranit?

Omlouvám se za (možná trochu) stupidní dotazy; rád bych "problémům" se zobrazeným prokládáním nějak předešel či je nějak eliminoval. Abych třeba mohl natočené video třeba vypálit na DVD a to bylo možno přehrát v pořádku (tedy bez nějakého hledání, jak prokládání odstranit/zneviditelnit) vlastně na čemkoliv (jiném PC, DVD přehrávači,...

Díky za vaše reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je mi dost divne ze digitalna kamera snima video v polsnimkach, to sa mi nezda. Ak sa to ale vodorov… poslední
MM.. 30.01.2008 22:57
MM..

Je mi dost divne ze digitalna kamera snima video v polsnimkach, to sa mi nezda.
Ak sa to ale vodorovne rozsypava tak ano je to prekladane. CRT TV zobrazuje prekladane, takze na TV to bude tak ako to ma byt ziadne upravy nie su potrebne a ani by neboli dobre. (LCD TV s prekladanym obrazom tiez rata kedze PAL signal je tiez prekladany).
Na DVD to moze tiez ostat prekladane (TV filmy na DVD su tiez ulozene prekladane, pre zobrazenie na TV je to dobre), DVD ma na to myslim nejaky priznak ze ci prekladane alebo nie.

PC zobrazuje progresivne takze pre PC je dobre to deinterlacovat. Neviem ako to robi VLC ale vseobecne sa to robi interpolaciou susednych bodov apod (nie je to nic jednoduche), proste surovo zasah do obrazu (od kvality deinterlace filtra zavisi ako dobre bude vyzerat vysledok). Napr sa da pouzit na to virtualdub apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru