Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pasivní chlazení procesoru

V tom mas pravdu... ale nekolik upresneni a osvetleni. Vse zalezi na typu konstrukce.

K vedeni tepla se mohou vyuzit nasledujici principy:
1) kondukce (= vedeni, vymena energie jen u sousednich molekul)
2) konvekce (= proudeni , castice latky meni polohu)
3) salani (= vyzarovani energie)

Pro kvalitni odvod potrebujes dostat energii vytvorenou v cipu, kondukci do chladice. Cim mensi plocha, tim vetsi tepelny odpor... Dale nasleduje chladic. Pokud je zalozen pouze na kondukci, prenos tepla je extremne pomaly, proto jsou chladici zebra studena a u jadra by se dala "smazit vejce".
Pro lepsi odvod tepla od vztycne plochy s cipem se vyuzivaji tepelne trubice (modne nazyvane Heat-Pipe). To jsou de facto usavrene okruhy, kde dochazi k vyparovani chladiciho media (protoze napr. u vody je energie k ohrati 1l o 1K cca 4 kJ/kg.K ale k odpareni je potreba cca 2200kJ -> snaha o dosazeni varu). To se pote ve "srazniku" ochladi a kapilarne privede zpet k "odparniku". Snad jste se dovtipili, ze sraznik je misti, kde je pripojeno zebrovi a dochazi opet k neefektivni kondukci a pote k salani a slabe konvekci tepleho vzduchu. Kdyz se zebra ofukuji, prichazi na radu nucena konvekce vzduchu ventilatorem.

Pro pasivni chladice nasledujici nejdulezitejsi momenty:
1) zvolene medium pro tepelnou trubici, tlak, a kapilarni system (nemuzem spolehat na gravitaci, ze ;)
2) minimalizace kondukce (k cemu hejno trubic, kdyz cesta tepla k nim bude brzdena vysokym tepelnym odporem, zavislym treba na sirce stykove plochy mezi trubici a cipem)
3) vhodne udelane zebrovi srazniku, aby stihal predavat energii do okoli.

Obecne - cim vic trubic, tim lepe. Pokud jsou vsak zebra prilis u sebe a brani konvekci vzduchu, je to k nicemu. Z komlexniho pohledu... ohrivaji se i dalsi soucastky na desce a energie se prenasi nejen salanim do vzduchu ale i kondukci do plosnaku. Snad jsem vas tim neotravil, ale pro letme priblizeni to snad neznalym postaci.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny