Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulator napatia s LM317

Ty pojistky na výstupech jsou krapet na ... řekněme na nic. O úbytek na nich ti bude courat výstupní napětí a stejně ničemu nepomohou, protože stabilizátor (a vlastně celá sestava má nadproudovou pojistku. Když už tavná pojistka, tak na vstupu.
Raději zablokuj keramickýma kondenzátorama (cca 100nF), nebo tantalama (tak kolem 1uF) vstup a výstup toho LM... proti střednímu vývodu.
Dva tranzistory jsou celkem zbytečné. Celková ztráta se nezmění a tu musíš uchladit tak jako tak chladičem jak noha, ať je pro jeden tranzistor, nebo pro dva. Ale zásadní chyba to není.
Ty odpory nejsou moc chytře zvoleny, ne sice úplně špatně, ale jde to líp:
Zvol je tak, aby, když přes LM... teče max. proud (a začne zabírat proudová pojistka), tak aby přes ty tranzistory tekl ten zbytek proudu.
Např.: LM začne omezovat při 1A a já chci odebírat 3A. A budu uvažovat jeden tranzistor. Yvolím na emitorovém odporu úbytek 1V, tzn. když přes něj mají téci 2A, tak bude mít 0.5 Ohmu. Ten odpor pro LM, který má teď 100 Ohmů, tak na něm bude úbytek 1.6V (zvolený 1V plus napětí B-E tranzistoru). Poteče přes něj 1A, tudíž bude mít velikost 1.6 Ohmu.
Takhle provedená volba má výhodu v tom, že zůstane funční nadproudová ochrana.
Nicméně: Lineární stabilizátor pro tak velké proudy, to je zhůvěřilost. Uvažuj se mnou: Vstupní napětí 35V - když pánbůh dá (jak to chceš zajistit, aby to nebylo víc, nebo míň - to je ale tvůj problém). Výstupní napětí malé, takže úbytek na stabilizátoru je oněch 35V (volt sem, volt tam). Proud 3A, výkonová ztráta je tedy 115W. Přeji příjemné chlazení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny