Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pevne disky nenalezeny v RAID radici

Mam PC se zd Abit IP35.

Obsahuje 6 portu SATA s raid.

Pokud na jeden port dam disk s instalackama Windows, normalne funguje, jde nainstalovat, bezi Windows XP.
Jakmile pridam dalsi disky do RAID, prestane fungovat. (uz jsem to tu resil)

Zakoupil jsem tedy postupne dva raid radice: Kouwell 571SE-1 a Adaptec 1210SA.

Kdyz dam disk s nainstalovanymi Win na Kouwell, tak disk v Biosu je videt, ale Win se vubec nespusti.
To same Adaptec, akorat Win se spusti obrazovka, jak se nacitaji Winy a tam uz to zustane, Windows se ani po pul hodine nespustily.

Kdyz dam na Kouwell nebo Adaptec prazdny disk a chci nainstalovat Windows, tak opet v Biosu disk vidim, dokonce pokud dam disk s Windows tak se me zepta (takoveto po zmacknuti klavesy prechod do instalacniho programu na CD, u uplne prazdneho cisteho disku tam skoci rovnou).
Potom klasika - F6 nainstalovat ovladace pro Kouwell nebo Adaptec z diskety, a nakonec skoncim hlaskou, ze v PC nebyly nalezeny zadne pevne disky.
Nechapu to, podeziram zakladni desku od Abitu, ze tam je neco nekompatibilniho. Jinak zkusil jsem na zd i nejnovejsi BIOS, ale dela to stale.

:?:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nastav si samotné radiče buď do boot režimu alebo do non-boot režimu,nemôžeš nechať nastavenú zákl.d…
xyz 11.02.2008 19:10
xyz
"nemôžeš nechať nastavenú zákl.dosku+ prídavný radič v boot režime naraz" - prosim o vysvetleni, ja…
Redmarx N 11.02.2008 21:23
Redmarx N
Radice maju vlastny BIOS ak sa z nich ma dat bootovat, pozeraj co to vypisuje na obrazovke pri booto…
MM.. 12.02.2008 11:44
MM..
Tak jsem prohledl radice a jeden zadny moznosti konfigurovani nema a druhy ma, ale nepomohlo, proste… poslední
Redmarx N 13.02.2008 22:06
Redmarx N

nastav si samotné radiče buď do boot režimu alebo do non-boot režimu,nemôžeš nechať nastavenú zákl.dosku+ prídavný radič v boot režime naraz,nie všetky dosky takýto režim podporujú na niektorých treba manuálne nastaviť poradie bootovacích jednotiek a manuálne nastaviť bootovanie z prídavného neintegrovaného radiča,inak je ignorovaný[raid radiče adaptec+čip silicon magic sú zasa prednastavené z výroby na vyblokovanie bootovania z onboard ide/sata radiča na doske a prioritu má sata 0 na radiči,pokial sa s týmto problémom nevysporiada zákl.doska,tak je problém]pokial bude aj raid radič aj doska v boot režime s pripojenými diskami,radič raid zablokuje bootovanie nonraid disku na ktorom máš systém a doska zablokuje bootovanie raid radiča a nikam sa nedostaneš

Radice maju vlastny BIOS ak sa z nich ma dat bootovat, pozeraj co to vypisuje na obrazovke pri bootovani, napr. ak pise "press Ctrl-S to enter RAID utility" tak zmacknes Ctrl-S. Ak mas na obrazovke nejaky denmentny obrazok tak si to prepni na text klavesou Esc alebo nastav v BIOSe aby necpal pri boote na obrazovku obrazok.

P.S. a v BIOSe poradie bootovania prestava mat vyznam ak sa pridavna karta natrepe na bootvektor nasilu (to zavisi od karty, tak ako pisal xyz), alebo je nutne v BIOSe zakl.dosky nastavit bootovanie z externej karty, nie SATA (BIOS zakl.dosky to nevidi ako SATA ale ako "nejaky radic v PCI")

Tak jsem prohledl radice a jeden zadny moznosti konfigurovani nema a druhy ma, ale nepomohlo, proste na te desce nelze bootovat a nainstalovat OS na disk na radici v PCI nebo PCIe.

Nevadi, napadlo me totiz to same co radis (dekuji) a zmenil jsem porty na desce tak, ze na port 0 az 3 je RAID a na poslednim portu 5 je nonRAID disk s instalaci Win a zacalo to fungovat.

Nicmene protoze mam na jinem PC desku Gigabyte s chipsetem P35 a mohu to tam prehazovat jak chci a funguje a u desky Abit IP35 nefunguje, myslim, ze v abitu zprasili navrh desky. No hlavne ze bezi.
:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru