Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s WinXP

Dobrý večer, prosím, topím se pořád dokola v jednom problému. Poněkolikátý během pár týdnů (tušim, že 3x během 2 týdnů) Se mi stane, že mi WinXP prostě odmítnou nabootovat. Před chvílí jsem se vrátil z práce, zapl PC a málem jsem ho vyhodil z okna, protože zase odmítá spolupracovat. Když ho zapnu, objeví se logo asus, na pozadí se inicializují disky a paměti, poté to zmizí a místo očekávaného loga XP prostě jen bliká kurzor v levém horním rohu monitoru. Zkoušel jsem StartUp settings (F8), ale ani sem mě to nepustí. Předtím, když se to stalo, tak jsem mohl třeba k výběru startu, ale když jsem dal třeba stav nouze, tak během výpisu zavádění se to seklo. Teď se to snad sekne ještě dřív, než se dostanu na ten výběr. V minulých případech mě zachránil pouze formát disku a instalace nových XP, ale teď, když vložím instalačku, tak se "zjišťuje hardwarová konfigurace" a pak to zčerná a konec, takže užř nemámm asi vůbec jinou možnost, než ho opravdu poslat pod schody. Nevíte, prosím, někdo, v čem by mohl být problém? Mám XPSP2, asi půl roku, dřív žádný problém, konfigurace (asi dva roky ve stejné sestavě) je ASUS K8N-VM, 512 MB DDR-400, ATi Radeon x1600pro 512 MB PCIe16X, WD400 40 GB, Samsung SP0802N 80 GB, DVD-RAM LG HL-DT GSA-41. Samsung je teda koupený asi před půll rokem a použitý, dokonce i vadný (HDTune hlásí Failed)ale systém je na WD.. Poraďte mi, prosím, jestli má ještě šanci, nebo půjde do věčných PC lovišť.... Díky

(attik.bone@seznam.cz)

Předmět Autor Datum
Zkusil bych: Otestovat paměti, disk, ten vadný odpojit (oba kabely - napájecí i datový) a nastavit v…
Kurt 24.02.2008 19:32
Kurt
Beze změny. WD i DVD jsou na jednom kabelu a to ne sekundáru, mám case microATX a je tam strašně mál…
Alexej 24.02.2008 19:38
Alexej
Člověče, vy jste za 6 (!!) minut stihl otestovat paměti, disk, odpojit ten vadný a změnit pořadí boo…
Kurt 24.02.2008 19:42
Kurt
Ne, jen jsem chtěl zjistit, jestli by to eventuelně nemohlo haprovat z toho důvodu :) Bohužel, otest…
Alexej 24.02.2008 19:52
Alexej
Paměti otestujete Memtestem: www.memtest.org
Kurt 24.02.2008 20:01
Kurt
inu: Test pamětí = nechat přes noc = 12 hodin Test disku = 5 hodin s povrchem to zabrat může odpojen…
marekdrtic 24.02.2008 19:53
marekdrtic
Prosím vás, pánové, ten počítač nefunguje. Nenabootuje, nedá se s ním pracovat, jediný, co můžu děla…
Alexej 24.02.2008 20:08
Alexej
Test RAM sa robi tak, ze si stiahnes z www.goldmemory.cz program, ten ti vytvori disketu (alebo tusi…
MM.. 24.02.2008 20:20
MM..
V prvom rade by som odpojil ten "vadny" disk a nepouzival ho. To co popisujes je podla mna nieco s d…
MM.. 24.02.2008 20:12
MM..
Teď jsem v tom byl a udělal jsem přesně tohle! :) Mám funglovou desku (Bohužel úplně jinou), tak jse…
Alexej 24.02.2008 20:17
Alexej
V BIOSe vypnut FDD a nastavit poradie bootovania CDROM, HDD. Pripojit aj CDROM a nainstalovat Window…
MM.. 24.02.2008 20:21
MM..
Mám to, fdd vypnutá, dvd připojená, nabootovalo to instalačkou, napsalo to "program zjišťuje hardwar…
Alexej 24.02.2008 20:26
Alexej
To je tazke, moze byt vsetko mozne, zdroj, vadna zakl.doska, mozu byt aj RAM to si mozes otestovat (…
MM.. 24.02.2008 20:34
MM..
OK, bude složité, NB, nemá fdd a nemám cd, takže nejdřív vymyskím způsob, jak dostat image na disket…
Alexej 24.02.2008 21:04
Alexej
Ten zdroj zkusim někdy v tejdnu snad, reklamoval jsem jinej, měl by přijít. Uvidíme. Disketa neni a…
Alexej 24.02.2008 20:20
Alexej
Nejde nabootovat z disku ? Uz to tu pisu dneska po nekolikaty, ale v takovem pripade se bootuje z C…
Redmarx N 24.02.2008 23:07
Redmarx N
Jo dobre ze si pripomenul, "WD se dost casto na jednom radici nesnese s nicim jinym" - to je podla m…
MM.. 24.02.2008 23:11
MM..
ano, na to jsem zase zapomnel ja. s tim WD je to tak, ze oni u PATA disku nedodrzovali specifikaci…
Redmarx N 24.02.2008 23:18
Redmarx N
To je nějaký renonc, WDčka mi vždycky chodily úplně se vším (jiné WD, Conner, Maxtor, IBM, Seagate).…
touchwood 29.02.2008 22:32
touchwood
Zkus uplně jiný HDD.Nejlépe nový.
reifik 25.02.2008 00:22
reifik
Podivej se v Biosu na udaje všech napětí a teplot,jestli sou v normalu (tj. teploty do 70stupnu) Ne…
Sp 29.02.2008 15:50
Sp
Vlož instalační CD a zvol fixboot, to by mohlo zabrat.
Fuente 29.02.2008 21:18
Fuente
Pokud nefunguje čistá instalace (viz 24.2.2008 20:26), moc tomu nevěřím.
L-Core 29.02.2008 22:14
L-Core
Taky jsem měl podobný problém. Způsoboval to flash disk připojený do USB během bootování. poslední
Josef 01.03.2008 06:42
Josef

Ne, jen jsem chtěl zjistit, jestli by to eventuelně nemohlo haprovat z toho důvodu :) Bohužel, otestovat paměti umím jen ve Vistách, které teď nemám, Otestovat disk nemůžu, protože se nedostanu vůbec nikam, ani do instalace XP, kde už bych mohl. Vadný disk (přesto fungující občas) jsem odpojil a v BIOSu se bootování přenastavilo automaticky. Pořád stejné. (a mimochodem, takto úžasně rychlý stroj by mi nebyl k ničemu, když nefunguje :-D ). Jak bych mohl prosím orestovat ty paměti?

inu:
Test pamětí = nechat přes noc = 12 hodin
Test disku = 5 hodin s povrchem to zabrat může
odpojení disku = 3 minuty
změna bootování = když víš, kde to je 1 minuta, když nevíš tak 5 minut
půl hodiny na kafe, bootování atd.

Celkem:

17 hodin 40 minut.

Zítra odpoledne asi ve 14:00 (nepočítal jsem) nashledanou.

Prosím vás, pánové, ten počítač nefunguje. Nenabootuje, nedá se s ním pracovat, jediný, co můžu dělat je hrabaat se v BIOSu. Teď jsem na NB. Myslím, že asi nemám šanci. Opravdu nechci bejt nějakej blb nebo ignorant, kterej nahodí problém a "vyřešte ho." Rád vyzkouším vše, co mi kdo poradí, protože tolik zkušeností nmám a jsem rád, že se mnou má někdo trpělivost. Ale tohle opravdu nejde.:-(

Test RAM sa robi tak, ze si stiahnes z www.goldmemory.cz program, ten ti vytvori disketu (alebo tusim si mozes stiahnut aj image bootovacieho CD a vypalit si CD), z tej diskety/CD nabootujes a ono ti to bude testovat RAM. Pochopene? Nemusis bootovat Windows.
Dalsia vec je urobit si tam poriadok s kablami. Skus pouzit este jeden ATA kabel, nech je urcite 80zilovy, a disk zapojit samotny na primary (a disk aj mechaniku prepnut na master). ATA kabel je dlhy snad necely meter, tak mi nehovor ze je kratky ::)

V prvom rade by som odpojil ten "vadny" disk a nepouzival ho. To co popisujes je podla mna nieco s diskami alebo mechanikami, alebo kablami k nim (skus vymenit kable k diskom a vadne disky poodpajat)

Este sa uisti ak nemas disketovu mechaniku ze v BIOSe je FDD nastavena na None alebo Disabled, a ak mas disketovu mechaniku tak ju skus odpojit a nastavit v BIOSe FDD na None :-)

P.S. inac mozes tam mat aj HW problem so zdrojom, alebo s motherboardom, skusil by som si pozicat iny zdroj na skusku.

P.S.2. este k tym kablom, uisti sa ze ten PATA kabel ma konektor oznaceny slovom "motherboard" (alebo farebne odliseny - modry), a ze ten konektor je strceny do zakl.dosky. To je velmi dolezite. Skus aj iny kabel. Vadny disk odpoj, pouzivaj len funkcny disk, a nainstaluj Win nanovo uplne nacisto (v instalatore odstranit oddiel a urobit ho nanovo, naformatovat)

Teď jsem v tom byl a udělal jsem přesně tohle! :) Mám funglovou desku (Bohužel úplně jinou), tak jsem tam střelil novej kabel, hlaavní disk, kterej by měl bejt OK, jsem dal samostatně na Primary Master, vše ostatní jsem odpojil. Jenže zase nic. Říkal jsem si, kdyby odešel disk, což se jistě mohlo stát, je to jen Western, ale to by ho to nenašlo, nebo by to psalo NTLDR nenalezen apod., jenže on stojí.... PC myslim...

Mám to, fdd vypnutá, dvd připojená, nabootovalo to instalačkou, napsalo to "program zjišťuje hardwarovou konfiguraci počítače," pak to zmizlo aa místo načítání ovladačů atd. k instalaci to zase zhaslo (jako zčernalo). Monitor svítí zeleně, čili aktivní. Mám ím dálk větší dojem, že jakmile dojde ke zpracovávání většího objemu dat, ať už je to bootování nebo naítání těch ovladaačů, paměti asi protestujou...

OK, bude složité, NB, nemá fdd a nemám cd, takže nejdřív vymyskím způsob, jak dostat image na disketu a pak to tam šoupnu. Myslim, že to je všechno, co potřebuju vědět, už si nějak poraddim, i kdybycch to měl spálit. Dík moc, jste frajeři. Super web. Mějte se fajn a hezkej zbytek neděle.

Nejde nabootovat z disku ?

Uz to tu pisu dneska po nekolikaty, ale v takovem pripade se bootuje z CD. (Doporucuju live CD linux SLAX)
A odpoj predtim disky, kdyz ti to nabootuje a bude fungovat mas velkou pravdepodobnost, ze jsi chyby omezil na nevhodne zapojeni disku, spatny kabel k disku, radic disku na desce anebo disk out.

Jinak pokud je disk PATA (ted si uvedomuju, ze ti radili 80 zilovy kabel, takze je), tak WD se dost casto na jednom radici nesnese s nicim jinym. Takze pripojit na kabel jen WD disk jako primar. DVD na druhy radic.

To ze ti HDTune hlasi failed u toho Samsungu nic neznamena, stahni utilitu na kontrolu disku od Samsungu a vyzkousej to v ni.

Jo dobre ze si pripomenul, "WD se dost casto na jednom radici nesnese s nicim jinym" - to je podla mna dost blbo vyjadrene, on sa znesie, ale ma myslim odlisnu polohu jumperov pre master samotny (poloha jumperov "alone", alebo "single") a ak je pripojeny aj slave tak pouzit polohu "master" alebo "master w/slave" apod.
Zavisi od disku, tak ako pisem to mali urcite disky IBM ale tusim aj WD na niektyorych diskoch to tak mal, pozriet poriadne na nalepke na disku ze ake ma polohy jumperov.

P.S. inac ak sa ti nieco neznasa a mas 80zilovy kabel tak skontrolovat aj ci je kabel spravnou stranou v doske, opacne zapojenie moze sposobit tiez "neznasanie"...

ano, na to jsem zase zapomnel ja.

s tim WD je to tak, ze oni u PATA disku nedodrzovali specifikaci IDE radice (samozrejme problem nebyl v tom, ze by jim ty jejich disky nechodili, ale ze se rvali s jinymi zarizenimi pripojenymi k tomu samemu radici).

Ja si pamatuju, ze mi tehdy zkusenejsi kolega rikal, ze ATA disky od ruznejch vyrobcu se nemusej vzdycky snaset na jednom radici, ale me v praxi vzdy nastal problem jen WD + jiny vyrobce, tak jsem googlil, az jsem nekde nasel, ze je skutecne problem ve WD.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru