Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s WinXP

Dobrý večer, prosím, topím se pořád dokola v jednom problému. Poněkolikátý během pár týdnů (tušim, že 3x během 2 týdnů) Se mi stane, že mi WinXP prostě odmítnou nabootovat. Před chvílí jsem se vrátil z práce, zapl PC a málem jsem ho vyhodil z okna, protože zase odmítá spolupracovat. Když ho zapnu, objeví se logo asus, na pozadí se inicializují disky a paměti, poté to zmizí a místo očekávaného loga XP prostě jen bliká kurzor v levém horním rohu monitoru. Zkoušel jsem StartUp settings (F8), ale ani sem mě to nepustí. Předtím, když se to stalo, tak jsem mohl třeba k výběru startu, ale když jsem dal třeba stav nouze, tak během výpisu zavádění se to seklo. Teď se to snad sekne ještě dřív, než se dostanu na ten výběr. V minulých případech mě zachránil pouze formát disku a instalace nových XP, ale teď, když vložím instalačku, tak se "zjišťuje hardwarová konfigurace" a pak to zčerná a konec, takže užř nemámm asi vůbec jinou možnost, než ho opravdu poslat pod schody. Nevíte, prosím, někdo, v čem by mohl být problém? Mám XPSP2, asi půl roku, dřív žádný problém, konfigurace (asi dva roky ve stejné sestavě) je ASUS K8N-VM, 512 MB DDR-400, ATi Radeon x1600pro 512 MB PCIe16X, WD400 40 GB, Samsung SP0802N 80 GB, DVD-RAM LG HL-DT GSA-41. Samsung je teda koupený asi před půll rokem a použitý, dokonce i vadný (HDTune hlásí Failed)ale systém je na WD.. Poraďte mi, prosím, jestli má ještě šanci, nebo půjde do věčných PC lovišť.... Díky

(attik.bone@seznam.cz)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejde nabootovat z disku ? Uz to tu pisu dneska po nekolikaty, ale v takovem pripade se bootuje z C…
Redmarx N 24.02.2008 23:07
Redmarx N
Jo dobre ze si pripomenul, "WD se dost casto na jednom radici nesnese s nicim jinym" - to je podla m… nový
MM.. 24.02.2008 23:11
MM..
ano, na to jsem zase zapomnel ja. s tim WD je to tak, ze oni u PATA disku nedodrzovali specifikaci… nový
Redmarx N 24.02.2008 23:18
Redmarx N
To je nějaký renonc, WDčka mi vždycky chodily úplně se vším (jiné WD, Conner, Maxtor, IBM, Seagate).… nový
touchwood 29.02.2008 22:32
touchwood
Zkus uplně jiný HDD.Nejlépe nový. nový
reifik 25.02.2008 00:22
reifik
Podivej se v Biosu na udaje všech napětí a teplot,jestli sou v normalu (tj. teploty do 70stupnu) Ne… nový
Sp 29.02.2008 15:50
Sp
Vlož instalační CD a zvol fixboot, to by mohlo zabrat. nový
Fuente 29.02.2008 21:18
Fuente
Pokud nefunguje čistá instalace (viz 24.2.2008 20:26), moc tomu nevěřím. nový
L-Core 29.02.2008 22:14
L-Core
Taky jsem měl podobný problém. Způsoboval to flash disk připojený do USB během bootování. poslední
Josef 01.03.2008 06:42
Josef

Nejde nabootovat z disku ?

Uz to tu pisu dneska po nekolikaty, ale v takovem pripade se bootuje z CD. (Doporucuju live CD linux SLAX)
A odpoj predtim disky, kdyz ti to nabootuje a bude fungovat mas velkou pravdepodobnost, ze jsi chyby omezil na nevhodne zapojeni disku, spatny kabel k disku, radic disku na desce anebo disk out.

Jinak pokud je disk PATA (ted si uvedomuju, ze ti radili 80 zilovy kabel, takze je), tak WD se dost casto na jednom radici nesnese s nicim jinym. Takze pripojit na kabel jen WD disk jako primar. DVD na druhy radic.

To ze ti HDTune hlasi failed u toho Samsungu nic neznamena, stahni utilitu na kontrolu disku od Samsungu a vyzkousej to v ni.

Jo dobre ze si pripomenul, "WD se dost casto na jednom radici nesnese s nicim jinym" - to je podla mna dost blbo vyjadrene, on sa znesie, ale ma myslim odlisnu polohu jumperov pre master samotny (poloha jumperov "alone", alebo "single") a ak je pripojeny aj slave tak pouzit polohu "master" alebo "master w/slave" apod.
Zavisi od disku, tak ako pisem to mali urcite disky IBM ale tusim aj WD na niektyorych diskoch to tak mal, pozriet poriadne na nalepke na disku ze ake ma polohy jumperov.

P.S. inac ak sa ti nieco neznasa a mas 80zilovy kabel tak skontrolovat aj ci je kabel spravnou stranou v doske, opacne zapojenie moze sposobit tiez "neznasanie"...

ano, na to jsem zase zapomnel ja.

s tim WD je to tak, ze oni u PATA disku nedodrzovali specifikaci IDE radice (samozrejme problem nebyl v tom, ze by jim ty jejich disky nechodili, ale ze se rvali s jinymi zarizenimi pripojenymi k tomu samemu radici).

Ja si pamatuju, ze mi tehdy zkusenejsi kolega rikal, ze ATA disky od ruznejch vyrobcu se nemusej vzdycky snaset na jednom radici, ale me v praxi vzdy nastal problem jen WD + jiny vyrobce, tak jsem googlil, az jsem nekde nasel, ze je skutecne problem ve WD.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru