Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Bootovanie po sieti a problem so SATA diskom

Dobry den.
Mam za ulohu na asi 10 PC vykonavat automatizovanu obnovu systemu v pripade jeho poskodenia. Cele to malo byt riesene kopirovanim Image na disky tychto PC, na ktorych by sa nachadzal nefunkcny alebo inak poskodeny system. Image obsahuje funkcni system ktory sa ma nakopirovat na nefunkcne PC. Botovanie ma byt po sieti. Tu vsak mam problem ked chce dany zalohovaci nastroj pristupit na SATA disk. Cele sa to bud zruti a restartuje PC alebo to jednoducho zamrzne. Pre istotu som to skusal botovat s tou istou konfiguraciou aj z USB kluca a vsetko slo tak ako bolo treba, ale pri bootovani zo siete to nefunguje. Testovane OS boli FreeDos,DR-DOS, MS-DOS 6.22 a MS-DOS z Win 98. Prve tri OS sa zastavili hned pri bootovani pretoze nemohli detekovat disk ale MS-DOS ktory je sucastou Win98 ten funguje. Bolo to testovane s HIMEM.SYS a EMM386 a aj bez nich. Neviem to isto ale myslim si ze sa jedna o vyrobnu chybu, no potreboval by som to nejak obist ak by to bolo mozne. Dovod preco to tak ma byt je taky ze je to potrebne ako bakalarska praca. Za kazdu radu dakujem.

S pozdravom Peter.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To s tym bootovanim zo siete a ponechanim usb klucom som skusal tiez. Vysledok je rovnaky. Ono to ro…
PeterKD 26.02.2008 20:11
PeterKD
Neviem teraz zhlavy ako to presne funguje na lowlevel urovni ale int13 si PXE predpokladam zachyti (…
MM.. 26.02.2008 22:17
MM..
A este taka drobnost ma napadla. Problem preco ten disk dos nikdy nenajde a ten program ano je v tom… poslední
PeterKD 28.02.2008 17:04
PeterKD

To s tym bootovanim zo siete a ponechanim usb klucom som skusal tiez. Vysledok je rovnaky. Ono to robi hluposti vzdy len ked je PXE boot rom aktivne, alebo ked PXE boot rom zavedie obraz do pamate, alebo niekde medzi tym len neviem kde a tak preto som vravil ze je mozne ze to pouziva int 13, ze by sa tam niekde pri tej emulaci a bootovani nieco porobilo s vektormi a povodne int 13 by bolo nahradene inym handlerom. Ale mam specifikacie PXE rom a aj BIOS-u pre ATA8 a tam je to int 13 podrobne rozobrane a nenasiel som nic preco by bolo nutne ho nahradit. Tak zacinam byt v koncoch. Ako nahle bootujem z disku alebo usb je vsetko ok. Ako som spominal zda sa mi to na HW chybu, teda Fireware chybu v BIOSe, alebo ja neviem uz. A mozno budem muset este nieco doprogramovat aby to slo, mozno by stacilo vypnut to PXE room ak ostava zapnute len zatial to neviem naprogramovat, ani neviem ci ostava aktivne ale ani neviem kde je pricina preto hladam niekoho ci s takym niecim nema skusenosti.

A veru tie linky si kuknem. Image nastoje som nehladal kedze som sa zatial zaobisiel len s tym jednym. Ten 3Com Image editor je verzia 1.11 build 4.

Neviem teraz zhlavy ako to presne funguje na lowlevel urovni ale int13 si PXE predpokladam zachyti (prepise na svoj) aby mohol emulovat disketu/disk na ktorej je to, co sa taha zo siete. Takze ano aj PXE to moze ovplyvnit, chybne napisana je ale asi (moj nazor) ta aplikacia (ten program na zalohy).

Skus ten image vyrobit niecim inym vid tie linky co som dal. Alebo skus aj odtial mba.htm ten najnovsi (4.30) a odtial pouzit ten boot image editor, ale pozri aj tie ine linky co som dal (na remote-boot.htm je aj postup ktorym by mal fungovat aj FreeDOS)

P.S. ak sa vyznas dobre do SW (asm, apod) tak si to mozes zdebugovat (commandline debug.exe (MSDOS ho obsahuje) alebo nejakym lepsim DOS debuggerom) ze preco ta utilita padne.

P.S.2. a pozri si ake ma commandline parametre ten tvoj program na zalohu disku, ze ci mu nemozes parametrami vnutit napr. cislo disku, aby nerobil autodetekciu apod (ktovie co pri tej autodetekcii vola a mozno sa snazi detekovat aj ten akoze emulovany PXE disk, co jaksi nedopadne dobre :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru