Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jsem pirát z donucení - morální dilema

Ne nebojte, nebudu tu šířit věci typu "kradu, protože nemám na legální sw".

Naopak jsem se rozhodl, že můj nový PC bude oázou legálnosti.
Opojen tímto pocitem, zakoupil jsem na něj Vistu.
Vše víceméně fungovalo, free náhražky zažitých sw produktů k mému mírnému překvapení jsou dobře použitelné.

Do doby, než jsem se rozhodl nainstalovat první Flatout (pro neznalé - je to gamesa).
Instalace se jaksi proklopýtala (s asi padesátkou UAC dialogů) do konce, ovšem spuštění vyhodilo chybovou hlášku. Prostě nefunguje. Na oficiálním webu Flatoutu se dozvídám, že podpora pro Vistu "není a nebude". Prý díky implementaci starého Starforce či kýho šlaka ochranného.
Poslední pokus - s kusem sebezapření stahuju crack na Flatout, s mizivou nadějí (dokonce je to i jiná jazyková verze)... a o pár vteřin později už Flatout sviští na Vista ve svém zběsilém tempu.

Tak teď dumám. Licenci jsem si zaplatil. Jako uživatel Visty vlastně ani nemůžu Flatout ukradnout, protože by na Vistě nikdy neměl fungovat. Nicméně funguje. Bezpochyby jsem obešel ochranu a bezpochyby toto není legální. Přesto však, jakkoliv nemám rád sw pirátství, se v tomhle okamžiku necítím být zlotřilcem k zatracení a soudně nestíhatelný. ANO, porušil jsem EULA. Otázka zní, komu tím pádem vznikla jakákoliv ztráta?

Nečekám, že bych se tu dočkal něčeho všeřešícího a začínám mít pocit, že tohle patří spíš na nějaký blog... přesto... máte i vy podobnou zkušenost? Piracy saving your ass?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kasli na to. Dokonca sa mi nieco mari ze to co si urobil je dovolene, ptz sa mi zda ze som niekde da… poslední
MM.. 18.03.2008 13:49
MM..

Kasli na to.
Dokonca sa mi nieco mari ze to co si urobil je dovolene, ptz sa mi zda ze som niekde davno v zakone videl ze ak zasahujes do diela vyhradne s cielom sfunkcnenia (umoznenia pouzitia legalne ziskaneho) diela tak to je dovolene. Podobna dilema bolo kedysi davno napr. odstranenie nejakeho kodovania filmoveho DVD, aby si ho mohol clovek prejhrat na svojom Mac, alebo ako to bolo uz neviem.
P.S. ale nie som si isty a studovat zakon sa mi teraz nechce, takze to ber s rezervou :) Ale aj keby to kotrolovala nejaka SW kontrola tak ak mas original kupenu hru tak IMHO ich nebude zaujimat akym sposobom si si ju nainstaloval/sfunkcnil apod. ale len to, ze ci mas na to zakupenu licenciu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru