Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zádrhely s routery

Dobrý den, chtěl bych se s někým poradit ohledně routování a internetu. Mám ADSL internet, který routuji do dvou PC. Avšak každý je v jednom patře, proto jsem se přiklonil k Wi-Fi řešení. Za adsl drátový router dodaný poskytovatelem jsem vedle jednoho PC připojil wi-fi router a jeho pomocí jsem připojil i druhé PC. Vše, zdá se, funguje(na obou routerech běží DHCP). Jeden zádrhel ale existuje. Síť ne a ne mezi oběma PC ne a ne vytvořit. Z jednoho pc nevidím druhé. Ani přes skupiny, ani ručně, ani když jsou oba na wi-fi routeru. Ale to by ani tak nevadilo, jenže druhá věc je, že nejdou odeslat e-maily. Netuším, jak je to možné, ale při odesílání mailů z počítače, který je připojen k wifi routeru, se nic neděje, resp. PC pracuje, ale nic. Pokud pc drátem vzápětí připojím k adsl, funguje normálně. Nic se nemění, ani když DHCP na adsl vyřadím. Internet funguje, stahování dat ok, ale odesílání zdá se nefunguje. Ovšem jen někdy. Jeden mail se odešle, ale vzápětí další ne. Neměl byste někdo, prosím nějakou reakci, popřípadě radu, co bych mohl udělat? Budu vděčný za všechno. Ještě dodám, že se jedná o ADSL2/2+ router Well PTI-845 a wi-fi router TP-Link TL-WR3540GD. Děkuju moc za reakce. K.

PS.: I na vložení tohoto dotazu musím být připojen přímo k ADSL routeru.

Předmět Autor Datum
DHCP server nastav pouze na jednom routeru - na tom, ktery je bliz k ADSL. Nastav spravne DNS server…
Jan Fiala 13.04.2008 17:36
Jan Fiala
Pokzud na wi-fi routeru vypnu DHCP, musím přidělit ip adresy počítačům staticky, že? Jenže to mi něj…
nn_Kamil 13.04.2008 17:43
nn_Kamil
Tipnul bych, ze kazde dhcp prirazuje IP adresy z jineho rozsahu site. Pokud napisete v prikazovem ra…
rh 13.04.2008 18:10
rh
Tak DSL router přřazuje od 10.0.0.139 výše, sám má .138, wi-fi přiřazuje klasicky 192.168.1.2 ... V…
nn_kamil 15.04.2008 13:17
nn_kamil
SOHO routery, které jsi použil, mají téměř jistě (99,9%) použit NAT. Proto ti nefunguje sdílení soub…
touchwood 13.04.2008 18:32
touchwood
JO! Zní to velice logicky, teď se k tomu momentálně nedostanu, ale myslím, že tuto volbu jsem někde…
nn_kamil 15.04.2008 13:20
nn_kamil
Ano.
touchwood 15.04.2008 19:39
touchwood
Tak bohužel se nepodařilo. Prohrabal jsem ADSL router,našel tam mód Bridge, žádné upřesňující nastav…
nn_Kamil 20.04.2008 17:19
nn_Kamil
Ano, DSL router nastavíš na bridge (tam se nastavuje už jen VPI/VCI), tím pádem se z něj stane "konv… poslední
touchwood 20.04.2008 18:21
touchwood

DHCP server nastav pouze na jednom routeru - na tom, ktery je bliz k ADSL.
Nastav spravne DNS server a branu - obvykle se to dela bud v nastavovani rozsahu DHCP serveru nebo si to DHCP server bere automaticky z nastaveni pripojeni.
Wi-Fi router by mel pracvat v rezimu AP, takze ne jako dalsi router!

Pokzud na wi-fi routeru vypnu DHCP, musím přidělit ip adresy počítačům staticky, že? Jenže to mi nějak nejde, nevím, v čem mám problém, ale nefunguje spojení (asi nastavuju něco jinýho nebo co). Co znamená "správně" nastavit DNS a bránu? Od providera je v routeru staticky přidělená ip, maska, brána i DNS, s tim nic dělat nemůžu. A ten wifi má svoji adresu, bude fungovat?

Tak DSL router přřazuje od 10.0.0.139 výše, sám má .138, wi-fi přiřazuje klasicky 192.168.1.2 ... V tom dslku se moc nevyznám, je to příšerně zmatený prostředí. No a nevim, jestli je možný tenhle router přepnout na AP, nikde jsem na to nenarazil

SOHO routery, které jsi použil, mají téměř jistě (99,9%) použit NAT. Proto ti nefunguje sdílení souborů, protože pro to je potřeba, aby fungovaly broadcasty (které samozřejmě mezi sítěmi mezi kterými je NAT fungovat nebudou - ony nefungují ani na routovaných sítích). Zároveň bych si tipnul, že v obou sítích máš totožný IP rozsah.

Takové situace se řeší tím, že DSL router se přepne ro bridge režimu a "klasický" router za ním se nastaví tak, aby na WAN rozhraní používal PPPoE. Následně ti zmizí jedna síť (ta s DSL routerem) a ty si pozapojuješ všechny PC do wifi routeru. Zároveň tvůj wifi router obdrží veřejnou IP adresu.

Tak bohužel se nepodařilo. Prohrabal jsem ADSL router,našel tam mód Bridge, žádné upřesňující nastavení nebylo možné. Na wifi routeru jsem nastavil port wan na PPPoE, jenže chce jen uživ. jméno a heslo, nic jiný, jako v adslku, po mně nechtěl, přitom tam je toho tolik. Co se přesně stane, když nastavim adslko do režimu bridge? Na lan výstupu by mělo být to, co na adsl vstupu, čili se chová jako konvertor mezi adsl a ethernetem? Nebo ne? :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru