Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sdílení souborů a tiskáren - vše nastaveno dobře, přesto.....

je to už dávno mrtvý dotaz, tazatel sice dostal správné odpovědi, ale podle něj "to bylo v něčem jiném" a "roky mu to chodilo". opravu pak řešil přeinstalací windows - s těmito lidmi se nedá domluvit.

v síti měl 3 pc se 3 různými(!) způsoby způsoby sdílení:
a) xp, normální sdílení
b) xp, zjednodušené sdílení
c) win98, které neumí odeslat jiné jméno účtu než kterým jsou přihlášeny

ad c) aby wirdows98 mohly namapovat sdílený disk na normálních xp profi, musely by být samy přihlášeny takovým jménem+heslem, jaký účet existuje na těch xp. jenže uživatel w98 své %username% obvykle nezná, a jeho přihlášení bývá skoro vždy bez hesla. automatické přihlášení s heslem jde lehce zařídit přes tweakui, ale bývá to nad síly samoadminů.

ad b) třeba xp home aspoň umí zadat požadovaný účet, ale zpětně: u jejich zjednodušeně sdílenného disku je lhostejno, jaký účet vyplním pro jeho přimapování.

nejschůdnější se proto jeví zavést na obou xp zjednodušené sdílení (s nulovým zabezpečením proti vlezlým rodinným příslušníkům!), kam se přihlásí i wirdows98. a xp se dostanou na protější disky i při různých účtech. (na firewallu pouze povolit sdílení souborů a tiskáren)

lepší zabezpečení které umí xp profi je toto: pro sdílení souborů vytvořit zvláštní účet na obou xp se stejným jménem a heslem, třeba "win98/heslo". sdíleným adresářům nastavím/omezím práva pro uživatele "win98", vyhodím uživatele everyone, a sdíleným diskům nastavím síťové_jméno - protože win98 nebude správcem a tak nemá přístup k c$,d$... ,
na windows98 nastavím pomocí zmíněné tweakui automatické přihlašování uživatele "win98/heslo".
výsledek: z wirdows98 uživatel jen kliká až se dokliká. pro xp si vyrobím batku nebo si nechám zapamatovat přihlášení pro zvoleného uživatele:

net use x: \\pc\síťové_jméno /user:win98 heslo [/persistent:no]

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny