Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Virus nebo varování?

Potřebovala bych poradit, v počítačích se moc nevyznám. Mám PC s Windows XP, včera se zničeho nic změnilo pozadí plochy, místo obrázku se tam objevilo modře podbarvené varování, že můj počítač byl infikován, data jsou v ohrožení, atd. v obecném duchu. Zároveň se na dolní liště objevila ikona, která vybízí ke stažení aktualizace anti-spyrowého programu (PSafety Supply - Protect Your PC - Remove Spyware/Adware), stránka je nadepsána SpyBurner.
Změněné pozadí plochy nelze odstranit, ani ikonu, ta v pravidelných intervalech upozorňuje, že se má program stáhnout. Později došlo k samovolnému restartu počítače prý z důvodu ochrany.
Jedná se o skutečné varování, nebo naopak o napadení počítače virem, apod.? Mám aktualizaci stáhnout?
Nedůvěru ve mě budí to, že došlo ke změně pozadí, dále skutečnost, že ve změněném pozadí plochy jsou v anglickém textu pravopisné chyby, to by asi v produktech Windows nebylo... Samovolný restart počítače se mi také nelíbí.
Můžete mi poradit? Děkuji,
Dagis

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen se zeptam....Spoustela si ten Superantispyware v nouzovem rezimu?Jestli ne tak to v nem projed z…
Yelkinson 11.05.2008 00:21
Yelkinson
Pánové, prosím. Doporučovat něco jako antispyware je sice šlechetné, nicméně dost pochybuju, že by d…
wizpal 11.05.2008 18:42
wizpal
Log z HJT se tady již myslím objevil,ale je možné provést online kontrolu zde www.hijackthis.cz nebo…
miroslav 11.05.2008 23:39
miroslav
Jj pro klid duše ta kontrola ujde. Nicméně znám hodně lidí co mají v systému 2 AV, 3AS a to ta kontr…
wizpal 12.05.2008 19:12
wizpal
Děkuji všem, kdo mi poskytly cenné rady (Alfonz, Redmarx, marekdrtic, ledni brtník, Boeing, Nero, mi… poslední
daagis 15.05.2008 10:39
daagis

Pánové, prosím. Doporučovat něco jako antispyware je sice šlechetné, nicméně dost pochybuju, že by dokázal odstranit veškeré záznamy v registrech co daný virus vytvoří.;-)

Zde pomůže jen něco jako jednoúčelové antiviry...HJT na počáteční kontrolu, ale jelikož už namá tak dobré výsledky v odhalení virů, tak bych spíše použil CF - ale je potřeba aby se s tím umělo.

Nevím jestli se to na zdejší poradně smí, ale bylo by dobré sem vložit log z HijackThisu.

Děkuji všem, kdo mi poskytly cenné rady (Alfonz, Redmarx, marekdrtic, ledni brtník, Boeing, Nero, miroslav, Tomy, Yelkinson, wizpal,...). Opravdu mi to dost pomohlo. Jen doplním - Windows byly naistalované jen asi 2 měsíce, program Superantispyware jsem nespouštěla v nouzovém režimu, jelikož, hmm, nevím, co to je a jak ho nastavit. Nicméně, s pomocí jsme přes správce úloh vytypovali podezřelé soubory (s divnými názvy, bylo jich asi 6), kterým jsme zastavili činnost a odklidili je do zřizeného adresáře, protože jsme si nebyli jisti, jestli přece jen něco z toho nebudou potřebovat Windows, atd. Po této akci spyware zmizel a už se neobjevuje, snad to tedy zabralo. Sestra již má pouze uživatelský účet, máme vytypovaný firewall, který naistalujeme. Snad to bude v pořádku, ještě jednou díky :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru